Vágólapra másolva!
Kótai Mihály szombaton az FTC Kőbányai úti csarnokában bokszol az osztrák Gotthard Hinteregger ellen. A nagyváltósúlyú profi találkozó a magyar öklöző 12. meccse lesz. Kótai eddig veretlen, nyolc alkalommal a kitűzött menetszámon belül fejezte be a küzdelmet. Szombaton első nyolcmenetes meccsén lép a kötelek közé.

Kótai amatőrként a tamperei Eb-n váltósúlyban bronzérmes volt, többek között legyőzte a világbajnok, később olimpiai első orosz Szajtovot. A 25 éves magyart nagy tehetségnek tartják a profik között. Kótai úgy véli, még profi pályafutása elején tart, s óvatos a dicséretetekkel
- Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy klubom, a Polish Boxing Promotion az ötödik meccsem óta olyan ellenfelekkel hoz össze, akik nálam rutinosabbak, jóval több küzdelmet vívtak a profik között. Míg én most tartok a 12. mérkőzésnél, addig a soros ellenfeleim 20-25 meccsel a hátuk mögött állnak ki.

- S rendre a rövidebbet húzzák. Így lesz ez az osztrák Hintereggerrel is?
- Nagyon remélem, de a bokszban nem lehet jósolni, elég egy kósza ütés és felborul a papírforma. Ellenfelem mérlegére azért nem árt odafigyelni: 22 meccséből 17-et megnyert, s csak négy veresége van, meg egy döntetlenje.

- Neked viszont még vereséged sincs. Talán könnyebbek voltak az ellenfelek?
- Nyilvánvaló, hogy az elején nem ugrasztanak össze egy menővel, de már említettem, hogy a klubom - s főleg Olaf Schröder menedzser - a fokozatosság elvét követi. Mondanék egy példát: a nyolcadik meccsemen francia ellenfelem ugyancsak megizzasztott. Ez volt az első hatmenetes mérkőzésem, amelyiket végig kellett bokszolnom. A negyedik és ötödik menetben leütöttem, de végül is kihúzta. Rendkívül ütésálló volt.

- Ha már itt tartunk, te ütésálló vagy, vagy inkább adod a pofonokat?
- Egyelőre én adom, leütve még nem voltam.

- Gyakorta felmerülő probléma, hogyan kell átállni az amatőrbunyóról a profibokszra. Neked is nehézséget okoz ez?
- Nem annyira, mert én hasonlóan bunyózom, mint amatőr koromban. Persze racionálisabb lett a mozgásom, de stílusom nem sokat változott. Azért sem, mert ezzel a termettel mást bokszolni nem is lehet. Súlycsoportomban nem is találkoztam nálam alacsonyabb bunyóssal.

- Könnyen hozod a súlyodat?
- Nem panaszkodom, mert általában 71 kiló vagyok, nem kell sokat fogyasztanom, hogy benne legyek a 69.873 kg-os határba.

- Miért lengyel klubban bokszolsz. Magyar egyesületnél nem próbálkoztál?
- A magyar klubok nem tudják biztosítani a feltételeket.

- Pontosítsd, ez alatt mit értesz!
- Az nyilvánvaló, hogy a menedzselést csak utólag lehet minősíteni. Attól függően, hogy meddig jutok a profik között. Ám a hétköznapokon sok múlik, s nem mindegy, kikkel kesztyűzöm. A klub révén szinte folyamatosan külföldön készülhetek, s különféle edzőpartnerekkel bokszolhatok.

- Mikor bokszolhatsz valamilyen címért?
- Az még odébb van, de jövőre szeretnék interkontinentális bajnoki övért bokszolni. Egy ilyen címmel már komolyabb mérkőzések is szóba jöhetnek.

Thury Gábor

Korábban: