Vágólapra másolva!
Két hét múlva újabb fordulóra kerül sor a tenisz Davis Kupában. A Egyesült Államokat ért merényletsorozat miatt várhatóan elmarad a tengerentúliak India elleni összecsapása. A német válogatott ugyan kiesett a további küzdelmekből, a szövetségen belül tovább tart a csata az új kapitány személyét illetően.

Az Egyesül Államok Tenisz Szövetsége (USTA) felkérte az indiai szövetséget, egyezzen bele a szeptember 21-23.-ra tervezett tenisz Davis Kupa-mérkőzés egy másik időpontban történő lebonyolításába. A találkozóra Winston-Salemben került volna sor, a mérkőzés győztese a Világcsoportban folytathatná 2002-ben is. "Nem lennék meglepve, ha a találkozót elhalasztanák" - nyilatkozta a Floridában élő Leander Paes, aki jelenleg a legjobb indiai teniszező. Társa, Mahesh Bhupathi jelenleg New Yorkban tartózkodik.

A német teniszválogatottnál nem a meccshalasztás, hanem a kapitánykérdés van napirenden. Mint ismeretes, a sorozatos kudarcok miatt két hete lemondott Carl-Uwe Steeb, kiszemelt utóda, Boris Becker viszont nem vállalta a felkérést. A hírek szerint Michael Stich lehet a megmentő, aki hajlana is a dologra. A Német Tenisz Szövetség (DTB) elnöke, Georg von Waldenfels elmondta, Stichhel még október 4-e előtt kellene szerződést kötni, akkor lesz ugyanis a következő kör sorsolása. "Mindig mondtam, szívesen segítem a szövetség munkáját. De ha a DTB olyan szakembert keres, aki évi 30 hetet tud dolgozni a válogatottal, akkor nem én vagyok a megfelelő személy" - nyilatkozta az egykori wimbledoni bajnok, Stich. Von Waldenfels felvette a kapcsolatot Patrick Kühnennel is, aki Németország 1993-as Davis Kupa-sikerekor Stich csapattársa volt.

A helyzetet nehezíti, hogy mind Becker, mind Stich amolyan "fekete bárány" a szövetség szemében, igazából soha sem szerették őket. Mellesleg ők sem egymást. Von Waldenfels szerint megérett az idő arra, hogy "felmelegítsék kapcsolatukat egymással". A német lapok emlékeztetnek arra, hogy Stichnek nemcsak Beckerrel, de a DTB-vel is sok problémája volt: Michael többek között soha sem bocsátotta meg, hogy nem vették vissza a csapatba 1997-ben, amikor felajánlotta a segítségét. Az elnökség gyakorlatilag kommünikében üzent Stichnek, mindez már a múlté, ők nem haragszanak. De nemcsak a múltban voltak nézeteltérések, az áprilisi, Hollandia elleni csúfos vereségben közrejátszott az is, hogy a Kiefer, Haas, Steeb hármas úton-útfélen marakodott egymással.

Mindenesetre Niki Pilic, aki három Davis Kupa-sikerhez is segítette Németországot, úgy véli Stichnek kellene kezébe venni a kapitányi pálcát: "Michael a megfelelő ember, neki kell irányítania a válogatottat."

Pincési László

Korábban: