Vágólapra másolva!
Az eddig mutatott játék alapján mindkét férfi negyeddöntőben meglepetés született az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A világelső brazil Kuerten simán kikapott az orosz Kafelnyikovtól, míg az amerikai kedvenc Roddick, majdnem négy órán keresztül küzdött Hewitt ellen, de hiába. A vegyespárosok döntőjében ausztrál siker született.

Kafelnyikov jó úton halad a vég-
ső győzelem felé

"Megfogadtam John McEnroe tanácsát, aki kicsit furcsállotta, hogy eddig még nem próbálkoztam meg a szerva-röpte játékkal" - mondta a találkozót követően Kafelnyikov, aki valóban jól alkalmazta az erős adogatás utáni hálónál történő röptézést. Az orosz klasszis azt is elmondta, Kuerten salakon verhetetlen, de kemény borításon az ember nyerhet ellene egy-két másodpercet, ami elég a sikerhez. "Az első szett megnyerése volt a kulcs. Egyszer már megvertem, és tudtam, ha én irányítok, akkor nem lehet baj" - jegyezte meg Kafelnyikov, aki a Roland Garroson már háromszor is kikapott Kuertentől, mindig akkor, amikor Gustavo bajnok lett.

Azzal, hogy Kafelnyikov és Szafin is elődöntős, alkalom nyílhat az első orosz Grand Slam-fináléra. "Nem is tudom leírni, mekkora siker Oroszország számára, hogy két versenyzője is a legjobb négy között van" - mondta a nap hőse.

A másik hős az ausztrál Lleyton Hewitt volt, akinek elméletileg már kétszer is ki kellett volna esnie, a legutóbb éppen a német Tommy Haas ellen. Akkor az eső mentette meg őt, most viszont parádés meccset vívott az amerikai közönségkedvenc, a 19 éves Andy Roddick ellen, és a közel négyórás, ötszettes ütközetből úgy került ki győztesen, hogy nyolc alkalommal is el tudta venni ellenfele adogatójátékát (ez Roddicknak csak egyszer sikerült), legutoljára döntő pillanatban, 5:4-es vezetésénél. A 6:7, 6:3, 6:4, 3:6, 6:4-es siker azt jelenti, hogy az elődöntőben Hewitt-Kafelnyikov és Szafin-Sampras mérkőzésekre kerül sor.

Egy finálét már lejátszottak a US Openen, mégpedig a vegyespárosoknál. A győzelmet az ausztrál Todd Woodbridge, Rennae Stubbs kettős szerezte meg a Leander Paes, Lisa Raymond indiai, amerikai duó ellen (6:4, 5:7, 7:6). A mérkőzés érdekessége, hogy Stubbs és Raymond a női párosoknál egymás ellen küzd, ráadásul elődöntősek is.

"Soha nem játszottam még olyan meccset párosban, ahol a döntő szettben rövidítés lett volna" - mondta a sajtótájékoztatón Woodbridge. "Nagyszerű érzés, főleg, hogy Rennae-vel nyertem. Nyolcéves korunk óta ismerjük egymást, már juniorban is együtt szerepeltünk. Most, hogy mindkettőnk családja Új Dél-Wales államba költözött, ismét összeálltunk."

"Idén álltunk össze, korábban Todd a spanyol Arantxa Sanchez Vicarióval, én pedig az amerikai Jarred Palmerrel játszottam. Aztán felvetődött bennünk, miért ne próbálnánk meg együtt" - mosolygott Stubbs.

Ha már szó esett a női párosokról, akkor érdemes megemlíteni, hogy az egyik elődöntőt már lejátszották, ott a negyedik helyen kiemelt Kimberly Po-Messerli, Nathalie Tauziat (amerikai, francia) kettős 4:6, 7:5, 6:0-ra verte a Sandrine Testud, Roberta Vinci (francia, olasz) párost. A junior lányok párosversenyében búcsúzott Németh Virág és Babos Zsuzsanna, miután három szettben, 3:6, 6:4, 6:0-ra kikaptak az amerikai Megan Bradley, Erin Burdette kettőstől.

A mai nap két slágermérkőzését a nők egyéni elődöntői jelentik. Az egyetlen nem amerikai, Martina Hingis a két évvel korábbi győztes Serena Williamsszel mérkőzik, és a szakemberek egyöntetűen a fekete hölgy sikerét várják. A másik ágon a címvédő Venus Williams Jennifer Capriati ellen lép pályára, várhatóan ez lesz a kiegyenlítettebb és talán a jobb meccs is. Az amerikai sajtó már a Williams-Williams őrületről cikkez.

Érdekesebb párosítások
Férfi páros, döntő:
W. Black, Ullyett (zimbabwei, 14.) - Johnson , Palmer (amerikai, 2.)

Női egyes, elődöntő:
Hingis (svájci, 1.) - S. Williams (amerikai, 10.)
V. Williams (amerikai, 4.) - Capriati (amerikai, 2.)

Női páros, elődöntő:
Raymond, Stubbs (amerikai, ausztrál, 1.) - C. Black, Lihovceva (zimbabwei, orosz, 3.)

Pincési László

Korábban:

US Open: Kafelnyikov legyőzte Kuertent