Vágólapra másolva!
Európa-, világ- és olimpiai bajnok úszónőnk, Kovács Ágnes két hét múlva Amerikába utazik, hogy megkezdje tanulmányait az arizonai Phoenix város egyetemén. Kovács Fukuokából hazatérve tegnap jelentette be döntését.

Fotó: Reuters
Ági döntött: irány Phoenix
- Gondolom, sok minden szólt a maradás és a menés mellett is. Végül mi döntött?
phoenixi egyetemre

- És mi lesz az úszással?
- Természetesen folytatom, külön edzésterv alapján, de valószínűleg az ottani edzőkkel is megtalálom majd a közös hangot. De furcsa is az ember, hiszen még el sem mentem, s már azon jár az eszem, hogy decemberben három hetet itthon leszek. Majd május közepén ismét hazajövök, és akkor már minden erőmmel a berlini Európa-bajnokságra készülök.

- A nyolcadik EB-aranyhoz kell valamiben javulnia, vagy elég, ha hozza önmagát?
- Úgy gondolom, hogy mint minden sport, az úszás is egyre kiegyensúlyozottabb. És az sem újdonság, hogy mindenki a világ- és olimpiai bajnokot szeretné legyőzni, én pedig meg szeretném szerezni nyolcadik EB-aranyérmemet. Így természetes, hogy önmagamhoz képest kell jól mennem, s ha ez sikerül, és mégis legyőznek, az nem fog annyira fájni.

- Nem akarok kellemetlenkedni, de a rajtokat nem kellene többet gyakorolnia?
- Ezt sokan kérdezték már tőlem. Én meg mindig azt mondom, hogy nem ugróversenyről, hanem úszásról van szó. Inkább vagyok tehetségtelen rajtoló, de jó befutó. Fukuokában is ezzel nyertem.

- Tudja, hogy a fél ország szinte belemászott a tévébe, amikor a kétszáz méteren huszonöt méterrel a cél előtt még a kínai lány vezetett?
- Igen, érzem a szeretetet, tudom, milyen rengetegen szurkolnak nekem.

- Ott, a medencében biztos volt a sikerben?
- Megmondom őszintén, verseny közben nem nagyon néztem se jobbra, se balra. Megpróbáltam az edzői taktikát követni, s ennek megfelelően az utolsó hosszon kezdtem hajrázni. Amikor aztán a célba ütöttem, rögtön az eredményjelzőt figyeltem. Hallatlanul boldog voltam, amikor győztesként jelent meg a nevem.

- Az egyetemen gazdasági, üzleti tanulmányokat folytat majd. Ez azt is jelenti, hogy ha egyszer abbahagyja az úszást, akkor nem az új Kovács Ágik nevelésén fog munkálkodni, hanem az üzleti életbe veti bele magát?
- Erre most nem tudom a választ. Remélem, hogy ez még nagyon messze van, és lesz időm eldönteni, ha egyszer befejezem, mihez kezdjek.

Burkovits Ferenc

Korábban:

Kovács Ági világbajnok