Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A lengyelek nem értik, miért jegelik Nikolicsot

Nikolics Nemanja, foci, magyar fociválogatott, foci-Eb
Hungary's Nemanja Nikolics plays the ball during the friendly football match Hungary v Croatia in Budapest, Hungary on March 26, 2016. ATTILA KISBENEDEK / AFP
Vágólapra másolva!
"Miért nem kapja meg az esélyt Nikolics Nemanja a magyar válogatottban?" – tette fel a kérdést nem sokkal a Magyarország-Ausztria Eb-csoportmeccs után egy lengyel újságíró, miközben a magyar játékosokra vártunk.
Vágólapra másolva!

A felvetés némileg provokatívnak hathat most, amikor a régóta össztűz alatt lévő Szalai Ádám megtörte 550 napja tartó gólcsendjét, gyakorlatilag eldöntve az osztrákok elleni nyitómeccsünket. Ugyanakkor a lengyel kolléga kérdése annyiban nagyon is aktuális, hogy ritkán szorul ennyire a háttérbe a válogatottban egy (pláne külföldön) gólkirály.

Vajon mit kellene még tennie, hogy beférjen? A Videotonból, ahol imádták a szurkolók, és ontotta a gólokat, elment egy, az NB I-nél nívósabb bajnokságba, és ott folytatta, ahol itthon abbahagyta.

Nikolics Nemanja Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


Összesen 55 meccsen lépett pályára első lengyelországi idényében, és 36 góllal zárt. A bajnokságban 37 meccsen szerzett 28-cal lett gólkirály. Hogy ez milyen komoly szám: legutóbb 1996-ban szerzett valaki ilyen sok gólt a lengyel bajnokságban, akkor Marek Koniarek 29-nél állt meg.

A Bayern sztárja, Robert Lewandowski 2010-ben 18 góllal lett gólkirály,

a korábbi ZTE-csatár, Artjoms Rudnevs, 2012-ben 22-vel.

Nem fekszik neki a magyar taktika

Nikolics itthon háromszor is gólkirály volt, de még az NB I-ben sem szerzett annyi gólt, mint légiósként: kétszer 18, egyszer 21 góllal lett aranycipős. Itthon legutóbb 2002-ben termelt valaki annyira szorgalmasan, mint Nikolics a Legiában, akkor Tököli Attila szintén 28 góllal zárt, és érdekes, hogy a válogatott neki sem volt egy sikersztori.

aki nem ad hangzatos nyilatkozatokat, csak azt teszi, amihez a legjobban ért" – mondta a fent említett lengyel újságíró, Tomasz Cwiakala. Felemlegette azt az esetet, amikor Jan Urban, a Lech Poznan edzője azzal találta meg Nikolicsot, hogy csak a kiscsapatok ellen megy neki, mire a magyar csatár válaszként bepakolt egy duplát a poznaniaknak.

Első lengyelországi idényében góllal zárt, a bajnokságban 28-szor talált be, amivel gólkirály lett Forrás: NurPhoto/Krystian Dobuszynski


A zentai születésű Nikolics a válogatottban eddig 18 meccset számlál, és 3 gólnál jár. Betalált az Andorra elleni vb-selejtezőn, valamint az Oroszország és a Litvánia elleni felkészülési meccsen. És volt két Eb-selejtező, amikor mennybe mehetett volna, de Bukarestben és a görögök elleni hazai rangadón is kimaradt a nagy ziccere a meccs hajrájában.

De nem néhány kihagyott helyzet miatt jegelik a kapitányok.

Hogy akkor mégis miért? Nikolics legnagyobb erőssége a Videotonban és Legiában is az, ahogy beindul az üres területre a védők közé vagy berobban középen a szélről érkező beadásra.

Ehhez azonban olyan csapat kell, amely bevállalja, hogy a középpályások vagy a hátvédek első szándékból egyből a védők mögé küldik a labdát vagy amelyiknek olyan szélsői vannak, akik ki tudják szolgálni a középső embert. Utóbbi még illene is a magyar csapatra, hiszen Dzsudzsák, Stieber vagy az eredeti posztja helyett a szélre tett Németh is képes szállítani a beadásokat,

a villámgyors indításokra épülő támadójáték azonban nem a válogatott sajátja.

A görögök elleni hazai 0-0 során pontosan látszott, miért nem fekszik Nikolicsnak a magyar csapat. Ha valamelyik szélső védőnél volt a labda, már indult is be a résbe, abban bízva, hogy elé teszik a labdát. Ehelyett Leandro és Fiola az esetek döntő többségében inkább oldalra játszotta a labdát, úgyhogy Nikolicsnak maradtak a hálátlan és eredménytelen sprintek.

A keret második legértékesebb játékosa

Storcknak eddig rendre bejöttek a megérzései, a mostani gól pedig bebetonozhatja Szalai helyét, aki fizikálisan valóban jobb Nikolicsnál, és testi erejét kihasználva elvégzi a piszkos munkát a védők között. Persze láttunk már épp elég váratlan húzást a német kapitánytól, ezért nem kizárt, hogy akár Izland, akár a portugálok ellen beveti Nikolicsot, akivel egyébként korábban, még az Eb-felkészülés előtt elbeszélgetett arról, hogy milyen szerepet szán neki.

Lelkileg nem lehet könnyű feldolgozni ezt a helyzetet. Egy jól sikerült Eb-vel Nikolics akár el is adhatná magát Nyugat-Európába. A szerződése 2018 nyaráig szól a Legiánál, és

a mértékadó Transfermarkt.de 3,5 millió euróra taksálja az értékét,

amivel a 4,25 milliót érő Dzsudzsák után ő a keret második legértékesebb játékosa. Szalainál, például, 2 millióval többet ér az oldal szerint. Korábban már lehetett hallani egy kínai csapat érdeklődéséről, de Nikolicsot nem tudták elcsábítani, pedig látva az ottani klubok anyagi lehetőségeit, biztos nem egy tál rizsért hívták.

A Transfermarkt szerint 3,5 millió eurót ér Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


Az érintett az osztrákok elleni 2-0-s diadal után ugyanolyan mosolygósan jött ki az öltözőből, mint a társai, ha volt is benne hiányérzet, kifelé ezt nem mutatta. Abban biztos lehet, hogy itthon sokan szurkolnak neki, a lengyelek meg egyenesen imádják – nem véletlen, hogy ennyire érdeklődnek a sorsa felől, és az sem, hogy a Legia Facebook-oldala rendszeresen biztatja őt magyar nyelvű szövegekkel.

Legalább van kiből választani

Mi mindenesetre annak örülhetünk, hogy ezúttal olyan jól áll a magyar válogatott csatárokkal, hogy arról kell vitatkozni: a Szalai, Böde, Priskin, Németh, Nikolics ötösből kinek, mennyit és milyen pozícióban kellene játszania.

Nagy Ádámot nem adta a Fradi


Amikor Tomasz Cwiakalával beszélgettünk, a többi lengyelországi magyar légiós is szóba került. Megemlítette Lovrencsics Gergőt, akinek szerinte az első két kinti idénye szenzációsra sikerült, utána viszont nem tudta megközelíteni korábbi formáját, és biztosan távozik a Lech Poznantól. Ugyanebben a klubban szerepel Kádár Tamás, akit Lengyelországban sokan a bajnokság legígéretesebb védőjének tartanak, de Cwiakala szerint ahhoz, hogy be is teljesítse ez a várakozást, az kell, hogy redukálja a meccset eldöntő hibákat, amelyek elő-előfordulnak nála.


Guzmics Richárd viszont remekül felépítette magát, és már szinte el is felejtették a szurkolók a korábban gyakran felhánytorgatott bukaresti bakiját. Gyurcsó Ádám végül lemaradt az Eb-ről, nem is leplezte csalódottságát, és a lengyel kolléga szerint több van benne annál, mint amit tavasszal a Pogon Szczecinben nyújtott. Az újságíró szerint csak a Ferencvároson múlt, hogy nem nőtt a lengyelországi magyar kontingens, mivel Nagy Ádámot kétszer is vitte volna a Legia, de a Fradinál hallani sem akartak az üzletről.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről