Payet-nál jobb vezére nem is lehetne a franciáknak

Románia
A román csapat 4-2-3-1-es védekezése
Vágólapra másolva!
A franciaországi Eb nyitómeccsén nehezen, de végül játékosai jobb egyéni képességeinek köszönhetően nyertek 2-1-re a hazaiak a meglepően jól és higgadtan futballozó románok ellen. A kritikusoknak nem lett igazuk: Payet-nál jobb vezére nem is lehetne a franciáknak. Elemzés. 
Vágólapra másolva!

A csoport, 1. forduló:
Franciaország-Románia 2-1 (0-0)
Saint-Denis, Stade de France, 75 113 néző, v.: Kassai Viktor
Franciaország: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Pogba (Martial, 77.), Kanté, Matuidi - Griezmann (Coman, 66.), Giroud, Payet (Sissoko, 92.)
Románia: Tatarusanu - Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat - Stanciu (Chipciu, 72.), Hoban, Pintilii - Popa (Torje, 82.), Andone (Alibec, 61.), Stancu
gólszerzők: Giroud (57.), Payet (89.), illetve Stancu (65.)
sárga lap: Giroud (69.), illetve Chiriches (32.), Rat (45.), Popa (78.)

A torna előtt egyik válogatott sem lehetett elégedetlen a csoportbeosztásával, különösen a románok ünnepeltek, hiszen a franciáknak azért nagyobb céljaik vannak a szimpla továbbjutásnál.

A sorsolásnál még mindenki örült

"Nincs kétségem afelől, hogy továbbjutunk a csoportból” – szögezte le Gheorghe Hagi. "El sem tudom képzelni, hogy ne jussunk tovább. Ehhez három pont is elég lehet, de néggyel számolok” – jósolta Dan Petrescu, míg Victor Piturca arról áradozott, hogy "csodálatos csoportba kerültek" – a 2008-as tornához képest mindenképp, amikor a holland, olasz, francia halálcsoportba húzták be őket.

A franciáknál az általános közvélekedés szerint az elődöntő a minimális cél, a torna megnyeréséhez viszont kellene egy kis szerencse. A korábbi szövetségi kapitány, Raymond Domenech azért kellemetlenkedett egy sort.

Deschamps-ot látom az igazi vezérnek, de ő egy gólt sem fog lőni a tornán. Nem hiszem, hogy van esélyünk győzni" – okvetetlenkedett.

Payet (j) rácáfolt Domenech-re, és megnyerte a meccset a franciáknak Forrás: AFP/Loic Venance


Ami a nyitómeccset illeti, részben igaza lett, részben nem: a francia válogatott nem hengerelte le ellenfelét, de vezér nagyon is akadt a csapatban: Dimitri Payet világklasszis teljesítménnyel, remek játékkal, góllal és gólpasszal vezette győzelemre a csapatot.

Meglepetés nélküli kezdőcsapatok

A kezdőcsapatoknál hazai oldalon az volt a kérdés, hogy Koscielny oldalán ki pótolja majd a hiányzókat, hiszen Varane (Real Madrid), Mathieu (Barcelona), Sakho (Liverpool) és Zouma (Chelsea) sem lehet ott a tornán sérülés vagy eltiltás miatt, így végül a Sevillával EL-győztes Rami kapott lehetőséget.

Az Eb nyitómeccsének kezdőcsapatai: Franciaország-Románia Forrás: Origo

A csatársorban azt kellett eldöntenie Deschamps-nak, hogy Martial vagy Payet kezd – végül utóbbi kapott lehetőséget. A románoknál tulajdonképpen csak az volt a kérdés Anghel Iordanescu számára, hogy Keserü vagy Andone legyen a középcsatár.

Bátor román kezdés

A román válogatott egyáltalán nem illetődött meg, magasra tolt védekezéssel már a kaputól messze megállították a franciákat.

A román csapat 4-2-3-1-es védekezése Forrás: Origo

A két védekező középpályás, Hoban és Pintili mellé visszazárt Stanciu is, így a csapat stabil maradt a középpályán is, miközben a négy védő a kapujától 30-40 méterre is bátran fellépett. Ez a védekezés nagyon jól működött a francia csapat ellen, amelyben egy vonalszélső sem volt a pályán, így nem igazán tudták támadni a védelem mögötti üres területeket.

Román labdaszerzések: elsősorban Pintili (8) és Chiriches (6) nyerte a párharcokat Forrás: Origo

Ezzel a taktikával ki is húzta az első félidőt a román csapat, amely egyáltalán nem futballozott alárendelt szerepben.

A második félidőben gyorsabb, a kaput direkt támadó játékkal kezdtek a franciák, és Giroud fejesével meg is szerezték a vezetést. A kapott gólban alaposan benne volt Tatarusanu, aki egyszerűen elnézte a labdát.

Érdekesség, hogy az 1996-os Európa-bajnokságon Románia egy jellegében nagyon hasonló góllal kapott ki a franciáktól 1-0-ra, akkor Dugarry volt eredményes, az 1994-es vb-n pedig Kenneth Anderson ugorta túl Pruneát.

1996, Dugarry

1994, Anderson


A korábban látottak alapján úgy tűnt, a románoknak nem lesz válaszuk az eredmény alakulására, de nem így lett: egy ártatlan szituációban Evra feleslegesen szabálytalankodott, Stancu pedig higgadtan belőtte a Kassai által jogosan befújt büntetőt.

Szerkezetet és stílust is váltottak a franciák

A hajrára Deschamps becserélte a cselgép Koman mellé Martialt is, és a francia válogatott átállt 4-2-3-1-es szerkezetre. A váltás tulajdonképpen bejött, de ehhez kellett Payet zsenialitása is, maga a rendszer nem működött teljesen jól.

A második félidőben a francia csapat átállt 4-2-3-1-re Forrás: Origo

Ahogy a képen is látható, a francia 4-2-3-1 szétszakította a csapatot. A két szélsőhátvéd nem lépett fel a támadással, így viszont a hátsó hatos teljesen elszakadt a támadónégyestől, a románok pedig uralták a középpályát, így lelassult a francia összjáték.

Payet döntötte el a meccset

Annyit Deschamps mégis nyert a cserékkel, hogy Martial és Koman jobban szét tudta húzni a románok védelmét, ezért középen több területe maradt a teljesen kötetlen szerepben futballozó Payet-nak, akinek a mozgását így ráadásul nehezen követte le a védelem, ennyi pedig elégnek is bizonyult a meccset eldöntő bombagólhoz.

Payet mozgásának hőtérképe a románok ellen Forrás: Origo

Ezzel kapcsolatban érdemes kiemelni a játékos mozgását követő hőtérképet, amelyen jól látszik, hogy Payet teljes egészében bejátszotta az ellenfél térfelét, jól mozgatta a csapatot, miközben a követése nehéz feladat elé állította a románokat.

A mérkőzésről további statisztikai érdekességeket talál az Origo meccsközpontjában.