A pályán fogjuk megbüntetni a németeket - bosszúra szomjaznak a görög drukkerek

görög szurkolók, euro 2012, foci eb
Vágólapra másolva!
A gazdasági válságban megacélosodott összetartás és a németek elleni bosszúszomj lehet Görögország titkos fegyvere a foci-Eb pénteki mérkőzésén. Az [origo]-nak nyilatkozó görög szurkolók szerint Dávid és Góliát csatája várható a németek elleni negyeddöntőben, de a gyengébb görögök így is okozhatnak meglepetést az őket körömpiszoknak tartó, az orrukat túl magasan hordó esélyeseknek. Helyszíni riport Görögországból.
Vágólapra másolva!

Hatalmasat fordult a világ egyetlen meccs alatt a görög fociválogatottal. Utolsó csoportmeccsük előtt az [origo] által megkérdezett görög drukkerek még fejcsóválva, szégyenkezve becsmérelték focistáikat, és azt remélték, hogy gyorsan és csendben kiesnek az Európa-bajnokságről, hiszen őket tartották a torna leggyengébb csapatának. Ám miután az oroszokat legyőzve a negyeddöntőbe jutottak, valóságos őrület lett úrrá Görögországon: az esélytelenek nyugalmát felváltotta a kis ország lázas győzelmi reménye és az édes bosszúvágy.

"We will fuck the Germans!"("megbasszuk a németeket!"), kiáltottak fel a drukkerek egy athéni kocsmában már abban a pillanatban, amikor kiderült: a görög válogatott továbbjutott, és várhatóan Németországgal kerül össze a kieséses szakasz első fordulójában. A mondat aztán még jó néhány drukker száját elhagyta a görög fővárosban: "Elmondhatatlanul örülünk, hogy a németekkel kerültünk össze. Jól meg akarjuk baszni őket a pályán!" - mondta az [origo]-nak többek között Babisz, egy huszonéves fociőrült.

A görögök számára azért lenne különösen édes a németek elleni siker, mert az országot sújtó gazdasági válság miatt hatalmas sértettség van bennük Németországgal szemben. A pénzügyi összeomlás szélén egyensúlyozó görög államtól a német politikusok hatalmas megszorításokat és azonnali, húsba vágó reformokat követelnek az ország megmentéséért cserébe, miközben egyre több állami vállalat és görög állami vagyon kerül német tulajdonba. A németek ezért - Angela Merkel német kancellárral az élükön - nem túl népszerűek most Athénban (erről itt olvashat bővebben). "Nem a fociban van a nagy csata, a gazdaságban vívjuk a nagy háborút a németekkel" - magyarázta az [origo]-nak Athénban egy másik fiatal drukker, Vaszilisz.

Büntetni akarnak

A görög szurkolók szerint csapatuk pont azért fog őrülten küzdeni a pénteki meccsen, mert meg akarja mutatni, hogy Görögország a válság ellenére is képes nagy dolgokra. "A győzelem nem csak sportsiker, de politikai győzelem is lenne" - harsogta öt 30 év körüli szurkoló, akik Hellasz feliratú baseballsapkában, görög focimezben sorakoztak az egyik görög repülőtér várócsarnokában, Lengyelország felé tartva. Az orosz-görög meccsre feltett pénzükön nyertek annyit, hogy fussa repülőjegyre, szállásra és a pénteki meccs belépőjére is, és egy nap alatt megszervezték az utat. "Elképesztően gyors döntés volt, de tudtuk, hogy ezen a meccsen ott kell lennünk - mondták az [origo]-nak.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Fotó: Visnovitz Péter [origo]

Görög szurkolók a reptéren: mindenképpen ott akarnak lenni

A Lengyelországba tartó görögök egyike szerint a pályán egyfajta bosszút akarnak állni a németeken, vissza akarnak vágni a Görögországot ért sérelmek miatt. "A németek azt hiszik, hogy lusták vagyunk, hogy szar emberek vagyunk, Merkel okosabbnak, ügyesebbnek tartja magát minden görögnél" - mondta a focimezt viselő férfi, Jorgosz. "Pedig a görögök találták fel a demokráciát, tőlünk ered az európai kultúra, minden! Jobban kéne tisztelniük minket!"

"A pályán fogjuk megbüntetni őket" - kontrázott Jorgosz fivére, Alekszisz is. Szerinte meg fogják mutatni, hogy egy kis ország, egy gyengébb csapat is képes helytállni egy nagyobb, erősebb ország ellen, a görög csapat pedig ismét örömet fog szerezni a mostanában sokat szenvedő népének.

Pénz és szenvedély

"Merkel persze biztos jól kitömi majd euróval a német játékosok zsebét, hogy mindenképpen leverjenek minket, és ne maradjanak szégyenben" - spekulált néhány huszonéves drukker egy apró athéni fogadóiroda tévéje előtt gubbasztva. Az esélyeik meg is vannak: "A németek mindenben jók, a játékosaik erősek és híresek, technikásak, jól támadnak. De csak a pénzért játszanak" - mondta egyikük. A fiúk szerint épp ez lehet a német csapat gyengéje: "A németek arrogánsak, és fenn hordják az orrukat, a görögök viszont szívvel, szenvedéllyel, egy emberként játszanak, és ezzel okozhatnak majd meglepetést".

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Fotó: Visnovitz Péter [origo]

Az athéni fogadóirodában szurkoló srácok pénzt is tennének a görög győzelemre

A vibráló lottó- és kenó-képernyők között, sportfogadószelvények halmai mellett üldögélő srácokban a görög-német meccs említésére gyorsan fel is buzgott a nemzeti büszkeség. "Ha a németeket legyőzzük, onnantól már senki nem állít meg minket, akkor miénk a trófea." Egyikük, Vaszilisz szentimentális tekintettel idézte fel, hogy az oroszok elleni meccs után milyen őrületet okozott, amikor az Athén központjában ünneplő tömegben feltűnt egy autó tetejére erősített győzelmi serleg. Ő is ott volt, ő is rázta a trófeát szállító kocsit a többiekkel. "Most már szeretnénk, ha megismétlődne a 2004-es görög győzelem, bár tudjuk, hogy ez nagyon nehéz" - mondta.

Nagy pénzeket is tennének rá

Bár a végső győzelem még nagyon messze van, a görög válogatottból egyszerre sztárcsapat lett az országban. Két focizó kisgyerek a második legnagyobb görög város, Thesszaloniki főterén az [origo]-nak azt mondta, hogy szerintük biztosan nyer a válogatottjuk. "Naná, hogy nézni fogjuk a meccset!" - mondták csillogó szemekkel, egyikük pedig hozzátette, hogy szerinte a hosszú hajú csatár, Giorgiosz Szamarasz a legjobb a csapatban, tőle várják a győztes gólt.

Az athéni fogadóirodában izguló fiatalok azért már kicsit bizonytalanabbak: egyikük szerint akár 2-0-ra is győzhetnek, de a visszafogottabb többség szerint egy hosszabbításban berúgott győztes gól is elképesztő eredmény lenne. "Van esélyünk a győzelemre, úgy 10 százalék" - mondta egy lilapólós fiú, Markosz. "Minden reményünk a védelemben van, ki kell tartani a 0-0-t, és aztán a legvégén lőni egyet" - bólogattak többen.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Fotó: Visnovitz Péter [origo]

A Thesszaloniki főterén focizó srácoknak Szamarasz a kedvencük

A reptéren várakozó drukkerek már egy fél góllal is megelégednének: "Ha fél-nullára nyerünk a hosszabbítás után, Görögország megőrül" - mondták. A szkeptikusabbak véleményét támasztja alá, hogy a görög fogadóirodák sem sok esélyt adnak a válogatott győzelmének: Athénban kilencszeres pénzt hoz a görög győzelem annak, aki rájuk fogad. Az [origo] által megkérdezett szurkolók mégis meg fogják játszani a meccset: az athéni fiatalok 6-10 eurót, a Gdanskba utazó drukkerek pedig összesen 300 eurót (kb. 90 ezer forint) tettek a csapatra.

Babisz szerint már csak a meccs izgalmaiért is érdemes fogadni a görög győzelemre:"Ha nyerek vele, az összes pénzt felteszem arra, hogy mi leszünk a bajnokok" - mondta. A reptéri szurkolók inkább új jegyet vennének a nyert pénzből, de ők azt mondták, hogy a vereség sem szomorítaná el őket. "Így is fantasztikus siker, hogy továbbjutottunk" - mondta Jorgosz. "Végig fogjuk ugrálni, énekelni és őrjöngeni a meccset, és akkor is megtapsoljuk a srácokat, ha 10-0-ra kapnak ki."


Trófeára vágyó görögök ünnepelnek Athénban az orosz meccs után