Rafael van der Vaart (Hollandia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Rafael van der Vaart, a hollandok középpályása.
Vágólapra másolva!

Rafael van der Vaart (Hollandia)
Poszt: középpályás
Klub: Ajax Amsterdam
Születési idő: 1983. február 11., Heemskerk
Válogatottság: 15 mérkőzés, 3 gól

Az új holland generáció egyik legtehetségesebb tagja tízesztendősen került az Ajax-akadémiára a De Kennemers nevű amatőr klubtól, és Amszterdamban azonnal felfedezték benne a kivételes talentumot.

Rendre a saját korosztályánál idősebbek között futballozott, és már 18 esztendősen bemutatkozhatott az Ajax első csapatában. A korosztályos válogatottakban is rendszeresen ott volt, szerepelt a 2001-es U20-as világbajnokságon is.

Egy súlyos térdsérülése miatt a 2001-2002-es idény felét kénytelen volt kihagynia, de így is házi gólkirály lett az Ajaxban 14 találattal, a következő pontvadászatban pedig 21 mérkőzésen 17 alkalommal talált be. A nagyválogatottban 2001 októberében mutatkozott be, és mára alapemberré lépett elő az Oranjéban.

Különösen tavaly ősszel ment neki a játék a nemzeti csapatban, akkor három egymást követő találkozón is betalált. Jelenleg az egyik legkeresettebb futballista a játékospiacon, alig van olyan sztárklub, amely ne szeretné leigazolni, a Manchester Unitedtől egészen a Barcelonáig.