Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Patrick Vieira, a franciák középpályása.
Vágólapra másolva!

Patrick Vieira (Franciaország)
Poszt: középpályás
Klub: Arsenal FC
Születési idő: 1976. június 23, Dakar
Testsúly, magasság: 191 cm/81 kg
Válogatottság: 66 mérkőzés, 4 gól

Akárcsak a francia válogatott több tagja, ő sem Franciaországban született, hanem Szenegálban, Dakar városában. Első egyesülete az AS Cannes volt, és már 17 esztendősen bemutatkozhatott az első csapatban, egy idényen keresztül együtt futballozott a magyar Márton Gáborral.

A következő szezonban, mindössze 18 esztendősen már csapatkapitánya volt a gárdának. Fel is figyelt rá az AC Milan, és leigazolta. Milánóban azonban a sztárok árnyékában csak kevés játéklehetőséget kapott, így egy év után elhagyta a klubot egy másik patinás egyesület, az Arsenal kedvéért. Arsene Wenger irányítása alatt már többet játszhatott, így ennek köszönhetően 21 esztendősen bemutatkozhatott a nagyválogatottban 1997-ben.

Ott volt az 1998-as világbajnokságon, de csak csereként vetették be. A 2000-es Európa-bajnokságra már sztárként érkezett, hiszen az angol bajnokság, sőt, a világ egyik legjobb védekező középpályásává nőtte ki magát.

A Premiershipben rengeteg sárga és piros lapot kap, előfordult, hogy két, egymást követő találkozón kiállították, és éppen ezért megfordult a fejében, hogy távozik Angliából, sőt, a visszavonulás gondolata is foglalkoztatta. Értékét jelzi, hogy a Real Madrid és az FC Barcelona is szerette volna megszerezni, az Arsenal drukkerei pedig azt tartották a legnagyobb erősítésnek 2001 nyarán, hogy sikerült megtartani őt.

Rengeteg labdát szerez a középpályán, és azokat jól is osztja el, sőt, lendületből remekül cselez, bár kapura nem annyira veszélyes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről