Niko Kovac (Horvátország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Niko Kovac, a horvátok középpályása.
Vágólapra másolva!

Niko Kovac (Horvátország)
Poszt: középpályás
Klub: Hertha BSC
Születési idő: 1971. október 15., Berlin
Testsúly, magasság: 176 cm/72 kg
Válogatottság: 31 mérkőzés, 4 gól

Akárcsak testvére, ő is Berlinben született, mégpedig 1971. október 15-én. Pályafutását Roberthoz hasonlóan a Rapide Weddingben kezdte, majd a Hertha Zahlendorfban folytatta, de 1991-ben a Hertha BSC futballistája lett.

A másodosztályú gárdában gyorsan meghatározó játékossá vált, de némiképp meglepetésnek számított, hogy csak 1996 nyarán igazolta le valamelyik élvonalbeli együttes. Ez a klub a Bayer Leverkusen volt, amely ugyanekkor szerződtette Niko öccsét, Robertet is.

Nem sokkal később a válogatottban is bemutatkozhatott Marokkó ellen, és öt világbajnoki selejtezőn szerepelt, de a vébén sérülése miatt nem vett részt. A brazil Émerson érkeztével kiszorult a Bayerből, és a 1999 nyarán a Hamburger SV igazolta le. Itt ismét megtalálta régi formáját, és a Bayern München vetett szemet rá. Eredetileg csak szerződése lejártával akarták megszerezni, 2002 nyarától, de végül inkább azonnal leszerződtették, négymillió fontot fizetve érte.

A bajoroknál nem sikerült állandó kezdő emberré válnia, két éven keresztül amolyan kiegészítő volt, így aztán tavaly nyáron a Herthához távozott, de ez sem jött be neki: a berliniek a kiesés ellen küzdenek, neki pedig továbbra sem megy a játék. Sokoldalú futballista, hátvédként és védekező középpályásként is bevethető, általában utóbbi pozícióban szokott szerepelni. Nagy munkabírású, aki azonban a támadásokból is kiveszi a részét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!