Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Anders Svensson (Svédország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Anders Svensson, a svédek középpályása.
Vágólapra másolva!

Anders Svensson (Svédország)
Poszt: középpályás
Klub: Southampton FC
Születési idő: 1976. június 17., Boras
Testsúly, magasság: 177 cm/77 kg

Már négyévesen igazolt labdarúgója a helyi Guldheden IK-nak. Tíz éven keresztül futballozott nevelőegyesületénél, majd a Hestrafors IF focistája lett, de még csak 16 esztendős volt, amikor a város legnevesebb klubja, az IF Elfsborg szerződtette. Első bajnokiját a felnőttek között 1994-ben játszotta, és a következő évben már alapembere volt a csapatnak, hiszen az 1995-ös bajnokságban 26 mérkőzésen lépett pályára, és három gólt ért el.

A következő esztendő fantasztikusan alakult a számára: középpályás létére kilenc alkalommal volt eredményes, aminek köszönhetően bekerült a svéd utánpótlás-válogatottba. Szép lassan az Allsvenskan egyik legjobb középpályása lett, és a nagyválogatottban való bemutatkozása sem váratott sokat magára, erre 2000-ben került sor, és Anders azóta kihagyhatatlan a háromkoronások csapatából.

Ennek fényében némileg meglepő, hogy meglehetősen későn figyeltek fel rá külföldről, és csak a Southampton FC volt résen: a Szentek 2001 nyarán potom hétszázezer fontért vették őt meg. A középpályás első idényében 34 meccsen játszott a Premiershipben (négy gólt szerzett), és az egyik közönségkedvenc lett.

A nemzetközi közvélemény igazából csak 2002-ben figyelt fel rá, amikor a vébén pazar szabadrúgásgólt szerzett az argentinok ellen, majd a szenegáliak ellen elképesztő cselt mutatott be a hosszabbításban a tizenhatoson belül, ám ekkor a lövése a kapufán csattant.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről