Bixente Lizarazu (Franciaország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Bixente Lizarazu, a franciák balhátvédje.
Vágólapra másolva!

Bixente Lizarazu (Franciaország)
Poszt: balhátvéd
Klub: Bayern München
Születési idő: 1969. december 9., Saint-Jean-de-Luzb
Testsúly, magasság: 169 cm/69 kg
Válogatottság: 80 mérkőzés, 2 gól

A francia-spanyol határon található, Baszkföldhöz tartozó Saint-Jean-de-Luzban látta meg a napvilágot. Pályafutását az Englanting Hemdane együttesében kezdte, és 18 esztendősen került a Girondins Bordeaux-hoz. Egy évvel később bemutatkozott az első csapatban, és 1989-től alapembernek számított a csapatban.

Teljesítményére a válogatottnál is felfigyeltek, a gall nemzeti tizenegyben már 1992-ben debütálhatott. Első igazán nagy sikerét az 1995-96-os idényben érte el, amikor klubjával az Intertotó-kupából indulva egészen az UEFA-kupa döntőjéig verekedte magát, ahol a Bayern Münchentől szenvedett vereséget. A nyári Európa-bajnokságot viszont sérülés miatt ki kellett hagynia.

Ezt követően klubot váltott, és az Athletic Bilbaóba szerződött, amely arról híres, hogy csak baszk futballistákat alkalmaz. Itt egy évet töltött el, majd a Bayern Münchenbe igazolt, ahol eleinte nem ment neki a játék, de később meghatározó játékos lett. A válogatottban is alapember, az 1998-as és a 2002-es vébén és a legutóbbi Európa-bajnokságon is biztos csapattag volt.

Miután a Bayernnel megnyerte a Bajnokok Ligáját, a földkerekség legsikeresebb futballistája lett, nincsen olyan trófea, amit ne mondhatna magáénak. Meglehetősen sérülékeny, klubcsapataiban sok mérkőzést kellett kihagynia, de a nemzeti tizenegyben mindig kiválóan futballozik. Elsősorban baszknak tartja magát, és csak utána franciának.