Vágólapra másolva!
Csodálatos játékkal, emberfeletti teljesítménnyel nyert 28-25-re Magyarország a világbajnoki bronzérmes svédek ellen Debrecenben a női kézilabda olimpiai selejtezőn. Ezzel a győzelemmel Magyarország nagyon közel került ahhoz, hogy kijusson a párizsi játékokra. A magyar kapus, Böde-Bíró Blanka elképesztően védett, Kuczora Csenge, Klujber Katrin és Győri-Lukács Viktória világklasszis teljesítményt nyújtott.

A magyar női kézilabda-válogatott pénteken Svédország ellen kezdte meg a debreceni olimpiai selejtezőt. Bár a magyarok csütörtökön már pályára léptek Nagy-Britannia ellen, de az ott elért 49-11-es győzelem szakmailag értékelhetetlen volt.

A svédek az első napon simán nyertek Japán ellen (32-25), így az az érdekes helyzet állt elő, hogy a magyar csapat egy esetleges svédek elleni győzelemmel sem jutott volna még tovább, de egy vereséggel sem esett ki. A svéd csapat fizikálisan nagyon erős játékosokból állt, arról nem is szólva, hogy a 2023-as világbajnokságon a harmadik helyen végeztek. Ezen a világbanokságon a magyarokkal is találkoztak és 26-22-re győztek. Volt tehát miért visszavágni hazai pályán a skandnávoknak.

A magyaroknál a csütörtökön pihenő Albek Anna és Böde-Bíró Blanka is visszatért a csapatba. A meccset egy svéd kiállítás vezette be, majd Klujber Katrin hetesből szerzett vezetést. Kuczora Csenge gólja a 2-0-t jelentette ide, miközben a svédek egy kőkemény magyar védekezéssel találták magukat szembe. Ha pedig átjutottak a védőfalon, ott volt a kapuban Böde-Bíró Blanka.

A svéd csapat az 5. percben lőtte be az első gólját, de erre Klujber azonnal válaszolt. Óriási lendülettel játszottunk , a svédek teljesen megzavarodtak. Klujber már a harmadik gólját dobta - 4-1-es magyar vezetést követően kértek időt a svédek.

Ez sem segített. Papp Nikoletta kiállítása után lehoztuk a kapust, majd Kuczora Csenge lőtt irgalmatlanul nagy gólt. Ezzel lett 5-1 a magyar csapat javára. Álomkezdés volt ez, nem vitás. Kuczora Csenge egészen félelmetes lövőformát hozott, a magyarok hetedik gólját ő lőtte és a neve mellett ekkor már 4 gól állt. Kuczora és Klujber - ők ketten osztoztak eddig a magyar gólokon. 

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Svédország, Magyarország, 2024.04.12.,
Óriási hangulat fogadta a magyarokat Debrecenben
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Ébredeztek a svédek és két gólt le is faragtak, a 14. perc végén, 7-5-ös magyar vezetésnél Golovin Vlagyimir időt kért. Meg kellett nyugtatni a csapatot, mert az utóbbi perceken akadozott a támadójáték. A svdek kapusa, Bundsen is elkezdett védeni. Ez és az eladott labdák jelentették azt, hogy a 17. percben már 7-7 volt az állás. A vészes magyar gólszegénységet Kuczora Csenge törte meg, aki eddig élete meccsét nyomta. Schatzl Nadine volt a harmadik magyar játékos, aki feliratkozott a góllövők közé. 7-7 után 10-7 ide, csodálatos feltámadásnak voltunk szemtanúi. A Kuczora helyére behozott Klivinyi Kinga is szép gólt szerzett, de a cunderét később Bundsen valami hihetetlen bravúrral védeni tudta.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Svédország, Magyarország, 2024.04.12.,
Kuczora Csenge a magyarok legjobbja volt az első félidőben
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

A 23. percben Klujber újabb góljával 11-8, majd Simon Petra is megérkezett a magyar csapatba. Ő rögtön góllal mutatkozott be, mert középen egyedü hagyták, s megtalálta a rést a falban. Állandósult a magyar csapat 2-3 gólos előnye a találkozónak eze szakaszában. A 28. percre ismét 4 góllal vezettünk, csodálatos hangulatban nagyszerűen játszottunk. Bordás Réka a 29. percben 15-10-re növelte az előnyt - öt góllal még nem vezettünk a meccsen. Sajnos Papp Nikolettát másodszor is kiküldték két percre az amúgy gyenge német bírónők. A svéd csapatnak még volt ideje egy gólra, a szünetben Magyarország 15-11-re vezetett.

Az első félidőben egy-egy kisebb megingástól eltekintve az utóbbi évek legjobb játékát nyújtotta a magyar csapat. A svédek legveszélyesebb játékosa, Jamina Roberts azt sem tudta, hol van. A magyarok önfeláldozóan játszottak, a játékosok űztk-hajtották egymást. Ezt a teljesítményt kellett volna megőrizni a második félidőre is.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Svédország, Magyarország, 2024.04.12.,
Vámos Petra remekül irányította a magyarokat
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

A második félidő nagy kérdése volt, hogy fizikálisan hogyan bírja a magyar csapat a meccset. Mert arra aligha lehetett számítani, hogy a fizikálisan nagyszerű svédek elfáradnak. 

Nagyon rosszul indult a második félidő, mert a svédek másfél perc alatt kétszer is betaláltak, megfelezve ezzel a szünetbéli különbséget. Három percnek kellett leperegnie, hogy jöjjön az első magyar gól, ezt Vámos Petra lőtte, majd egy labdaszerzés után Győri-Lukács állította vissza a háromgólos vezetést. Jenny Karlsson ekkor már 6 gólos volt, őt nem tudtuk tartani. Támadásban teljesen összezavarodott a magyar csapat, egymás után jöttek az eladott labdák, így nem csoda, hogy a 38. perc végére a svédek egyenlítettek és Golovin időt kért.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Svédország, Magyarország, 2024.04.12.,
Simon Petrát tépik a svédek
Fotó: Csudai Sándor - Origo

7 és fél perc alatt olvadt tehát el a szünetre összeszedett 4 gólos előny. A mieink teljesítményét össze sem lehetett hasonlítani az első félidőben látott játékkal, ami teljesen érthetetlen volt. Igaz, a svéd védőfal is nagyon összeállt, ezzel pedig azt érték el, hogy szinte valamennyi magyar támadás passzív jelzés alatt zajlott.

Az első félidőben kiváló Kuczora Csenge mellé lőtt, majd Győri-Lukács góljával vettük vissza a vezetést. A svéd csapat rendre egyenlített, de Klujber pimasz cundergólja a nap találata volt. Böde-Bíró lehúzta a rolót, Kuczora újra gólt lőtt, így a 43. percben újra két góllal vezetett Magyarország.

Izgalmas volt a meccs, közel álltunk az utóbbi évek legnagyobb bravúrjához. Klujber Katrin most egy visszahúzós góllal kergette őrületbe Bundsent. 

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Svédország, Magyarország, 2024.04.12.,
Böde-Bíró Blanka elképesztően védett
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

22-19-es magyar vezetésnél időt kértek a svédek. Ekkor már csak 14 perc volt hátra a meccsből. A dráma fokozódott, mert a világbajnoki bronzérmes egy sebességi fokozattal feljebb kapcsolt. Éppen ezért volt minden magyar gólnak fokozott jelentősége. Meg minden Böde-Bíró védésnek. A közönség növelte a hangerőt, mközben a két német bíró a kelleténél tán jobban tisztelte a svédeket - és ekkor még nagyon finoman fogalmaztunk.

23-20-as magyar vezetésnél Füzi-Tóvízi sajnos ziccert rontott. De egy újabb labdaszerzés után támadhatunk és Kuczora Csenge önmaga 7. gólját dobva 24-20-ra módosította az állást. Ekkor már csak 8 perc volt hátra. 

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Svédország, Magyarország, 2024.04.12.,
Bundsen, a svédek kapusa is jól állta a sarat
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy perc alatt megint két gólt kaptunk, azaz az izgalmak fokozódtak. A közönségen semmi sem múlt, de nem ment a góllövés, Bundsen egymás után két ziccert is megfogott. A svédek kapusa a lehető legrosszabbkor hozta legjobb formáját. Az 56. percben Klujber idegnyugtató szélsőgóljával 25-23 ide, de a két német bírónő nem ismerte azt a szót, hogy ide. Ilyen gyenge bírókat egy ennyire fontos meccsre küldeni - döbbenetes. Ami az utolsó percekben történt, az már kimerítette a csalás fogalmát. Nevetséges kiállítást kapott Klujber - csak hüldezett mindenki, senki sem értette, mi történik.

Hideglelős utolsó négy perc következett. Az előnyben játszó svédek mellédurrantottak, majd Simon Petra bátor betöréssel harcolt ki hetest. Kuczora higgadt volt. belőtte, ezzel három perccel a vége előtt hárommal vezettünk. Strömberg hamar csökkentette ezt, de az idő most nekünk dolgozott. Győri-Lukács megetette Bundsent, 90 másodperccel a vége előtt 27-24-re vezetett Magyarország. Ezt már nem lehetett ülve nézni.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Svédország, Magyarország, 2024.04.12.,
A közönség űzte-hajotta a mieinket
Fotó: Csudai Sándor - Origo  / Csudai Sándor - Origo 

A svédek kaptak egy hetest, belőtték. De Győri-Lukács volt ekkor a nyerőember, mert újabb szélsőgólt lőtt. Ezzel a magyar csapat megnyerte a svédek elleni meccset és óriási lépést tett a párizsi olimpiai szereplés felé.

Női kézilabda olimpiai selejtező: 
Magyarország-Svédország 28-25 (15-11)
Debrecen, Főnix Aréna, 3679 néző, v.: Kuttler, Merz (németek)
lövések/gólok: 48/28, illetve 40/25
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 3/3
kiállítások: 8, illetve 4 perc
Magyarország: Böde-Bíró - Győri-Lukács 6, Klujber 7, Vámos 1, Füzi-Tóvizi, Kuczora 8, Szöllősi-Schatzl 2, cserék: Papp, Debreczeni-Klivinyi 2, Bordás 1, Simon 1, Márton, Janurik