Vágólapra másolva!
Ez a mérkőzés még edzésnek is gyenge volt: a kevés ellenállást kifejtő Nagy-Britannia ellen egyetlen percig nem volt kétséges, melyik csapat nyeri meg a debreceni olimpiai selejtező első meccsét.

Ezen a héten hétfőn még úgy tűnt, hogy a magyar női kézilabda-válogatott Kamerun ellen kezdi meg az olimpiai selejtezőt Debrecenben. Aztán kiderült, hogy az afrikai csapat nem tud elutazni, mert - vagy nem akart, esetleg tényleg nem tudott minden papírt megszerezni, aminek ellenében megkapták volna a vízumot. De azt sem érdemes elfeledni, hogy 2023 decemberében a svédországi világbajnokságra is úgy érkeztek meg, hogy négy játékosuk Párizsban disszidált, azaz eltűnt a csapat mellől.

Női olimpiai selejtező, Debrecen, Magyarország–Kamerun, kézilabda, mérkőzés, 2024. 04. 11.
A magyar női kézilabda-válogatott Nagy-Britannia ellen kezdte meg az olimpiai selejtezőt
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az IHF ekkor úgy döntött, hogy a teljesen amatőr és világversenyen 2012 óta nem szereplő Nagy-Britannia jöjjön Debrecenbe negyediknek. Előzetesen azért nem volt ennek túl nagy jelentősége, mert ezt a gyenge csapatot mindhárom másik résztvevő nagyon meg fogja verni. Azt persze érdemes lett volna tudni, hogy mit szóltak ehhez a döntéshez azok a románok, akik éppen csak lemaradtak az olimpiai selejtezőről. De ez legyen az ő bajuk. Egy biztos, a magyar csapat sokkal rosszabbul járt volna, ha tényleg a románok kerülnek be ebbe a csoportba. A svédek is morogtak egy sort, velük nem először fordult elő, hogy az egyik ellenfelük nem érkezett meg a selejtezőre. Három évvel ezelőtt Szenegál nem utazott el abba a csoportba, ahol a svédek voltak. 

Női olimpiai selejtező, Debrecen, Magyarország–Kamerun, kézilabda, mérkőzés, 2024. 04. 11.
Remek volt a hangulat Debrecenben
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo

Előzetesen tehát azt lehetett várni, hogy a magyar csapat biztosan legyőzi majd a briteket - ezen a meccsen tényleg az volt a legfontosabb, hogy senki se sérüljön meg a valódi nagy meccsek előtt. A britek keretében négy juniorkorú játékos is szerepelt. A magyar szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir is arról panaszkodott, hogy két éves videót tudtak csak szerezni és megnézni. Böde-Bíró Blanka és Albek Anna, valamint Juhász Gréta maradt ki a magyar csapatból, de ennek semmi jelentősége nem volt. Ráadásul Böde-Bíró és Albek is kisebb sérüléssel bajlódott.

A briteknél ké játékost leszámítva a teljes csapat 2000 után született. Az első két magyar gólt a szélről Lukács Viktória lőtte. 2-0 után a britek is lőttek egy nagy gólt, amúgy az első perctől látszott, hogy óriási különbség van a két együttes között. Innentől kezdve egy percig sem kellett izgulni - nem mintha bárkinek kétsége lett volna, hogy melyik csapat az erősebb. A 7. perc végén már 6-2-re vezetett Magyarország. 

Női olimpiai selejtező, Debrecen, Magyarország–Kamerun, kézilabda, mérkőzés, 2024. 04. 11.
Győri-Lukács Viktória kezdte meg a magyar gólgyártást
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo

6-2 után kissé megakadt a magyar támadások sorozata. Schatzl Nadine előbb a kapufára ejtett, a következő támadásnál azonban javított. A meccsnek nkább edzésjellege volt. A britek nem tudták megnehezíteni a magyarok dolgát, tényleg csak azon kellett imádkozni, nehogy megsérüljön valaki.

Lea Davies szerencsés góllal jelentkezett, a brite egymás után kétszer köszöntek be. A magyar védelem nem állt össze, ezért kaptuk a gólokat. Klujber kapufára lőtt egy hetest, a magyarok koncentrációja visszaesett. Mondjuk egy ilyen szintű ellenfél ellen ez nem csoda, azonban az, hogy a britek csináltak egy 3-0-s sorozatot, igencsak érdekes volt. 10-5 után, háromperces magyar gólcsendet követően Klivinyi törte meg a rossz sorozatot. Golovin kapitány szinte a teljes csapatot lecserélte, a bejövő játékosok adtak új lendületet, mert ekkor mi csináltunk egy 9-0-s sorozatot. A brit csapat teljesen elkészült erejével, amit a magyarok tökéletesen kihasználtak. 18-8-nál a britek hetest kaptak, de ezt is mellé ejtették. A következő brit büntető aztán bement, így sorozatban 9 kapott gól után voltak ismét eredményesek. 

Női olimpiai selejtező, Debrecen, Magyarország–Kamerun, kézilabda, mérkőzés, 2024. 04. 11.
A magyar szövetségi kapitánynak nem kellett izgulnia
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo / Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első félidő utolsó percei magyar szempontból könnyed játszadozással teltek el, 30 percnyi játék után 24-6-ra vezetett Magyarország. Az ellenfél az első 30 percben 6 gólt dobott, de ebből a hatból hármat három perc alatt. Ennyi pozitívumot lehetett mondani tehát a britek játékáról.

Innen jött a folytatás. A magyar kapuban Janurik Kinga váltotta Szemerey Zsófit. Jobbszélről addig 9/9 volt a magyarok mérlege, de Győri-Lukács újabb kisérletét most védte a britek kapusa. Ez volt a mieink első hibája jobbszélről. A brit csapat mindent középről akart megoldani, védekezésben ezt már olvasta a magyar együttes. A "közte húsz" a második félidő elejére kialakult, innentől pedig tényleg csak azon kellett imádkozni, hogy senki ne sérüjön meg. A ellenfél hirtelen 7 a 6 ellen kezdett el játszani, ebből született egy nagyon szép brit gól. Kissé meglepődtünk ezen, de nagy gondot ez nem okozott.

Női olimpiai selejtező, Debrecen, Magyarország–Kamerun, kézilabda, mérkőzés, 2024. 04. 11.
Olykor a fehér mezes brit csapat is képes volt valamilyen váratlan megoldásra
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Klujber labdaszerzése után jött is az üres kapus magyar gól, ekkor már 31-8 volt az állás. A brit csapaton látszott, hogy próbálja gyakorolni a 7 a 6 ellent, csak éppen eladták a labdákat, így aztán jöhettek az üres kapus magyar gólok. Ez már tényleg komikus volt.

Dehát a britek tanulni érkeztek, szóval, nekik ez is belefért. Mondjuk a sportág komolyságát aligha acélozták meg ezek a percek. A britek időt kértek, majd folytatták a 7 a 6 elleni bohóckodást. 45 perc játék után már 28 góllal vezettünk. 

Női olimpiai selejtező, Debrecen, Magyarország–Kamerun, kézilabda, mérkőzés, 2024. 04. 11.
Vámos Petra remekül játszott a britek ellen
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo 

A mérkőzés utolsó negyedórája könnyed játszadozást és újabb magyar gólokat hozott. A közönség előtt le a kalappal: egy ennyire komolytalan meccsen is űzte-hajtotta a mieinket. Pásztor Noémi gólja után 39-9 volt az állás, azaz ez már "közte 30 volt". Simon Petra az 50. percben lőtte a magyarok 40. gólját. Nehezen teltek az utolsó percek, a britek már a végét várták - és egy kicsit mi is. Már csak az volt a kérdés, elérjük-e az 50 gólt. Simon Petra ekkor nagyon elemében volt, folymatosan szórta a gólokat. Ám az 50 lőtt gól végül nem jött össze - Faluvégi szerezte az utolsót, a negyvenkilencediket.

Az biztos, hogy ebből a mérkőzésből komoly szakmai következtetést nem lehet levonni. A magyar csapat mindenesetre bemelegített, nem sérült meg senki. Így várjuk tehát a pénteki (18.00) svédek elleni, immáron sorsdöntő mérkőzést.

Eredmény, 1. csoport, 1. forduló: 
Magyarország - Nagy-Britannia 49-11 (24-6)
Debrecen, Főnix Aréna, 2189 néző, v.: Lemes, Sosa (uruguayiak)
lövések/gólok: 65/49, illetve 40/11
gólok hétméteresből: 2/1, illetve 2/1
kiállítások: 2, illetve 6 perc
Magyarország: Szemerey - Győri-Lukács 5, Klujber 5, Vámos 1, Füzi-Tóvizi 5, Kuczora 2, Szöllősi-Schatzl 5, cserék: Janurik, Papp 1, Debreczeni-Klivinyi 3, Pásztor 6, Márton 4, Faluvégi 7, Kácsor 1, Bordás, Simon 4