Vágólapra másolva!
Csodálatos teljesítménnyel, a japánok elleni meccset végig uralva jutott ki a párizsi nyári olimpiai játékokra a magyar női kézilabda-válogatott. Ez a csapat az elmúlt három évben megjárta a mélységeket, de a lehető legjobb alkalommal jutott fel a csúcsra, azaz jutott ki az olimpiára. A debreceni három meccs azt is bizonyította, hogy ebben az együttesben sok tartalék van még, amely akár az olimpián is kijöhet.

Totális kézilabda-őrületre lehetett számítani vasárnap este Debrecenben, ahol a magyar női válogatott az utolsó lépést készült megtenni a párizsi olimpiára vezető úton. A magyar csapat az első napon Nagy-Britannia, majd a folytatásban Svédország ellen nyert. A lebonyolítás és a meccssorrend furcsasága okozta, hogy a svédek Nagy-Britannia vasárnapi legyőzésével elsőként ünnepelhették a párizsi kijutást. Ennek persze semmi jelentősége nem volt akkor, ha a magyar csapat legyőzi Japánt, de akkor sem, ha legfeljebb 4 góllal kikap tőle. Más esetről már csak babonából sem érdemes beszélni.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán, 1. félidő
Őrületes hangulat fogadta a magyar és  japán csapatot
Fotó: Origo - Csudai Sándor  

Hatalmas lendülettel kezdett a magyar csapat. Fél perc elteltével Klujber hetesével 1-0 volt ide. Japán azonban egy pillanatig nem adta fel, mert erre a magyar gólra kettővel felelt. 1-2-nél az első olyan alkalom volt a debreceni tornán, amikor az ellenfél vezetett Magyarország ellen. Nem sokáig maradt ez így, mert előbb Kuczora, majd Győri-Lukács dobott nagy gólt, így a 6. percbe 3-2-re vezetett Magyarország. 

Japán rohanósra vette a tempót, de ebben a szédítő sebességben benne volt a hibázás lehetősége is. Ha pedig nem hibáztak, akkor még mindig ott volt a kapuban Böde-Bíró Blanka, aki most is remekül védett. Azt is érdekes volt nézni, ahogy egy-egy nagy védése után szinte a felezővonalig futott fel a magyar kapus a támadásokná, ezzel segítve a mieink támadásait.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán, 1. félidő
Egymás után jöttek a szebbnél szebb magyar gólok, a képen Papp Nikoletta
Fotó: Origo - Csudai Sándor

Azért látszott a magyar lányokon az izgalom, mert a találkozó elején sokkal több volt a technkai hiba, mint a svédek elleni meccsen. 3-3 után Klujber önmaga második gólját lőtte, csakúgy, mint Győri-Lukács, ezzel lett 5-3 az állás. Az elvesztett labdákból Japán a lerohanó támadásokkal próbálkozott - olykor sikerrel. Szerencsére egyre többen kapcsolódtak be a magyar góllövésbe, Füzi-Tóvízi góljával a 12. percben 6-4 lett az állás. 

Jó volt látni, ahogy a magyar kispad együtt élt a játékkal, miközben egy labdaszerzést követően Szöllősi-Schatzl Nadine is lerohanás végén szerzett gólt. 7-4-es vezetésünknél Japán időt kért, mert az ő szempontjukból veszni látszott minden. Ez sem segített rajtuk, mert Klujber újra belőtte a maga gólját. 8-4, gála volt ez, a közönség legnagyobb örömére. S amikor Klujber az üres japán kapuba lőtt, az ázsiai csapat másodszor is időt kért. A 16. percben már-már kilátástalan helyzetbe kerültek a japánok. A közönség fantasztikus hangulatot teremtett, Győri-Lukács pedig továbbra is hibátlanul lőtt. Japán végső elkeseredésében a 7 a 6 elleni játékot vette elő. Mivel azonban ezzel sem tudott Japán a magyarok fölé kerekedni, sorban jöttek az üres kapus góljaink. 

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán, 1. félidő
Böde-Bíró Blanka káprázatosan védett
Fotó: Origo - Csudai Sándor 

Az első félidő két magyar hőse Klujber és Győri-Lukács volt, meg persze a többiek. Japán nem adta fel a 7 a 6 elleni küzdelmet, olykor egy-egy gólt el is értek, de látszott, hogy Golovin Vlagyimir tökéletesen felkészítette a csapatot. Karneváli hangulat uralkodott a Főnix Arénában, Kuczora Csenge újabb góljaival 5 perccel az első félidő vége előtt 16-8 volt ide. 4 perccel a vége előtt jött egy magyar időkérés, majd utána egy újabb üres kapus gól. A japán csapat az első félidő utolsó két percében mutatott némi életjelet, de ekkor is csak arra voltak képesek, hogy kicsit szűkítsenek a számukra megalázó különbségen. A szünetben 18-11 volt az állás Magyarországnak. 30 percnyire voltunk a párizsi olimpiától.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán, 1. félidő
Az első félidő egyik magyar hőse, Klujber Katrin és a debreceni közönség
Fotó: Origo - Csudai Sándor

Innentől fogva 30 perc örömjáték várt a magyar csapatra, de abban is biztosak lehettünk, hogy a japánok nem fogják feladni a küzdelmet. Erre utalt az is, hogy nagy elánnal vetették bele magukat a második félidőbe, övék volt az első gól is. Majd Nagata követett el olyan szabálytalanságot, hogy a játékvezetők piros lappal zavarták ki a pályáról a japánt. Nem volt meg a mieinkben az a lendület, ami az első félidőben jellemezte a játékunkat. Érdekes volt nézni ugyanakkor a japán szövetségi kapitány reakcióit, mert 7-8 gólos magyar vezetésnél úgy szapulta sajátjait, mintha a szovjetek volt kapitányától, Igor Turcsintól vett volna anno leckéket.

A 37. percben Klujber Katrin már a nyolcadik góljánál tartott, a magyar csapat pedig simán uralta a meccset. A keményen dolgozó és remekül összeálló magyar védőfalban sokszor akadtak el a japán lövések. Felszisszentünk, amikor Matszumoto fejbe dobta Böde-Bírót - kétperces kiállítás lett belőle. Győri-Lukács azonnal góllal büntetett, s a 41. percben már megvolt a közte tíz, azaz 23-13 volt az állás.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán, 1. félidő
Joggal örülhetett a magyar kispad, mert remekül játszottunk Japán ellen
Fotó: Origo - Csudai Sándor

Sőt, ezt is lehetett növelni. A 44. percben a kegyelmi állapotban játszó Klujber Katrin már 10 lőtt gólnál járt. Böde-Bíró helyett Janurik Kinga érkezett az utolsó negyedórára a kapuba. A nem túl nagy meggyőződéssel játszó japánok 28-16-os állásnál még becsületből időt kértek, de tudták, hogy rajtuk már semmi sem segíthet ezen az estén.

Mert ezek az utolsó percek már tényleg az örömjátékról szóltak. A lányok boldogok voltak, egymással pacsiztak, hiszen tudták, hamarosan megvalósul a legnagyobb álmuk - mehetnek az olimpiára. Nem csoda, hogy itt már semmi sem számított, mert mindenki szerette volna lepörgetni az órát. Azért a pályára kerülő Albek Anna is dobott egy nagy gólt, miközben Janurik Kinga is szépen védett. 5 perccel a vége előtt 31-23 volt az állás.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán
Mártn Gréta is készülhet Párizsba
Fotó: Origo - Csudai Sándor            

De ez az utolsó 5 perc már tényleg az örömkézilabdát hozta el: a fiatal Simon Petra szemtelenül bátran tört be és lőtte szét a japánok kapuját. Mindenki a végső sípszót várta már, s szinte az összes pályára lépő magyar gólt szerzett. S amikor végre lefújták a meccset, határtalan ünneplés vette kezdetét a debreceni csarnokban.

Volt mit ünnepelni! A magyar csapat egyenletesen jó teljesítménnyel, három győzelemmel, veretlenül vette az utolsó akadályt. A felkészítés tökéletesen sikerült, Golovin kapitány nagyszerűen meccselt, minden kirakós a helyére került.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán
A magyar női kézilabda-válogatott kjutott a párizsi olimpiára
Fotó: Origo - Csudai Sándor / Origo - Csudai Sándor

A magyar női kézilabda-válogatott három győzelemmel, káprázatos teljesítménnyel jutott ki a 2024-es párizsi nyári olimpiára. A csapat nagyon hosszú és nagyon rögös utat járt be, de a lényeg az, hogy ott lehetünk a sportág legnagyobb presztízsű és legfontosabb eseményén. Ezzel az is eldőlt, hogy 2004 után ismét két csapattal képviseli magát Magyarország az olimpiai kézilabdatornán, amelynek sorsolását kedden délután tartják Párizsban.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán, vége
A magyar csapat kijutott a párizsi olimpiára
Fotó: Origo - Csudai Sándor / Origo - Csudai Sándor

Női kézilabda olimpiai selejtező, 3. forduló: 
Magyarország-Japán 37-28  (18-11)
Debrecen, Főnix Aréna, 4242 néző, v.: García, Paolantoni (argentinok)
lövések/gólok: 52/37, illetve 47/28
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 5/5
kiállítások: 6, illetve 2 perc

Magyarország: Böde-Bíró - Győri-Lukács 6, Klujber 11, Vámos, Füzi-Tóvizi 1, Kuczora 3, Szöllősi-Schatzl 1, cserék: Papp 1, Simon 4, Márton 3, Bordás, Kácsor, Debreczeni-Klivinyi 4, Pásztor 2, Albek 1, Janurik