Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatottnak nem volt esélye, hogy legyőzze a norvégokat, így a skandináv csapat ott van a párizsi olimpián. A másik kiadó olimpiai helyért vasárnap vív egymással gyilkos csatát Magyarország és Portugália. Annak a meccsnek a győztese szintén kijuthat az olimpiára.

Tunézia csapata nem tette meg azt a szívességet, hogy legalább egy pontot elcsípjen a portugál válogatott ellen a tatabányai férfi kézilabda olimpiai selejtező 2. fordulójában. A portugál csapat összességében simán nyerte meg ezt a meccset, ezzel megszerezte első győzelmét ebben a csoportban. Tunézia pedig a második vereségével elszállt, ők már semmiképpen nem juthatnak ki az idei olimpiára.

portugália, tunézia, kézilabda, férfi, olimpiai, selejtező, 2.adag
A piros mezes portugálok simán nyertek Tunézia ellen
Fotó: Origo - Polyák Attila 

A portugál csapat győzelme a magyarok sorsára is komoly befolyással bírt. Tudniillik a mieink a norvégok elleni esetleges győzelmükkel sem jutottak volna még el az olimpiára. Norvégia szempontjából a képlet egyszerűbb volt: ha ők nyernek, szinte biztosan olimpiai résztvevők. (Épeszű ember nem gondolta, hogy a zárónapon Tunézia legyőzi a skandináv csapatot.)

A norvégokkal kapcslatos emlékek nem éppen a legjobbak. A tavalyi világbajnokságon 8 góllal kaptunk ki tőlük egy olyan meccsen, amelyen nem sok esélyünk volt a győzelemre. A skandinávok akkor gyakorlatilag szétfutották a magyar csapatot, ez a taktikájuk tökéletesen bevált. Nem véletlen, hogy most is erre készültek. Ugyanakkor épp az idei Európa-bajnokság mutatta meg, hogy nem verhetetlen csapat - Németországban a 9. helyen végeztek.

Norvégia, Magyarország, kézilabda, férfi, olimpiai, selejtező
Csodás hangulat volt Tatabányán
Fotó: Origo - Polyák Attila

Első félidő

A kezdésre szinte teljesen megtelt a tatabányai aréna, fergeteges hangulatot csináltak a nézők. Az első magyar gól, amikor Bóka Bendegúz a beálló helyén bukant fel, egyszerűen csodálatos volt. Ezzel lett 1-1 az állás. A norvégok legnagyobb csillaga, Sagosen az elején kapott egy sallert, csak a miheztartás végett. Más kérdés, hogy támadásban a virtuóz játékos szinte megállíthatatlan volt.

4 perc alatt 3-1-re húztak el a norvégok, innen kellett tehát megkezdeni a visszakapaszkodást. Lékai Máté nyugodtan lőtt be egy hetest, de a kezdet kezdetén nem állt össze a védekezés, Mikler Roland sem találkozott ekkor a labdával. Szabálytalan csere miatt emberelőnybe került Magyarország, mégis Grondhal olyan gólt dobott, amit rossz volt nézni. Háttal a kapunak csavarta be Mikler mellett. Ha nem mi kapjuk, gyönyörű, így rettenetes volt. A norvégok szinte minden támadásukat góllal fejezték be, a 8. percben 6-3-ra vezettek. Ráadásul a norvég kapus, Bergerud - Miklerrel ellentétben - elkapta a fonalat. 

Tegyük azt is hozzá, hogy a norvégok első tíz támadásából úgy esett kilenc gól, hogy minden lövést a hatos vonala előtt engedtek el és egyszer hibáztak, amikor ráléptek a vonalra. Mindez óriási tudást és koncentráció-képességet jelentett.

Norvégia, Magyarország, kézilabda, férfi, olimpiai, selejtező
Chema Rodriguez magyar szövetségi kapitány
Fotó: Origo - Polyák Attila  / Origo - Polyák Attila 

7-3-as norvég vezetésnél Chema Rodriguez kénytelen volt időt kérni. Még mindig csak a 11. percben járt a mérkőzés. Hosszú idő után lőttünk újabb gólt, Bánhidi Bence volt eredményes. Lékai Máté a legrosszabbkor hibázott el egy hetest, a cserekapus, Saveras rúgta ki a labdát. Aztán Sagosen a második kétperces büntetését kapta, miközben a magyar csapat kapust cserélt - Bartucz Lászlót hatalmas ováció köszöntötte.

Negyedóra elteltével 10-5-re vezetett Norvégia. Kellett volna már egy védés, mert amit kapura dobtak, abból mind gól lett. Óriási energiákat mozgósítva jöttünk fel 11-8-ra. Ezért volt borzalmas, hogy a skandinávok cserekapusa most Rosta hétméteresét rúgta ki. Két kihagyott büntető ezen a szinten nagyon nagy luxus volt. A 24. percben jött az első magyar védés, Bartucz nagyszerű mozdulattal hárított. Mindjárt felforrósodott a hangulat, ismét csak hárommal vezetett Norvégia.

Norvégia, Magyarország, kézilabda, férfi, olimpiai, selejtező
Ancsin Gábor lő a norvég kapura
Fotó: Origo - Polyák Attila  / Origo - Polyák Attila 

Bánhidi Bence kezében ott volt az újabb gól, de a kapufa megmentette a norvégokat. Bartucz László elképesztően védett, egy újabb ziccert fogott meg, így a 27. percben sokadszorra támadtunk azért, hogy két gólra csökkentsük a hátrányt. Most sem sikerült, mert a bírók elvették tőlünk a labdát. Mondani sem kell, hogy mindez rengeteg energiát vett el a magyaroktól. Az első félidő utolsó perceinek magyar hőse Bartucz László volt, aki hetest védett, a túloldalon meg mi kaptunk büntetőt. Imre Bence szíve és keze a helyén volt, bement a hetes, 15-13, két gólra jöttünk vissza. Ilicset sajnos kiállították, ebből kaptuk még egy gólt, így a szünetben 16-13-ra vezetett Norvégia.

Norvégia, Magyarország, kézilabda, férfi, olimpiai, selejtező
Óriási csatát vívott egymással a két csapat, itt éppen Bánhidi Bence a földön
Fotó: Origo - Polyák Attila  

Második félidő

A második félidőt a magyar csapat kezdte, hibáztunk, majd kaptunk egy üres kapus gólt. Ezzel megint 4 góllal vezetett az ellenfél. Mivel a norvégok 3-0-lal indították a második 30 percet, hamar elléptek, s a 19-13-as vezetésük nem sok jót jelentett. Ehhez az is kellett, hogy a magyar támadások ne végződjenek góllal.

21-14-es északi vezetésnél újabb magyar időkérés következett. A különbség ezekben a percekben ledolgozhatatlannak tűnt, éppen ezért kellett elgondolondi, hogy a vasárnapi, Portugália elleni ki-ki meccsre kezdjük el tartalékolni az erőt. Mert a norvégok most annyival jobbak voltak, hogy semmit sem tudtunk kezdeni velük. Ettől persze még nem volt szabad elengedni a meccset, főleg nem a hazai közönség előtt.

Tudta ezt Bartucz László is, aki újabb védésekkel próbálta visszahozni a reményt. A 45. percben 22-17-es norvég vezetésnél Sagosent harmadszor is kiállították, neki véget ért a küzdelem. Nem úgy nekünk: a 47. percben Rosta Miklós megint háromra csökkentette a norvégok előnyét. Ehhez kellett a káprázatosan védő Bartucz László is. Sajnos mindent ő sem foghatott: Grondhal lövésével szemben tehetetlen volt.

BARTUCZ László
Bartucz László tartotta a lelket a magyarokban
Fotó: Bodnár Boglárka / MTVA

Az utolsó 10 percre úgy léptünk be, hogy a norvégok öt góllal vezettek, s ez már soknak bizonyult. Bár a magyar csapat mindent megtett, s az 52. percben megint háromra jött fel, a norvégok magabiztosnak tűntek. Bartucz László hetest fogott, majd Zoran Ilics góljával 24-26 lett az állás.

Felcsillant a remény, de mindez a norvégoknak is ébresztőleg hatott. Ráadásul Szita Zoltánt is kiállították. Egy eladott labda pedig végképp megpecsételte a sorsunkat.

Norvégia győzelme tehát azt jelenti, hogy az északi csapat két forduló után 100 százalékos, készülhet a párizsi oimpiára. Nekünk pedig nem marad más lehetőség, mint egy utolsó nagy nekiveselkedés, nekimenni vasárnap este 21 órakor a portugáloknak, legyőzni őket és eljutni Párizsba. Ezt leírni egyszerű volt, de végrehajtani borzalmasan nehéz lesz. Ám ez a csapat oly sokszor tett már csodát az elmúlt években, miért ne tenne most is még egyet - egy utolsót.

Eredmény, 2. forduló, 3. csoport:
Norvégia-Magyarország 29-25 (16-13)
Tatabánya, v.: Nacsevszki, Nikolov (északmacedónok)
lövések/gólok: 47/29, illetve 44/25
gólok hétméteresből: 5/2, illetve 5/3
kiállítások: 10, illetve 8 perc
Magyarország: Mikler - Bóka 3, Szita 1, Bánhidi 2, Sipos 1, Ancsin 2, Lékai 2, cserék: Imre 3, Fazekas 3, Ligetvári, Bartucz, Bodó 3, Ilic 2, Rosta 1, Rodríguez 1, Hanusz 1