Vágólapra másolva!
A dohai vízilabda-világbajnokság elődöntőjében a magyar női pólóválogatott ötméteresekkel 13-11-re nyert Görögország ellen, ezzel vb-döntőbe jutott.

A magyar válogatott a negyeddöntőben drámai mérkőzésen, ötméteresekkel 13-12-re legyőzte a címvédő és Európa-bajnok holland csapatot, ezzel bejutott az elődöntőbe és kiharcolta részvételét a 2024-es párizsi olimpián. Mihók Attila együttesére az a Görögország várt a legjobb négy között, amelytől az eindhoveni kontinensviadal csoportküzdelmeinek nyitányán 14-12-es vereséget szenvedett.

A ráúszásnál Vályi könnyedén elhozta a labdát, viszont a görögök szereztek vezetést egy ötméteresből. A magyar csapat első találatát Parkes lőtte Vályi passzából, azonban egy helyezkedési hibát nagy góllal használt ki az ellenfél, ismét Ninu volt eredményes. A görög csapat legjobbja az 5. percben már a harmadik gólját szerezte, Vályi azonban egy labdaszerzés után a léc alá bombázott. A védekezésünk és a támadójátékunk is feljavult a negyed végére, Leimeter nagy góllal egyenlített (3-3).

SZILÁGYI Dorottya, magyar női vízilabda-válogatott
Vb-döntőbe jutott a magyar női vízilabda-válogatott
Fotó: Kovács Tamás / MTVA

Parks kipattanóból lőtt góljával indult a második negyed, a magyar válogatott először vezetett a meccsen. Magyari Alda két nagyszerű védése után emberelőnyben egy hatalmas kapufát lőtt Garda, a görögök pedig a következő támadásukból kiegyenlítettek. Az ellenfél újabb találata után Mihók Attila váratlanul kapust cserélt, Magyari helyére Neszmély állt be, aki azonnal védéssel mutatkozott be. A videóbírós visszajátszás után azonban kiderült, hogy a magyar kapus bentről ütötte ki a labdát, így 6-4-es görög vezetéssel folytatódott a meccs. Parkes harmadik góljával sikerült szépíteni, majd Garda a negyed vége előtt, az utolsó pillanatban kiegyenlített (6-6).

A harmadik negyedet Ninu negyedik találata vezette fel. Ezután szinte játékmegszakítás nélkül küzdöttek egymással a felek. Mindkét oldalon helyzetek, fórok maradtak ki, a játékvezetők pedig sorra ítélték a kontrákat, égetve ezzel a játékosok energiáját. A majd egy negyeden át tartó magyar gólcsendet Szilágyi Dorottya törte meg 41 másodperccel a szünet előtt (7-7).

PARKES Rebecca, magyar női vízilabda-válogatott
A magyarok ezúttal sem rontottak a büntetőpárbajban
Fotó: Kovács Tamás

A zárófelvonás első magyar előnye kimaradt, de a görögök is hibáztak létszámfölényben, még lövésig sem jutottak. Az újabb magyar fór előtt Mihók Attila időt kért, a figurát pedig Szilágyi fejezte be, a görög kapus füle mellett tüzelt a hálóba. A rivális azonnal válaszolt, Nikoleta Elefteriadu emberelőnyből talált be. Elöl Parkers újabb előnyt harcolt ki, Garda lövését azonban blokkolták, ráadásul a visszaúszás közben ki is állították, a görögök pedig időt kértek. Az ellenfél szépen megjátszotta a kontrát, és közvetlenül közelről talált a hálóba.

A magyarok egy perccel a vége előtt támadhattak az egyenlítésért, Parkes ráadásul emberelőnyt harcolt ki, természetesen jött az időkérés: a labda ugyan többször "dadogott" a keresztpasszok közben, de Leimeter végül kilőtte a jobb felsőt. A görögöknek 18 másodpercük maradt, de az eredmény nem változott, és akárcsak a hollandok elleni negyeddöntőben, jöhettek az ötméteresek.

Elefteriadu az első ötöst a felső lécre lőtte, Keszthelyi Rita nem hibázott. Vasziliki Plevritu bal sarokba tartó lövését Magyari védte, Garda pedig kilőtte a ugyanazt az oldalt. Jannopulu magabiztosan bombázott a hálóba, de így tett Szilágyi is. Elefteri Plveritu hidegvérű volt, de aztán Gurisatti Gréta sem hibázott, aki így eldöntötte ezzel az összecsapást. A magyar válogatott legutóbb 2022-ben a Margitszigeten játszhatott az aranyéremért, akkor kikapott az olimpiai bajnok amerikai csapattól, amellyel pénteken is találkozik majd a katari viadalon.

Eredmény:
női vízilabdatorna, elődöntő:
Magyarország-Görögország 13-11 (3-3, 3-3, 1-1, 2-2, 4-2) - ötméteresekkel
gólszerzők: Parkes 3, Leimeter, Szilágyi 2-2, Vályi, Garda 1-1, illetve Ninu 4, E. Plevirtu, Jannopulu, Kidrioti, Elefteriadu, Miriokefalitaki 1-1