Vágólapra másolva!
Elsőként a spanyol válogatott jutott az Eindhovenben zajló női vízilabda Európa-bajnokság fináléjába. A címvédő ellenfele a házigazda és világbajnok holland válogatott lesz, vagyis megismétlődik a nyári világbajnokság döntője.

A csütörtöki első elődöntőben a legutóbbi két kiírás alkalmával győztes spanyolok a 2022-es, spliti döntő "visszavágóján" 13-5-re kiütötték a görögöket.

A spanyolok - akik tavalyelőtt 9-6-ra győzték le a helléneket a fináléban - a harmadik negyed közepén Judith Forca vezetésével már 9-2-re vezettek.

A görögök kiütésével döntőben a címvédő spanyolok a vízilabda Eb-n Forrás: AFP/Sem Van Der Wal

A csütörtöki második elődöntőben a vendéglátók és a nyolc között a magyarokat búcsúztató olaszok kimagaslóan a torna eddigi legjobb mérkőzését játszották egymással. Mindkét együttes kiválóan védekezett és a kapusok is remekül teljesítettek, az olaszokat még az sem törte meg, hogy egyik legjobb játékosukat, Claudia Marlettát a második negyed közepén cserével végleg kiállították.

A záró nyolc percre 5-5-tel fordultak rá a csapatok, a hollandok gyorsan előnybe kerültek egy emberelőnyös góllal, majd hosszú percekig újra a védelmek játszották a főszerepet. Kevesebb, mint két perc volt hátra, amikor Sabrina van der Sloot egy hajszálpontos távoli lövéssel megduplázta a hazaiak előnyét. Az olaszok egy szépen megjátszott fórral szépítettek 70 másodperccel a befejezés előtt, majd támadhattak az egyenlítésért, de a lövés elhalt a blokkban.

Szoros meccsen nyertek a világbajnok hollandok Forrás: AFP/Sem Van Der Wal

Mindez azt jelenti, hogy a fináléban megismétlődik a nyári világbajnokság döntője, Fukuokában a hollandok ötméteresekkel diadalmaskodtak a spanyolok felett. Az olimpiai kvótát jelentő bronzéremért a görögök és az olaszok csatáznak majd.

Női Európa-bajnokság (Eindhoven):
elődöntő:
Hollandia-Olaszország 7-6 (1-1, 2-2, 2-2, 2-1)
Spanyolország-Görögország 13-5 (4-1, 1-1, 4-1, 4-2)