A test őrjítő fájdalma sem állhat a magyar kéziválogatott útjába

LÉKAI Máté
Köln, 2024. január 22. Lékai Máté (b) és a német Johannes Golla a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, a Németország - Magyarország mérkőzésen a kölni Lanxess Arénában 2024. január 22-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Sok ideje nem maradt a magyar férfi kézilabda-válogatottnak arra, hogy nyalogassa a sebeit a németek ellen elszenvedett hétgólos vereséget követően. A magyar csapat elszántan készül a franciák elleni utolsó középdöntős meccsre, amely – reményeink szerint – nem az utolsó mérkőzés lesz az Európa-bajnokságon.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kölnből.

„Életem legizgalmasabb repülőúja volt az, amikor Kölnből utaztam haza, hogy ott lehessek a kisfiam születésénél" – mesélte átszellemült arccal Kölnben kedden Rosta Miklós.

Tele voltam adrenalinnal, így érkeztem vissza Kölnbe. Mindenki egészséges, ez a legfontosabb. Előtte forró dróton voltam a családdal, hogyha bármi történik, azonnal indulhassak haza.

Rosta Miklóst még inkább feltüzelte kisfia születése Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

De ez így van most is. Bent vannak még a kórházban, de félóránként beszélünk. Nehéz volt őket otthagyni, de a csapatot sem akartam cserben hagyni. A németek elleni meccs után van bennünk egy kis hiányérzet, elszalasztottunk egy sanszot, de ezzel most már nem tudunk mit kezdeni.

De szerintem ő is boldog lenne, ha sikerülne. Van még erő a puttonyban, vannak még rejtett tartalékunk. A franciák ellen még egyszer mindent bele kell adni, hogy utána legyen még egy mérkőzésünk. Ez mindenképpen motivál bennünket. A videózás alatt is láttam a csapaton az elszántságot, ami nagyon jó jel."

„Sokan azt mondják, hogy a francia csapatnak már mindegy lesz a magyarok elleni meccs, mert mindenképpen az első helyen jutottak tovább" – mondta az Origónak Ancsin Gábor.

Ancsin Gábor a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Izland - Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Amúgy nekünk egészen biztosan élet-halál meccs lesz ez, mert nem szeretnénk még hazamenni. Nekünk meg kell próbálni minden kiadni magunkból, ami azért nem könnyű a hetedik mérkőzésen. Volt ezen az Eb-n pár furcsa eredmény, meg váratlan fordulat, szeretném, ha a magyar-francia összecsapásról is így beszélnének.

Korábban egy-egy világversenyen ilyentájt már sokkal fáradtabbnak éreztük magunkat. Azért is volt jó megélni ezt az Eb-t, mert itt nem egy vagy két jó meccsünk volt, hanem több. Fejlődött a csapat, sokkal stabilabb képet mutattunk. De még nincs vége. Mi mindent megteszünk a franciák ellen, kiderült, hogy mindez mire lesz elég."

„Profi sportolók vagyunk, nem panaszkodhatunk, nem nyomhat minket a földbe egy vereség" – mondta Sipos Adrián.

Menni kell tovább, szeretnénk nyerni a franciák ellen vagy legalábbis a lehető legjobb játékkal előrukkolni. Nem éreztem, hogy a németek elleni meccs után a padlóra került volna a csapat. Sokat beszéltünk a hétfői meccsről, kifogásokat senki sem keresett, nincs is miért.

Sipos Adrián, a magyar válogatott tagja szurkolókkal ünnepel, miután csapata 28-27-re legyőzte Szerbiát a csoportkör második fordulójában a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Tudtuk, hogy 20 ezer ember ellenünk fog szurkolni. Ezen nem lehetett változtatni. A bírói döntések ellen sem protestálhatunk – ez van, együtt kell élni mindezzel.

A németek a meccs előtt kicsit tereltek, aztán kaptak egy hatalmas motivációs beszédet, de ők tényleg sok mindenből meríthettek erőt. Mi tudjuk, hogy ezeken a kemény meccseken extra jó teljesítmény kell, ez nem volt meg. A franciáknak nekimegyünk, nincsen a sportban lehetetlen. Játszottunk már velük szoros meccset, nyerni szeretnénk. A lelki motiváció megvan, a testemet már sokkal nehezebb motiválni, de csak megoldjuk ezt is."

A szerdai napon a magyar válogatott franciák elleni középdöntő mérkőzése 18.00-kor kezdődik Kölnben. Az eseményről az Origo a helyszínről számol be.