Kikapott az Európa-bajnok és a világbajnok is a kézilabda Eb-n

handball TOPSHOTS Horizontal EUROPEAN CHAMPIONSHIP
Sweden's right back #33 Lukas Sandell and Norway's pivot #03 Vetle Eck Aga vie for the ball during the Men's EURO 2024 EHF Handball European Championship main round match between Norway and Sweden in Hamburg, northern Germany, on January 23, 2024. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Norvégia 33-23-ra legyőzte a címvédő Svédországot az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, kedden Hamburgban.

A svédek számára már nem volt tétje a mérkőzésnek, ugyanis vereségük ellenére is másodikok lettek csoportjukban és készülhetnek az olimpiai bajnok franciák elleni elődöntőre. A vesztes csapatban a Veszprém jobbátlövője, Lukas Sandell négy, klubtársa, a beálló Andreas Nilsson három gólt lőtt.

A svédek 10 góllal kikaptak Forrás: AFP/Odd Andersen

Kikapott a másik továbbjutó csapat is, ezzel biztossá vált, hogy Szlovénia játszhat az ötödik helyért. A középdöntő utolsó fordulójában 28-25-re legyőzte a világbajnok Dániát kedden Hamburgban a szlovén csapat.

A dánok számára már nem volt tétje a mérkőzésnek, ugyanis vereségük ellenére megnyerték csoportjukat. A szlovénok csak győzelem esetén zárhattak a tabella harmadik helyén, így pénteken az ötödik helyért játszhatnak a magyar érdekeltségű csoport harmadikjával.

A győztes szlovén csapatban Borut Mackovsek, a Szeged balátlövője négy, Gasper Marguc, a Veszprém jobbszélsője egy gólt lőtt.

Eredmények, középdöntő, 4. (utolsó) forduló, II. csoport:

Norvégia-Svédország 33-23 (15-12) korábban:
Szlovénia-Dánia 28-25 (17-14)
Portugália-Hollandia 33-33 (15-17)

A végeredmény: 1. Dánia 8 pont, 2. Svédország 6, 3. Szlovénia 6, 4. Portugália 5, 5. Norvégia 4, 6. Hollandia 1

Pontegyenlőségnél az egymás elleni eredmény rangsorolt.

A csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak.

Az Európa-bajnokság győztese - illetve a kvótával még nem rendelkező legjobb csapat - kijut a nyári, párizsi olimpiára. A következő két legjobb együttes, amely még nem kvalifikált az ötkarikás játékokra vagy selejtezőtornára, részt vehet a márciusi selejtezőn, amelyen a magyar csapat már korábban biztosította a helyét.