Hatalmas meglepetéssel kezdődött a férfi kézi-Eb középdöntője

handball Horizontal EUROPEAN CHAMPIONSHIP
Portugal's left wing #21 Leonel Fernandes celebrates next to Norway's goalkeeper #30 Torbjorn Bergerud during the Men's EURO 2024 EHF Handball European Championship main round match between Norway and Portugal in Hamburg, northern Germany on January 17, 2024. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Portugália meglepetésre legyőzte Norvégiát, ráadásul öt góllal az olimpiai kvalifikációs németországi férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában, szerdán. Nyertek a vb-címvédő dánok, valamint az Európa-bajnok svédek is.

A csoportküzdelmekből egyformán nulla ponttal érkező csapatok találkozóján a portugálok kezdtek jobban, utána viszont az északiak vezettek, hol egy, hol két, olykor három góllal is, a szünet előtt azonban az ellenfél fordított, és háromtalálatnyi előnyre tett szert (18-15).

A második játékrészben a portugálok tartották a vezetésüket, és bár a norvégok többször is egy gólra felzárkóztak, egyenlíteni nem tudtak, sőt a hajrában még nőtt is a különbség, s végül a kevésbé esélyesnek tartott együttes nyert öt góllal.

Miguel Martins, a Szeged irányítója, aki kevés szerephez jutott a portugáloknál, két kísérletéből egyet váltott gólra.

Ugyanebben a csoportban a világbajnok Dánia 39-27-re nyert Hollandia ellen. A csoportkörből veretlenül, a maximális két ponttal továbbjutott dánok - egyben a mezőny - legeredményesebb játékosa Mathias Gidsel volt kilenc góllal. A túloldalon Rutger ten Velde nyolcszor talált be.

Az utolsó meccsen a címvédő Svédország 28-22-re nyert Szlovénia ellen. A csoportkörből veretlenül, a maximális két ponttal továbbjutott svédeknél a Veszprém jobbátlövője, Lukas Sandell egy gólt lőtt. A meccs emberének a svédek parádézó kapusát, Andreas Palickát választották, aki közel 50 százalékkal védett.

A túloldalon a Szeged balátlövője, Borut Mackovsek kettő, az irányító Dean Bombac egy, a Veszprém jobbszélsője, Gasper Marguc szintén egy alkalommal talált be.

Eredmény, olimpiai kvalifikációs férfi Eb,
középdöntő, 1. forduló: II. csoport (Hamburg):
Portugália-Norvégia 37-32 (18-15)
Dánia-Hollandia 39-27 (18-17)
Svédország-Szlovénia 28-22 (11-7)