Egy hatalmas hiba miatt nagyon távol került az olimpiától a kéziválogatott

Francisco Costa, Kiko Costa, portugál, kézilabda
Portugal's right back #26 Francisco Costa (R) jumps to shoot during the Men's EURO 2024 EHF Handball European Championship main round match between The Netherlands and Portugal in Hamburg, northern Germany, on January 23, 2024. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A portugál férfi kézilabda-válogatott kedden délután csak döntetlent játszott az addig pont nélkül álló hollandok ellen a németországi Európa-bajnokság hamburgi középdöntős csoportjának utolsó fordulójában, ezzel (és a szlovénok győzelmével) a csoport negyedik helyén zárt, és távol került az olimpiai részvételtől is.

A portugáloknak a meccs előtt a saját kezükben volt a sorsuk, hiszen Hollandia legyőzésével biztosan a 2. csoport harmadik helyén zártak volna, azaz játszhattak volna az ötödik helyért. Mivel az Európa-bajnokság olimpiai kvótával még nem rendelkező legjobb csapata kijut a nyári, párizsi olimpiára, a következő két legjobb együttes pedig – amely még nem kvalifikált az ötkarikás játékokra vagy a selejtezőtornára – részt vehet a márciusi selejtezőn, ezért ez nagy esély volt a portugáloknak. Ugyanis ha nyernek, akkor legrosszabb esetben is hatodikok, és legfeljebb Ausztria előzi meg őket azok közül, akiknek még nincs helye a selejtezőtornán, azaz biztossá vált volna ott a részvételük.

Portugália azonban nem győzött: a meccs nagy részében hátrányban volt, és a hajrában hiába vette át a vezetést, végül a hollandok egy utolsó másodpercekben szerzett góllal egyenlítettek. A kora esti meccsen aztán a világbajnok dánok a biztos csoportelsőség tudatában tartalékoltak, a szlovénok pedig legyőzték őket. A nyugati szomszédaink így pénteken az ötödik helyért játszhatnak a magyar érdekeltségű csoport harmadikjával, ugyanis

ezzel megelőzték a portugálokat, továbbá ők biztosították be a helyüket az olimpiai selejtezőtornán.

Nagy bírói hiba sújtotta a portugálokat

A portugál sajtóban egyrészt kifakadtak a dánokra, amiért nem vették a lehető legkomolyabban a mérkőzést, másrészt a saját meccsük játékvezetőire amiatt, ami az utolsó másodpercben történt. A hollandok egyenlítése után ugyanis még volt egy minimális ideje a portugál kézilabda-válogatottnak a győzelem megszerzésére, a 18 éves Francisco Costa rohant is a kapu elé, majd a hatos vonalánál Jorn Smits és Rutger ten Velde is szabálytalankodott vele szemben. A videózás után azonban

hétméteres helyett időntúli szabaddobást ítéltek a dán(!) játékvezetők, ami kimaradt, így döntetlen lett a vége.

„Nehéz lehetett jó döntést hozni a pályán, de a videózás éppen ehhez ad segítséget – nyilatkozta az O JOGO-nak egy korábbi profi kézilabda-játékvezető, Rui Freitas. – Szabálytalanul akadályozták meg a tiszta gólszerzési lehetőséget, először a 23-as [Smits], majd az 5-ös [Ten Velde] mezszámú holland játékos, aki szándékosan Kiko karjára játszott. Nem elég, hogy csak az ellenfelet meglökte, egy egyértelmű góllehetőséget akadályozott meg, ráadásul belül is védekezett.

Ez maradt Portugália esélye

A portugáloknak a negyedik hellyel jócskán lecsökkentek az esélyei az olimpiai selejtezőn való részvételre.

Az odakerüléshez az kell, hogy Izland legyőzze Ausztriát a magyar érdekeltségű csoport szerdai zárófordulójában,

ugyanis így 7.-ként zárna Portugália, és Szlovénia mögött másodikként végezne azok közül, akik még nem kvalifikáltak az olimpiára vagy a selejtezőtornára. Egy másik lehetőség lehet az is, hogy Egyiptom megnyeri a jelenleg is zajló kézilabda-Afrika-bajnokságot, így ugyanis az észak-afrikaiaknak nem kellene a selejtezőtornán indulniuk, hanem helyettük a vb-10. Szlovénia kerülne oda. A szlovénok Eb-5. vagy Eb-6. helye pedig így nem számítana a selejtezőtorna szempontjából, és az Európa-bajnokságról Ausztria és Portugália kvalifikálna oda.