Vágólapra másolva!
Két videózással és egy edzéssel telt el a magyar férfi kézilabda-válogatott szünnapja Münchenben. A mieink most arra készülnek, hogy a péntek esti győzelmet követően vasárnap újabb sikert érjenek el, ezúttal Szerbia ellen. A szünnapon meglátogattuk a csapatot a müncheni szállodában.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Münchenből.

Nehezen akart szombaton délben magához térni München - legalábbis ezt tapasztaltam, amikor átvágtam a városon, hogy találkozzam a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjaival. A hétvégi napokon az itteni metró (U-Bahn) is csak 10 percenként jár, de ez bőven elég. A Bayern München amúgy is lejátszotta már soros bajnokiját pénteken este, szóval nem volt miért és hova sietni senkinek. A mínusz 8 fokos hideg és a városra makacsul rátelepedő szürke páraréteg amúgy sem vonzotta a járókelőket.

Bezzeg az ide nem messze lévő Zugspitze, azaz Németország legmagasabb pontja!

Szombaton reggel mínusz 29 fok volt a Zugspitzén Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Balk

Ott szombaton reggel mínusz 29 fok volt

(fent a hegyen), de a makacsul fújó szél miatt a hőérzet minusz 40 fokos volt.

Ami a magyar csapatot illeti, nekik nem kellett ilyen viszontagságokat átélniük. A város egyik csendesebb negyedében megbúvó hotelben kora délután találkoztunk a játékosokkal. A csapat egyik újonca (mármint a világversenyes szereplés szempontjából most debütáló) Krakovszki Zsolt csak akkor volt egy pillanatra szomorú, amikor megtudta, hogy ikertestvére nem játszik Montenegró ellen. "Azért ezt túl lehet élni, bár tényleg jobban szerettem volna, ha mind a ketten pályán vagyunk" - mondta az Origo kérdésére a magyar válogatott fiatal játékosa.

Krakovszki Zsolt a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Magyarország - Montenegró mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Sokan mondták, hogy jól játszottam Montenegró ellen, két hibám azért akadt, azon leszek, hogy minél kevesebbet bakizzak a következő meccseken. A szüleim is itt voltak a lelátón, nekik biztosan óriási büszkeség, hogy idáig eljutottam. A meccs előtt nem láttam őket, de a mérkőzés után, amikor kimentünk a szurkolókhoz, tudtam velük egy keveset beszélni. Szerintem nagyszerű, hogy győzelemmel kezdtünk, ez sokat lendíthet a csapaton.

Itt tényleg világsztárok kézilabdáznak, bármerre nézek, szembejön egy."

Bánhidi Bence, a magyar csapat egyik legrutinosabb játékosa szerint a Montenegró ellen aratott győzelem sokat lendített a csapaton.

A szünnapok lehetőséget adnak regenerációra, de nem kell félni, bírni fogom és a csapat is rengeteg taralékkal rendelkezik még. A posztomon szerencsére vannak olyan játékosok, akik segítenek majd, hogy megfelelő legyen a rotáció.

Bánhidi Bence (b) és a montenegrói Nemanja Grbovic a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Magyarország - Montenegró mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A péntek esti mérkőzés után nagyon nehezen tudtunk elaludni. Amit lehetett megtettünk, kulcsmeccs volt, nem volt szabad veszíteni. Tudtam azt is, hogy sokat fogok játszani, erre pedig így készültünk. Ha bejutunk a középdöntőbe, akkor 7 meccset kell lejátszani, ami nem egyszerű feladat. Ezt azonban évek óta tudjuk, bele kell szokni ebbe a ritmusba.

A szerbek ellen vasárnap szeretnénk kevesebb hibával játszani, s természetesen nyerni is. Azon fog múlni, hogyan áll össze majd a védekezésünk, ez lesz a kulcsa annak a meccsnek."

Rosta Miklós szintén bizakodva tekintett a vasárnapi meccs elé. "A Monetenegró elleni meccsen megvolt a lehetőségünk, hogy korábban lezárjuk a találkozót, de ez nem sikerült. Rossz játékkal, sok hibával tudtunk nyerni, ez erőt ad. Egy világversenyen mindig ilyen az első mérkőzés.

Természetesen az is benne volt ebben a meccsben, hogy nem nyerünk vagy döntetlen lesz, ami azért alapvetően írta volna át az álmainkat. Jó, hogy nem így történt. Ahhoz, hogy be tudjunk jutni a 12 közé, még legalább egy győzelem kell. Itt csapatszinten kell gondolkodni, másképp nem lehet lemendzselni ezt a két hetet. A csapaton belüli kohézió szerintem rendben van, itt mindenki ugyanazért hajt.

Rosta Miklós (b) és a montenegrói Bozo Andjelic a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Magyarország - Montenegró mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szerintem nagyon összetart ez a társaság, legyen az edzés, meccs vagy szállodai tartózkodás. A szünnap sem azt jelenti, hogy egész nap csak fekszünk és hesszelünk, néha a szünnap melósabb, mint a meccsnap.

Jó védekezést kell kitenni a pályára, ez lesz mindennek az alapja. Az is jó lenne, ha a támadójátékunk javulna, kevesebb eladott labda és néhány gyors indítás jó lenne még, hogy biztosan nyerjünk."

Ligetvári Patrik szerint az első meccs volt itt a legnehezebb. "A legfontosabb, hogy megvan a két pont, mindent ez alapozhat meg. Nem is tudom, mi lett volna, ha nem nyerünk Montenegró ellen. Most a szerbek következnek. Néhány percet láttunk már pénteken a szerbek Izland elleni meccsét, sok tanulságot lehetett levonni ebből.

München, 2024. január 12. Lékai Máté (b) és Ligetvári Patrik, a magyar válogatott tagjai, miután csapatuk 26-24-re nyert Montenegró ellen a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A fiatalok nagyon jól szálltak be a csapatba, ez óriási dolog. Nekik ez volt az első olyan meccs, amit ennyi néző előtt játszottak, nem lehetett könnyű dolguk.

Úgy érzem, hogy ez a csapat tényleg mindenre képes. Bárkit le tud győzni, de bárkitől ki is kaphat."

A magyar csapat vasárnap 20.30-kor Szerbia ellen folytatja az Európa-bajnokságot Münchenben.