Vágólapra másolva!
Az év utolsó kosármeccsét játszotta a DVTK HUN-Therm csapata az olasz bajnok Beretta Famila Schio ellen a női kosárlabda Euroliga 10. fordulójában szerda este. A hazai pályán játszó Diósgyőr az első két negyedben Ana Tadic vezetésével lehengerlően játszott, de a folytatásban felzárkózott az olasz csapat. Az utolsó negyedben azonban a miskolciak koncentráltabb játékot bemutatva megtartották az előnyüket, és győzelemmel zárták az évet az Euroligában.

A két csapatot jelenleg egy pont választja el a táblázaton. Az Euroliga csoportkörének 3. fordulójában Olaszországban már találkoztak a csapatok: a Diósgyőr a tavalyi vereségért visszavágva 55-59-es sikert aratott, mely a Schio első veresége volt a sorozat idei kiírásában.

A Schio kilenc fordulót követően hat győzelem - három vereség mutatóval az A-csoport negyedik helyét foglalja el. Vezéregyéniségük az az Arella Guirantes, aki tavaly még a Diósgyőrt erősítette - a puerto ricói játékos 14,6 pontot, 5,1 lepattanót és 2,3 asszisztot átlagol mérkőzésenként.

- mondta el a találkozó előtt a miskolciak edzője, Völgyi Péter.

- árulta el a Diósgyőr edzője.

- fogalmazott Lelik Réka, a diósgyőriek egyik húzóembere. Az első meccsen 4 ponttal nyert a Diósgyőr és ha most úgy alakulna, hogy öt ponttal kap ki, akkor a 4. helyre csúszna vissza.

A mérkőzés előtt megható pillanatoknak lehetett tanúja a DVTK-Aréna közönsége: a hazai szurkolók és a Diósgyőr játékosai köszöntötték egykori kosarasukat, Arella Guirantest. A magyar válogatott Juhász Dorka nem lépett pályára a meccsen.

A Diósgyőr a Aho Nina-Kaila Charles-Darcee Garbin - Lelik Réka - Ana Tadic kezdővel lépett pályára. A Schio a Martina Crippa - Robyn Parks - Elisa Penna - Julia Reisingerova - Constanza Verona összeállításban kezdte el a mérkőzést.

Első negyed

Óriási iramban indult a mérkőzés, az olasz villámrajtot vettek az első percekben. A diósgyőriek Ana Tadic szép tempójával és közeli ziccerével tartották a lépést, majd a francia magasbedobó Aho Nina passza után már a harmadik sikeres dobását mutatta be az első négy percben (6-4).

Kaila Charles a Diósgyőr egyik legjobbja volt az első percekben Fotó: Polyák Attila - Origo

Az olaszok időkérése után Robyn Parks talált be a hárompontos vonalról, majd Kaila Charles két gyors középtávoli dobással egalizált (10-10).

Mindkét csapat gyors támadásokat vezetett, és bár olykor hiba csúszott a befejezésekben,

a sérüléséből felépülő Milica Jovanovic tripjája után a magyar csapat szerzett vezetést két perccel az első negyed vége előtt (16-14). Az utolsó fél percben Lelik Réka csente el Bestagno rossz passzát, és dobott egy könnyű ziccert a lerohanás végén (20-16).

Második negyed

Egész pályás letámadással próbálkozott az olasz bajnokcsapat a második negyed elején, de ez nem igazán tudta megzavarni a Diósgyőrt, bár picit töredezettebb lett a játék az első negyedhez képest. Kaila Charles passza után Jovanovic már a második hárompontosát dobta be a meccsen, de Giorgia Sottana szintén eredményes volt távolról (25-23).

Kicsit ritmustalannak tűntek a hazaiak, Völgyi Péter játékosainak nem ízlett az olaszok szoros és agresszív védekezése.

Az előző meccseken kiváló teljesítményt nyújtó Grigalauskyte szép lefordulás után szerzett pontot. Aho Nina közben már az ötödik gólpasszát osztotta ki a meccsen. (29-25).

Kemény csata dúlt a palánkok alatt Fotó: Polyák Attila - Origo

Grigalauskyte sikeres távoli dobása után Sottana gyilkos magabiztossággal állt be egy hárompontosba. A hazai közönség érezte, hogy kell a biztatás, és a 'Hajrá Diósgyőr' rigmus hatására és a koncentráltabb támadójátéknak köszönhetően hat ponttal vezettek a hazaiak a negyed felénél (34-28).

A hazai szurkolók végig biztattták a kedvenceiket Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar időkérés után Aho Nina rossz saroktripláját tette vissza Ana Tadic egy fantasztikus dobócsel után. Ismét lépéselőnybe került Völgyi Péter csapata két perccel a negyed vége előtt, és a meccs addig legjobbjának, Tadicsnak a büntetőivel és újabb közeli kosarával az áhított tízpontos előny is megvolt a Diósgyőrnek (41-30).

Az olasz csapat inkább a kulcsjátékosaik egyéni megoldásaiban bízott, de csak nehéz dobásokat tudtak vállalni az utolsó két percben.

Kaila Charles remek ívelt passza után ismét Ana Tadic volt eredményes a büntetőterületen belül: a francia magasember már a tizenötödik pontját szerezte a meccsen. A negyedet Arella Guirantes középtávoli dobása zárta (45-32).

Ana Tadic kiváló volt az első két negyedben Fotó: Polyák Attila - Origo

Az első negyed rohanása után picit lassított a tempón a Diósgyőr,

és a palánk alatt remeklő Ana Tadic vezérletével közel háromszor annyi pontot (20) dobtak a festékben, mint az olaszok (6).

A csapatszinten kioszott tizennégy gólpassz is remekül mutatott húszpercnyi játék után, emellett a Diósgyőr kilenc labdaeladásban hajszolta bele a vendégeket, és ebből kilenc pontot szerzett a magyar csapat. Az Euroliga idei kiírásában ez a két csapat szedi átlagban a legtöbb lepattanót, 40.1-et meccsenként, és ebben a kategóriában két negyed után picivel jobban állt a Diósgyőr, amely főleg annak köszönheti az előnyét, hogy kulcspillanatokban nem remegett meg a kezük, és további pontokat tudtak szerezni.

Harmadik negyed

Kaila Charles brutálisan nagy blokkjával indult a harmadik játékrész, az indiszponáltan játszó Robyn Parks önbizalmát még jobban visszavethette a magyar csapat játékosának védekezése.

A diósgyőriek támadójátéka azonban akadozott: az első hazai kosárra bő három és fél percet kellett várni, de Lelik Réka hárompontosa után lendületben maradtak az olaszok. Arella Guirantes kemény betörése után Grigalauskyte vállalt el nehéz helyzetből egy hárompontost, így a negyed felénél még mindig tíz pont felett volt a különbség a két csapat között (51-40).

DVTK, Schio, női, kosárlabda, Euroliga, mérkőzés, Miskolc Fotó: Polyák Attila - Origo

A meccsen addig dobást sem rontó tízpontos Elisa Penna triplájával és Costanza Verona ziccerével közelebb jöttek az olaszok, de Aho Nina parádés betörése után tartotta előnyét a magyar csapat (55-45). Elisa Penna a dudaszó előtt dobott be egy óriás triplát, a koncentráltabb olaszokon érződött, hogy most mindent megtesznek azért, hogy a Diósgyőr nyomában tudjanak maradni. Milica Jovanovic védőről eldobott hárompontosa azonban lehűtötte a vendégeket,

majd az elképesztően sokoldalú játékot nyújtó Kaila Charles tempóváltásos ziccerével újból a magyar csapat került fölénybe a negyed végére (62-53).

Negyedik negyed

Az olaszok első pontjait Sottana szerezte, majd több dobást elhibázott a Diósgyőr. Robyn Parks hárompontosa után Völgyi Péter időt kért, mert négy pontra jöttek fel a vendégek (62-58).

Robyn Parks és Elisa Penna vezérletével keményen támadták a diósgyőriek gyűrűjét az olaszok,

és bizony támadásban továbbra is megtorpanni látszott a magyar csapat.

Kaila Charles és Milica Jovanovic kihagyott lehetősége után Tenyér Zsófia faulttal együtt dobott be egy tempót (64-60).

Kaila Charles végig nagy energiával játszott Fotó: Polyák Attila - Origo

Az időkérés után remekül járatta meg a labdát a Diósgyőr, és Kaila Charles ötödik gólpassza után Jovanovic nem kegyelmezett a triplavonalon túlról (67-60). Sajnos a folytatásban egymás után kétszer is eladta a labdát a Diósgyőr, és már csak négy perc volt hátra a meccsből (67-60).

Tenyér Zsófi fantasztikusan védekezett Sottana ellen, de az ellentámadásnál Garbin nem tudott a gyűrűbe találni.

Arella Guirantes viszont igen, az egykori diósgyőri kedvenc ellentmondást nem tűrően értékesített egy ziccert egy betörés után (67-62).

Hihetetlenül izgalmas percek voltak hátra a meccsből, amikor Darcee Garbin ellen szabálytalankodtak az olaszok. A miskolciak magasember mindkét büntetőjét bedobta, majd diósgyőri időkérés következett (69-62).

A folytatásban meccs talán legjobbja, Kaila Charles ellopta Bestagno rossz passzát, és a gyűrűig rohant vele (72-62).

A közönség ekkor már vastapsban részesítette Völgyi Péter csapatát, akik győzelemmel zárták az évet, és továbbra is fantasztikusan szerepelnek az Euroliga idei kiírásában.


Női kosárlabda, Euroliga

DVTK HUN-Therm - Beretta Famila Schio 73-69 (20-16, 25-16, 17-21, 11-16)
Legjobb dobók: Jovanovic 17, Tadic 15, Charles 12, illetve Guirantes 16, Penna 13, Sottana 12