A vérét akarja kifolyatni a magyarok ellen a kézivébén Montenegró

Helsingborg, 2023. december 2. A győztes magyar válogatott az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország - Kamerun mérkőzés után a svédországi Helsingborgban 2023. december 2-án. Magyarország-Kamerun 39-20. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Hétfőn este 20.30-kor a magyar női kézilabda-válogatott számára is elkezdődik a 26. világbajnokság Helsingborgban. A Montenegró elleni mérkőzés tétje a csoport első helyének megszerzése mellett az lesz, hogy a párizsi olimpiai selejtező felé vezető úton merre indul el Magyarország.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 26. női kézilabda-világbajnokságról, Helsingborgból.

Kezdődik a világbajnokság

A játszadozásnak vége. A Paraguay és Kamerun elleni fölényes győzelmek után végre itt van az a mérkőzés,

amely az egész szakág helyzetére fontos hatással lehet.

A hőn áhított legjobb nyolc közé jutásért vívott küzdelem első, de talán legfontosabb állomása lesz ez a hétfő esti csata Helsingborgban a tavalyi Európa-bajnokság harmadik helyezettje, Montenegró ellen.

A győztes magyar válogatott az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország - Kamerun mérkőzés után a svédországi Helsingborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kemény meccs következik

"Örülünk az eddigi két győzelemnek, de nyilván most kezdődik a vb-nek az a szakasza, amikor már nem lehet hibázni" - mondta az Origo kérdésére Albek Anna. "Montenegrót láttuk kétszer, de ők is a két gyenge csapat ellen játszottak. Korábban játszottak egy felkészülési meccset a horvátok ellen, az nagyon kemény csata volt, videón néztük meg azt a meccset.

Egy percig nem hagyhatjuk magunkat, verekedős meccsre számítok. Nálunk a vb-drukk már elmúlt, az első mérkőzésen éreztem ezt a csapaton. Elég ideje vagyunk itt, tudjuk a dolgunkat. A csapat kohéziója erős, a hangulatunk remek. Élvezem, hogy itt lehetek."

Albek Anna (j) és a kameruni Marie-Paule Balana az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország - Kamerun mérkőzésen a svédországi Helsingborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Erre készülünk hónapok óta

Kamerun ellen a magyarok kezdőcsapatának kapusa Szemerey Zsófi volt. "Nem mondanám azt, hogy a feszültség nőne. Inkább azt mondom, hogy az a nap következik, amire egész idáig készültünk, s ezzel nem akarom lenézni a kameruni és a paraguayi csapatot. Tudtuk, hogy most kezdődik számunkra a vb. Nagyon nehéz ütközet lesz ez. Szerencsések voltunk, mert a felvezetés két könnyebb csapat ellen történt.

Sok múlik a bírókon, hogy mennyit engednek meg nekik. Odahaza az NB I-ben is szoktunk a Mosonmagyaróvárral ilyen meccseket játszani, de előre modellezni mindezt nagyon nehéz. A hangsúly azon van, hogy ne stresszeljünk, hanem élvezzük azt, ami a pályán történik.

Szemerey Zsófi szerint a magyar csapat legyőzheti Montenegrót Forrás: MTI/Illyés Tibor

A stressz előhozza a hibákat. A csapaton nem érzem ezt. Nyomást érzünk, de ez más, ez abból fakad, hogy tudjuk, mit érhetünk el ezen a világbajnokságon, hogy a jövő nyarunk egyáltalán ne legyen szabad. Ezért jöttünk ide.

Montenegró altat?

Érdekesség, hogy miközben a magyarok tényleg kulcsmeccsként tekintenek erre az összecsapásra, addig Monetenegróban nem helyeznek ekkora hangsúlyt a mérkőzésre. Bojana Popovics szövetségi kapitány szerint csak az a lényeg, hogy ennek a mérkőzésnek a győztese csoportelsőként megy a középdöntőbe, de nem gondolja túl a meccset. "Magyarország kemény és minőségi ellenfél" - mondta a montenegrói szövetségi kapitány.

A nagy meccseket a kapusok döntik el, a védések száma pedig a védekezés stabilitásától, minőségétől függ. Agresszíven, sok játékmegszakítással kell küzdeni. Szükségünk van a stabil támadójátékra is, sok technikai hiba nélkül – mondta Popovics.

A montenegrói csapat nem örülhet hétfőn este Forrás: MTI/Illyés Tibor

Balszerencsés montenegróiak

Az ellenfelet amúgy sok balszerencse érte az elmúlt időszakban. Az egyik kulcsemberük, Djurdjina Jaukovics a vb előtt nem sokkal súlyos sérülést szenvedett el. A legtöbb válogatottsággal és legtöbb góllal rendelkező montenegrói játékos,

Jovanka Radicsevics visszavonult a válogatottól.

De nincs ott a keretben Milena Raicsevics sem, akire nem számít Bojana Popovics szövetségi kapitány, miután az irányító beperelte klubját, a Buducsnoszt Podgoricát. Popovics történetesen a podgoricaiak vezetőedzője is, Raicsevicset pedig a Rudarhoz száműzte.

Az biztos, hogy ez a montenegrói csapat nem az, amely 2022-ben bronzérmet nyert a szlovéniai Európa-bajnokságon. Már csak abban bízhatunk, hogy a magyar sem az, amely egy évvel ezelőtt rosszul játszva okozott csalódást a szurkolóknak.

A Magyarország-Montenegró vb-mérkőzés hétfőn este 20.30-kor kezdődik, az Origo a helyszínről közvetít majd.