Vágólapra másolva!
A Paraguay ellen aratott 35-12-es magyar győzelem nem hozott áldozatot, de ez nemcsak a mieinken múlt. Szombaton este 20.30-kor egy újabb képzetlen csapat, Kamerun lesz a női kézilabda-válogatott ellenfele Helsingborgban. A győzelem nem kétséges, csak arra kell vigyázni, hogy mindenki megússza az újabb kalandot.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a női kézilabda-világbajnokságról, Helsingborgból.

Heverésző Kamerun

Lassan mászik az idő előre Svédország negyedik legnagyobb városában. Ez jutott eszembe, amikor pénteken délután a csapatok szálláshelyéül szolgáló elegáns szállodának a halljában láttam az elterülő kameruni csapatot.

Az ezer sebből vérző afrikai játékosok a hatalmas és öblös fotelekben ejtőztek, láthatóan élvezve a luxust,

amit a világbajnokság nyújt nekik. Ha már kézilabdázni nem nagyon tudnak, legalább annyi örömük legyen, hogy kényelembe helyezik magukat, mert szombaton este 20.30-kor ennél csöppet nehezebb helyzet vár rájuk, amikor a magyar női válogatott ellen lépnek pályára.

Szenegállal vigyázni kell

Ámbátor a horvátok sem gondolták pénteken, hogy Szenegál bármi gondot okozhat a számukra Göteborgban. Az A-csoportban előzetesen a szenegáli csapatot gondoltuk a leggyengébbnek. Erre az afrikai együttes úgy játszott 22-22-t Horvátoszággal, hogy a találkozó folyamán szinte végig vezetett. Nem azt mondjuk, hogy Kamerunk hasonlóra készül a magyarok ellen, mert az ő képességeik erre nem adnak lehetőséget.

A szenegáli csapat 22-22-es döntetlent játszott a horvátokkal Forrás: AFP/Bjorn Larsson Rosvall

Csak azt, hogy minden tekintetben vigyáznunk kell magunkra. Szenegálra visszatérve: az ő váratlan pontszerzésük kissé megkavarhatja majd az A-csoportot, amely nekünk azért fontos, hiszen a csoportmérkőzések után az A és a B négyes egyesül majd és mi a A-csoport első három helyezettjével játszunk a 8 közé jutásért.

Az eddig történteket nézve azt mondom, onnan csak a svédek továbbjutása a biztos, a kínai, a szenegáli és a horvát csapat meg gyilkolhatja egymást

a maradék két továbbjutó helyért.

Cél a 15 gól

A magyar játékosokkal beszélgetve kiderült, hogy a csapat tagjai azt tűzték ki célul maguk elé, hogy sem Paraguay, sem Kamerun ellen nem kapnak 15 ólnál többet. A terv eddig sikerült, mert a paraguayi csapat 12-nél állt meg, s látva a kameruniak első mérkőzésen nyújtott támadójátékát, nagy veszély nem fenyegeti ezt a fogadalmat. A magyarok amúgy roppant sportszerűen nyilatkoznak kissé gyengébb ellenfeleikről.

Nem szidták a nagyon durva paraguayi csapat játékosait sem, inkább azt emelték ki, hogy a gyengébb ellenfelet vitte a lelkesedés és ezért csúsztak be olyan szabálytalanságok, amelyek után minden magyar szurkoló összerezzent.

Számunkra úgyis hétfőn, a montenegróiak elleni meccsen kezdődik majd a világbajnokság érdemi része, addig pedig ezeken az edzőmeccseken lehet élesíteni, csiszolni a formát.

Szöllősi-Schatzl Nadine (b) és a paraguayi Ada Miskinich Lugo az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének első fordulójában játszott Magyarország - Paraguay mérkőzésen a svédországi Helsingborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Meg a vb-drukkot száműzni. Mert azért a Paraguay elleni mérkőzés első negyedórájában látszott, hogy a játékosokban még ott van az izgalom.

Ezért volt roppant szerencsés ez a sorsolás,

mert egy kemény ellenféllel szemben nem biztos, hogy belefértek volna a hibák. Mire eljön a hétfő, mindenki tökéletes állapotba kerülve várhatja az első igazán nagy csatát.

Kitekintés

Vannak olyan csoportok, amelyekben már 2 forduló is lement. A C-ben Stavangerben a norvégok a várakozásoknak megfelelően csoportelsők és azok is fognak maradni. Az is biztos, hogy Grönland nem tud beleszólni a nagyok dolgába, azaz a norvégok mögött a koreai és az osztrák csapat megy majd tovább. A G-csoporban is két fordulón vannak túl a csapatok.

Itt a brazilok és a spanyolok egymás között döntik majd el az elsőség sorsát,

mert jelenleg mind a két együttes 4-4 ponttal áll. Az ukránok és a kazahok pedig ki-ki meccsen döntenek majd a harmadik továbbjutó hely sorsáról.

A kutya halála és morgó norvégok

A norvégok amúgy ugyanúgy morognak a 32 csapatos vb miatt, mint azok az országok, amelyek komolyan veszik a sportágat. Az egykori norvég férfi kézilabdázó, Bent Svele azt mondta:

Még csak azt sem mondhatju, hogy nincs igaza. Az eddigi 20 vb-mérkőzésből 14-en kétszámjegyű különbséggel nyert az egyik csapat, ezek közül hármat 20 vagy annál több góllal, kettőt pedig 30 gól felett. Ezek teljesen nevetséges és haszontalan dolgok - lamentálnak a norvégok.

Ráadásul a norvégoknál egy kutya halála is borzolja a kedélyeket. Camilla Herrem azért hagyta ott a csapatot, mert elpusztult a kutyája, ezért a norvég játékos két meccs között hazasietett a családjához.

Boldog dánok

Volt itt azért pénteken egy rangadó is: a dánok és a szerbek vívtak nagy csatát, amelyen a társházigazd 25-21-re nyert.

A dán sajtó máris morog és aggódik:

a szerbek sokáig vezettek a herningi arénában, lassú támadásaikkal az őrülebe kergették a dánokat. Jesper Jensen szövetségi kapitány viszont nem aggódik, szerinte ez egy csodálatos győzelem volt, amelyet nagyon meg kell Dániának becsülni.

A magyarok második meccse Kamerun ellen szombaton 20.30-kor kezdődik. A találkozóról az Origo élő közvetítésben számol be.