Vágólapra másolva!
Szurkolók milliói várják kíváncsian egy-egy sztársportoló, vagy ígéretes tehetség bemutatkozását, ám az első meccs nem mindig úgy alakul, ahogyan azt megálmodták. Jó példa erre Aaron Rodgers esete, aki megváltóként érkezett idén az NFL-ben bajnokesélyes New York Jets csapatához, ám alig egy perc után súlyosan megsérült és vélhetően véget ért a szezonja. Persze, nem a négyszeres MVP az egyetlen olyan sportoló, akinek ilyen-olyan okból, de elképesztően balszerencsésen alakult az első fellépése.

Amikor az első meccs az utolsó

Aaron Rodgers a nyáron 18 év után hagyta el a Green Bay Packerst, hogy a profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő New York Jetshez igazoljon. A korábbi Super Bowl-győztes nagy reményekkel érkezett új csapatához, amely a segítségével 13 év után szerette volna újra kiharcolni a rájátszásba kerülést. Ám a 39 éves klasszis már az NFL-idény első meccsén, a Buffalo Bills elleni hazai szezonnyitón az első támadás közben súlyosan megsérült egy szerelésnél. Vagyis kevesebb mint egy percet töltött csupán a pályán. Az NFL legértékesebb játékosának (MVP) négyszer megválasztott rutinos irányítót orvosi kocsival vitték be az öltözőbe, ami után a Jets szurkolói rögtön attól tartottak, hogy nagy a baj.

Ez aztán később be is igazolódott, ugyanis az újdonsült kedvencük Achilles-ín-szakadást szenvedett. Ugyan a New York-i csapat hosszabbításban végül nélküle is megnyerte a nyitómérkőzést, de ezzel együtt egy óriási pofont is kapott, ugyanis a Dallas elleni vereség már rávilágított, hogy mennyire is fog hiányozni egy egészséges Aaron Rodgers ebből a csapatból.

- mondta Rodgers a The Pat McAfee Show-ban.

Rodgers már átesett a műtéten, így nagyjából három hónap múlva elkezdheti a rehabilitációját. Azonban egy ilyen komoly sérülésből felépülni általában kilenc-tizenkét hónapig is eltarthat, így gyakorlatilag kijelenthető, hogy ezzel végét ért Rodgers szezonja.

Az orvosok szerint a sérülése előtti állóképességének és mozgékonyságának a 90%-át vissza fogja nyerni,

de a Jetsnél vélhetően nem ilyen katasztrofális bemutatkozásra számítottak, amikor a szerződtették Rodgerst a holtszezonban.

Rodgers már a sérülése pillanatában tudta, hogy nagy a baj Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Elsa

Persze, nem ez volt az első eset, hogy egy sportoló várva várt első meccse valóságos rémálommá vált. Ezeket szedtük most össze egy csokorba.

Az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő West Bromwich Albion idén januárban adta kölcsön Martin Kellyt, akit megváltóként vártak a Wigan csapatánál. A Liverpool korábbi védőjének azonban felemásra sikerült az első meccse, amely azóta is az utolsó. A 34 éves jobbhátvéd februárban a Blackburn Rovers elleni bajnokin kezdőként kapott lehetőséget, s ugyan később a meccs emberének is megválasztották, a 75. percben súlyos térdsérülést szenvedett, ami miatt le is kellett cserélni.

– írta Kelly a gól nélküli meccs után a Twitteren.

A Wigannak valóban nagy szüksége lett volna Kellyre, ugyanis nélküle a csapat simán kiesett a szezon végén a harmadosztályba. A Liverpool akadémiáján nevelkedett, a vörösök felnőtt csapatában 62 meccsen pályára lépő angol védő pedig a kölcsönszerződése lejártával visszatért a birminghami együtteshez, ám a sérülése óta még egyetlen percet sem játszott.

A Los Angeles Lakersnél úgy gondolták, hogy a 2014-es NBA drafton választott tehetséges kosárlabdázó, Julius Randle majd jó párost fog nyújtani a legendás Kobe Bryanttel, akitől ráadásul sokat is tanulhat majd. Erre azonban nem sok ideje volt, mivel az újoncszezonja mindössze 14 percig tartott. A Houston Rockets elleni meccsen debütált, de nemes egyszerűséggel eltörött a terheléstől a sípcsontja, így a szezon hátralévő részét kénytelen volt kihagyni.

A Lakersnél eltöltött néhány év után a New Orleans Pelicans csapatánál húzott le egy szezont, majd a New York Knicks egyik alapembere lett. Randle-t a kezdeti nehézségek után elkerülték a komolyabb sérülések, idén pedig 25.1 pontot átlagolt eddig az NBA-ben.

Sérülés a felkészülés során

Blake Griffint is nagy reményekkel várták a 2009/2010-es idényben a Los Angeles Clippers szurkolói, ám az amerikai kosaras annyira balszerencsés volt, hogy az előszezon utolsó meccsén térdszalagszakadást szenvedett, emiatt kénytelen volt teljes egészében kihagyni az újoncévét. A következő év viszont már sokkal jobban sikerült a számára, mivel bekerült az All-Star csapatba, és az év újoncának választották.

A magyar bajnok Ferencváros nyáron igazolt támadója, Aleksandar Pesic is meglehetősen szerencsétlenül járt, ugyanis már az első felkészülési mérkőzésén megsérült. A szerb futballistának a szlovén élvonalban újonc NK Rogaska elleni – gól nélküli döntetlenre végződött – edzőmeccs első félidejében ficamodott ki a válla, emiatt pedig le is kellett cseréni őt. Állítólag

olyan nagy fájdalmai voltak, hogy még a pályáról is hallatszott, ahogy az öltözőben üvölt.

A műtétet viszont megúszta, de így is másfél hónapot kellett kihagynia.

Aleksandar Pesic első Fradi-meccs fájdalmasra sikerült Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kezdeti nehézségeket leszámítva viszont Pesic első tétmeccse remekül sikerült, hiszen a Zalgiris Vilnius elleni Konferencia Liga-selejtezőben góllal mutatkozott be a zöld-fehérek színeiben.

Döcögős kezdet

Bár a korábbi háromszoros Super Bowl-győztes irányítót, Troy Aikmant az NFL történetének egyik legjobb hátvédjeként emlegetik, de talán kevesen tudják róla, hogy a pályafutása katasztrofálisan indult a Dallas Cowboysnál. A texasi együttes a '70-es években "Amerika csapata" volt, a '80-as évek végére viszont a keret tele lett öreg, lassú, és mentálisan gyenge játékosokkal, így az 1988-as draftról olyan ígéretes újoncokat szereztek, mint például Troy Aikman.

Azonban a tehetséges irányító is kevésnek bizonyult a megmentő szerepéhez.

Troy Aikmannek kelett három év, mire sikerre vezette a Dallas Cowboys csapatát az NFL-ben Forrás: AFP/Chris Wilkins

Az NFL-ben 1989 augusztusában mutatkozott be a New Orleans Saints ellen, azt a meccset a Dallas 28-0-ra elveszítette. Az évet kilenc touchdownnal és 18 interceptionnel zárta, emellett egy negatív rekordot is elért, ugyanis vele egyszer sem tudott nyerni a Dallas, ellenben 11-szer kikapott. A Cowboys azonban nem vesztette el a hitét az ifjú reménységgel szemben, és ez végül kifizetődött, ugyanis mindössze három szezonnal később Super Bowl-győzelemre vezette a csapatot, amit később még kettő követett.

A Miami Heatnél 2010-ben joggal gondolhatták, hogy megütötték a főnyereményt, amikor bejelentették, hogy Dwyane Wade mellé leszerződtették LeBron Jamest és Chris Bosh-t. Utóbbi a Heat álomtriójának gyakran alulértékelt, de kulcsfontosságú tagja volt, viszont a debütálása sokak számára felért egy hideg zuhannyal. A Toronto Raptors történetének legeredményesebb játékosaként távozott Bosch csupán nyolc pontot és nyolc lepattanót szerzett a Boston ellen, ami hatalmas csalódás volt egy ilyen kaliberű játékostól, ráadásul 88-80-ra el is bukta a Miami a nyitómeccset.

Az idő előrehaladtával aztán az olimpiai bajnok kosárlabdázó biztos kezű hárompontos dobóvá vált, a Heat "Nagy Hármasa" pedig 2012-ben és 2013-ban egymás után nyerték meg az NBA nagydöntőjét.

Korunk egyik legnagyobb kosárlabdázója, LeBron James 2014-ben tért vissza szülővárosa csapatához, a Cleveland Cavaliershez, ám nem sikerült túl fényesen a hazatérés. A New York Knicks elleni meccsen James nagyon gyengén játszott, s csupán 17 pontot dobott – öt triplakísérletből csak egy volt sikeres – ráadásul nem tudta sikerre vezetni a Cavalierst, miközben a csarnok közönsége és az egész város az ő visszatérését ünnepelte.

LeBron James második clevelandi korszaka nem indult túl jól Forrás: Getty Images via AFP/2014 Getty Images/Jason Miller

A szörnyű kezdés után aztán LeBron gyorsan a hátára vette az ohiói együttest, amelyet még abban a szezonban döntőig vezetett. Ott ugyan még elbukott a Cleveland Cavaliers a Golden State Warriors ellen, de a következő évben már James vezérletével megszerezte első bajnoki címet az NBA-ben.

Buta hiba miatt meghiúsult csillogás

Lionel Messi már közel 200 meccsen pályára lépett az argentin válogatottban, amelyet tavaly decemberben világbajnoki címig vezetett, azonban ki ne emlékezne a hétszeres aranylabdás legelső mérkőzésére címeres mezben? 2005. augusztus 17.-én barátságos labdarúgó-mérkőzést rendeztek a Puskás Ferenc Stadionban, a magyar válogatott ellenfele Argentína volt. A 22 ezer néző előtt lejátszott összecsapást 2-1-re nyerték meg a dél-amerikaiak, de nem emiatt maradt emlékezetes a meccs. Akkori argentin kapitány, José Pekerman ugyanis ekkor küldte pályára a mindössze 18 esztendős Lionel Messit, aki ezen a találkozón debütált az Albicelestében.

Bár Messi még korántsem volt akkora sztár, mint manapság, a tehetségét már akkor sem vitatta senki, hiszen hat góllal gólkirályi címet nyert a 2005-ös ifi vb-n, ahol a döntőben két gólt lőve segítette Argentínát világbajnoki címhez.

Az első meccse azonban nem sikerült túl fényesen, ugyanis 43 másodpercet töltött csupán a pályán, majd kiállították.

Az ominózus eset a 65. percben történt, amikor Messi lekönyökölte a mezét ráncigáló Vanczák Vilmost, ami után Markus Merk játékvezető azonnal felmutatta neki a piros lapot. Messi állítólag az öltözőben sírt a történtek miatt. Bár az argentin támadó debütálása a válogatottban túlzás nélkül katasztrofálisra sikeredett, az azóta elért hihetetlen sikereivel és teljesítményével viszont bizonyította, hogy miért tartják a legjobbnak.

A Leeds United, a Newcastle United és a Tottenham szurkolói vélhetően mind azon a véleményen vannak, hogy Jonathan Woodgate csapatuk történetének egyik legjobb védő. Valóban a 2000-es évek elején Anglia egyik legígéretesebb védőjének tartották, ám a Real Madrid drukkerei egészen biztos, hogy még viccből sem mernék dicsérni, főleg ha emlékeznek még a korábbi angol válogatott védő rémálomszerű első meccsére.

Kétségtelenül Woodgate az egyik legbalszerencsésebb focista, aki játszott a Real Madridban Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A spanyolok több mint 13 millió fontot fizettek az Eb-t combizom-szakadás miatt kihagyó játékosért, bár már az is meglehetősen érdekes, hogy egyáltalán az orvosin átment.

A bemutatkozó meccsére aztán 13 hónapot kellett várni, a rosszmájúak szerint megérte. Vanderlei Luxemburgo, a Real akkori edzője az Athletic Bilbao ellen bedobta a mély vízbe, és kezdőként léphetett pályára, és alig fél óra után gólt is lőtt. A gond csak az volt, hogy rossz kapuba talált be. Az öngólja után még inkább eltökélt volt, hogy bizonyítson a vele szemben szkeptikus madridi szurkolóknak, de a helyzet csak rosszabb lett, ugyanis egy buta szabálytalanság miatt kiállították, így végül abszolút negatív főszereplője lett a meccsnek.

"Az öngóllal nem tudok mit kezdeni, egyszerűen csak blokkolni akartam. A kiállítás pedig két sárga miatt következett be, amiből a második nem járt volna. Feküdtem az öltözőben, Ronaldo jött oda vigasztalni. Azt mondta, ne bánkódjak, mert a pályafutásom már véget érhetett volna a sérüléseim miatt, ehhez képest itt vagyok, és játszom. Ettől jobban lettem. Erre

– nyilatkozta később a FourFourTwo-nak.

Woodgate aztán később sem tudta bizonyítani, hogy miért igazolta le nagy reményekkel a Real Madrid, amelynek színeiben három év alatt összesen kilenc mérkőzésen tudott pályára lépni a folyamatos sérülési miatt.