Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott megkezdte a 2025-ös kontinenstorna selejtezőjét, méghozzá az idei Eb házigazdája, Szlovénia ellen a soproni Novomatic Arénában csütörtök este. Az első félidő után a festéket uraló magyar csapat több mint húsz ponttal vezetett, majd az előny birtokában a folytatásban sem adott esélyt a vendégeknek. A magyar csapat tizenkilenc ponttal nyert, és magabiztosan várhatja a finnek elleni folytatást.

Székely Norbert szövetségi kapitány keretébe az idén nyári Európa-bajnokságon negyedik helyezett csapatból 12-en kerültek be. Ott van továbbá a WNBA-karrierje megkezdését követően már Európában, az olasz Beretta Famila Schiónál kosarazó Juhász Dorka is, aki először volt felnőtt válogatott.

- fogalmazott a szakember.

A magyar csapat átszellemülten hallgatta a Himnuszt Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A magyar válogatott a Studer-Aho-Lelik-Juhász-Kiss ötössel lépett pályára, a szlovénok a Sivka-Lisec-Kroselj-Jelenc-Friskovec felállásban kezdték el a mérkőzést.

Első negyed

Támadásban picit megilletődötten kezdett a magyar csapat, az első mezőnykosarat Aho Nina szerezte egy alapvonali bedobás után.

A két magasemberrel (Juhász, Kiss) felálló hazaiak leginkább elzárás-leválások után próbáltak pontokat szerezni az első negyed legelején (4-0).

A friss válogatott Juhász Dorka középtávoli tempójára Lisec egy hárompontossal válaszolt, majd Studer Ágnes dudaszóra beuhulló hárompontosával öt ponttal vezettek a magyarok. Kroselj passza után Friskovec talált be távolról, majd Kiss Virág közeli kosara után időt kértek a vendégek (13-6).

Az első negyedben keményen védekeztek a szlovénok Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Lisec révén már a harmadik triplájukat dobták a szlovénok, a magyar csapat pedig továbbra is a festéken belüli támadójátékot erőltette, sikerrel:

Juhász Dorka passza után előbb Határ, majd pár másodperccel később a Minnesota magasbedobója fejezett be egy akciót.

A szlovénok hiába védekeztek egész pályán, a sokadik gyors magyar kontratámadás után Dubei Debóra keze nem remegett meg a triplavonalról (20-11).

A szlovénok nagyon szenvedtek a magyarok ellen a palánk alatt Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ami a magyar csapat festéken belüli védekezését dícsérte, hogy a szlovénok az első negyedben nem tudtak mezőnykosarat szerezni a hárompontos vonalon belülről. A vendégek ellenben a triplakísérleteik felét (10/5) értékesítették az első tíz percben. A negyedet Studer hárompontosa zárta (25-19).

Második negyed

Dubei gyönyörű tempója inditotta a második negyedet,

majd Debeljak révén az első kétpontos mezőnykosarukat szerezték a szlovénok tizenhárom percnyi (!) játékidő után (30-21).

A szlovénok zónavédekezése ellen sokszor erőlködött a magyar csapat, és a megszerzett lepattanók után sajnos nem tudott elég gyorsan átrohanni a visszarendeződő vendégcsapat ellen. Ennek ellenére nagyon küzdött a magyar csapat, még ha játék picit görcsösnek is tűnt.

Ahon Nina gyakran betört a szlovén védők között Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Juhász Dorka parádés védekezése után Studer dobott be egy könnyű ziccert. Lisec ziccere után időt kért Székely Norbert (32-24). Aho Nina passzából Lelik Réka dobott be egy triplát a sarokból, majd pár másodperc múlva újra a Diósgyőr hátvédje volt eredményes. A szlovénok időt kértek két perccel a negyed vége előtt (38-24). A szlovénokban a tizenkét pontos Lisec tartotta a lelket,

aki az utolsó egy perchez érve tíz pontra hozta fel a vendégeket.

A végszó ismét a magyaroké volt, Dubei Debóra visszatett egy lepattanót, így vezetett Székely Norbert csapat húsz percnyi játék után (40-28).

Ha kellett, a játékszervezésből is kivette a részét Juhász Dorka Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Juhász Dorka bő tíz percet töltött a pályán, de jelenléte már érződött a magyar csapaton: a Minnesota játékosa hét pattanót szedett le,

és a magyarok kétszer annyi lepattanót (26) szereztek az első félidőben, mint a szlovénok (13).

A vendégek remekül dobtak távolról az első negyedben, de második negyedben visszaestek (33,3 %). A magyarok tíz távoli kísérletéből öt volt sikeres. A festékből tizennégy pontot dobtak Székely Norbert játékosai, és hiányérzetünk csak a gyorsindításokból elért kosarak után lehet, mert abból mindössze két pontot szerzett a lelkesen játszó magyar csapat.

Harmadik negyed

Juhász Dorka palánkos triplája a támadóidő lejárta előtt hullott be a gyűrűbe, majd két gyors magyar kontra után (Studer és Lelik volt eredményes), időt kértek a szlovénok (50-30). A folytatásban közel két percig egyik csapat sem szerzett pontot, majd Lisec talált be közelről, amire Kiss Virág válaszolt (52-32).

A magyar válogatott a saroktriplákat jól értékesítette Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Juhász Dorka kisebb sérülést szenvedett, így Székely Norbert inkább pihentette a magyarok magasemberét. Dubei Debóra büntetői után Határ Bernadett szabálytalankodott Liseccel szemben, aki három büntetőjéből csak kettő dobott be. A negyedet a magyarok 18-9 arányban nyerték, és már csak egy játékrész volt hátra.

Negyedik negyed

Senicar szerencsés triplája esett be a magyarok gyűrűjébe, de a húsz pont különbség még mindig megvolt a két csapat között hét perccel a meccs vége előtt (60-40). Egy Goree-Kiss-Lelik akció után már hangosan kiabálták a szurkolók a Ria-Ria Hungária rigmust, a magyar csapat győzelmét már semmi nem veszélyeztette. A szlovén edző sokat rotált, de Székely Norbert még mindig nem küldte pályára Varga Alízt, Dombai Rékát, és Ruff-Nagy Dórát.

A szlovén időkérés után Studer triplával folyt tovább a játék, majd a második legeredményesebb magyar játékost Dubei Debórát Aho Nina váltotta az utolsó három percben. Az utolsó két percre a soproni szurkolók kedvence, Varga Alíz egy óriási triplával jelezte, hogy rá is lehet számítani (68-46).

A meccs utolsó másodperceiben már vastapssal köszönte meg a győzelmet a soproni közönség. A magyar csapat tizenkilenc ponttal nyert, és magabiztosan várhatja a finnek elleni meccset.



Női kosárlabda

Európa-bajnoki selejtező

Magyarország-Szlovénia 70-51 (25-19, 15-9, 18-9, 12-14)