Megvan, hol rendezik az olimpiai kvalifikációs vízilabda Eb-t

Fukuoka, vizes világbajnokság, vízilabda, vízilabdatorna, férfi válogatott, döntő, Magyarország - Görögország, vizes VB, 2023. 07. 29.
Team Hungary celebrates after winning in the men's gold medal water polo match between Greece and Hungary at the World Aquatics Championships in Fukuoka on July 29, 2023. (Photo by Yuichi YAMAZAKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Horvátországban és Hollandiában rendezik januárban a vízilabda Európa-bajnokságot: előbbi helyszínen a férfiak, utóbbin a nők szerepelnek majd.

A férfiak tornájának január 4. és 16. között Dubrovnik és Zágráb, a nőkének 5-től 13-ig Eindhoven ad otthont - közölte a vizes sportokat tömörítő európai szervezet (LEN), amely november 2-án jelentette be, hogy a háborús helyzet miatt nem Izraelben rendezik az olimpiai kvalifikációs Eb-t.

A férfi pólóválogatottnak már megvan az olimpiai kvótája Forrás: AFP/Yuichi Yamazaki

A hazai sportági szövetség tájékoztatása szerint a férfiaknál megtartják az eredeti időrendet, azaz a csapatoknak egy-egy meccs után lesz mindig pihenőnapjuk, így 13 napon át zajlik az Eb, a nőknél ugyanakkor az első négy játéknap lemegy egyben, és csak aztán jön szünnap, s összesen kilencnapos lesz az esemény.

A férfiaknál a magyar csapat végig a fővárosban marad, ahol a Mladost-uszodában rendezik a meccseket. Az egyenes kieséses szakasz már Zágrábban lesz, míg a 9-16. helyért zajló szakasz érintettjei játszanak majd az Adria partján.

A nők Eindhovenben a Pieter van den Hoogenband-komplexumban küzdenek a csapatok, abban a létesítményben, amelyben 2012-ben az első januárra rakott Eb-t rendezték.

A világbajnoki címvédő férfiak Georgiával, Olaszországgal és Görögországgal szerepelnek azonos négyesben, míg a nők a hollandokkal, a horvátokkal és ugyancsak a görögökkel találkoznak a csoportkörben.

Az eredeti kiírás szerint az Eb-n egy-egy párizsi indulási jog talál gazdára, de a magyar férfiak a nyári, fukuokai vb-címükkel már megszerezték a kvótát.

A párizsi jegy hivatalosan az Európa-bajnoknak jár, vagy a legmagasabban rangsorolt még nem kvalifikált együttesnek. A nőknél a házigazda hollandok és spanyolok rendelkeznek kvótával, így a magyaroknak a görögök és az olaszok előtt kell végezniük. Ha ez nem jön össze, akkor a februári, dohai vb-n nyílik még egy esély kvótaszerzésre.

Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke Fotó: Mudra László - Origo

"Először is az a legjobb hír, hogy lesz Európa-bajnokság, ez fontos a sportágnak - idézte a szövetség honlapja Madaras Norbert elnököt.

Ha esetleg nem is sikerülne elsőre Eindhovenben, a látottakat kielemezve februárra mindenképp készen állnak majd a lányok és a kapitányok, hogy a két utolsó hely egyikét megszerezzék Dohában."