Vágólapra másolva!
Október közepén Dunaszerdahelyen kezdődött meg az MKSZ határon túli edzőképzési sorozata, az oktatók soraiban Elek Gábor korábbi szövetségi kapitánnyal.

Október 12-én, Dunaszerdahelyen elstartolt a Magyar Kézilabda Szövetség által létrehozott és működtetett edzőképzési program, amelynek hivatalos megnevezése „határon túli" - derült ki a Magyar Kézilabda Szövetség közleményéből. Juhász István, az MKSZ sportszakmai igazgatója és Elek Gábor, az egyik állandó előadó is sokkal többet lát e kezdeményezésben szűken vett sportszakmai feladatnál.

Elek „Az edzői munka eredményességét meghatározó tényezők" címmel adott elő, Varga Márta, az 1990-es évek válogatott klasszisa pedig „Az egymás melletti védők tevékenysége (védőpárok, védő hármasok), 6:0 területvédekezés oktatása" témakört taglalta. Az elmúlt hétvégén Kárpátalján folytatódott a rendezvénysorozat; a régió alig egy éve elképesztő lendülettel és lelkesedéssel kapcsolódott be a magyar kézilabdás vérkeringésbe, mondani sem kell, embert próbáló körülmények között.

Az október 14-15-i beregszászi eseményre például volt, aki azért nem tudott elmenni, mert útközben két ellenőrző ponton is át kellett volna haladnia, és fennállt a veszélye, hogy ha fennakad, már viszik is – nem edzőnek, hanem a háborúba, katonának. Október 30-án, a Partiumban, Mezőfényen már Bakos István, „Nyuszi" is csatlakozik, és nem meglepő módon „A kapus posztra történő kiválasztás, képességfejlesztés a 10-14 éves korosztályú kapusoknál" felütéssel mutatkozik be.

A képességfejlesztés fontos eleme a programnak Forrás: MKSZ

November végén Székelyudvarhelyen és Adán folytatódik a képzés, ismét Elek Gáborral és Varga Mártával, valamint a Délvidéken egy újabb közelmúltbeli, válogatott átlövővel, Laluska Balázzsal.

Elek Gábor, az Esztergom jelenlegi, a Ferencváros 2008-2023 közötti trénere a Fradival annak idején már edzőtáborozott Sepsiszentgyörgyön, szövetségi kapitányként pedig a tokiói olimpia előtt Székelyföldre vitte a válogatottat - a helyi gyerekek visszautasíthatatlan kérésére nemzeti együttesünk első olimpiai „felkészülési mérkőzését" a szentegyházi bitumen pályán vívta, a helyi zenekari és kórustagokkal -, mindezek ismeretében érthető, hogy így beszél új szerepköréről.

- nyilatkozta Elek Gábor.

Elek Gábor szívesen részt vett a programban Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas


- mondta el az Esztergom edzője.

Juhász István, az MKSZ sportszakmai igazgatója és Elek Gábor, az egyik állandó előadó is sokkal többet lát e kezdeményezésben szűken vett sportszakmai feladatnál Forrás: MKSZ

Csakúgy, mint a két fő szervező, az MKSZ részéről, Juhász István és Horváth László EHF mesteredző, képzési központ vezető.

- mondta el Juhász István.

Ez utóbbi már nem is remény, hanem tény. Elegendő csupán a magyar kézilabda legdélebbi bástyáját, Adát említenünk. Innen indult többek között a felnőtt női válogatottal az év végi világbajnokságra készülő, már az előző vb-n is szerepelt Albek Anna, a nyári, junior Eb-n győztes magyar csapat kulcsfigurája, a torna legjobb kapusává választott Zaj Klára, valamint a junior vb-ezüstérmes, a felnőtt nemzeti együttesben is egyre meghatározóbb Ilic Zoran.

A 2010-es korosztály szerb bajnoki címet nyert Forrás: MKSZ

Az adai utánpótlás is biztosítottnak tűnik,

a 2010-es korosztály idén ugyanis szerb országos bajnoki címet nyert.

Ami ott bravúr, az a Felvidéken szinte alapvetés, hiszen a Dunaszerdahely a női szakágban minden korosztályban indít együttest a szlovák bajnokságban, és azok meg sem állnak a dobogóig.

Az idén először szlovák bajnok felnőtteknek tehát van honnan, miből meríteniük. A székelyudvarhelyi fiatalok ugyancsak a román bajnoki végjátékok sikeres résztvevői, a partiumiak pedig, kihasználva az anyaország földrajzi közelségét, azzal vészelik át a regionális román utánpótlás versenyrendszer hiányát, hogy a legjobbak a magyar sportakadémiai rendszerhez csatlakozhatnak Debrecenben, vagy az MKSZ képző központjához Hajdúnánáson.

A trianoni határokon túl több mint 1700, a magyar kézilabdához kötődő, igazolt sportolót tartunk nyilván,

a mennyiség minőséggel és nehezen leírható, a kézilabdán, a sporton messze túlmutató érzelmekkel párosul. Így egyáltalán nem túlzás a partiumi és székelyföldi utánpótlás nevelésének elősegítésére létrehozott alapítvány neve: Együtt növünk fel.