Vágólapra másolva!
A fukuokai vizes világbajnokságon a magyar női vízilabda-válogatott ötméteresekkel 15-13-as vereséget szenvedett a hatszoros világ- és háromszoros olimpiai bajnok amerikai csapattól, így a hatodik helyen végzett.

Bár első ráúszásnál Vályi Vanda – a vb-n 19. alkalommal – elhozta a labdát, vagyis a magyar csapat támadhatott elsőként, mégis az amerikaiak szereztek vezetést Musselman ötméteresével. Ezt követően az Egyesült Államok egy kettős emberelőnyt kihasználva növelte előnyét, sőt Roemer révén már három góllal vezetett. Keszthelyi szép góljával szépített a magyar csapat, de az első negyed végére nem tudott lefaragni a kétgólos hátrányából, így 4-2-vel folytatódott a meccs.

A második negyed remekül kezdődött, ugyanis Szilágyi gyönyörű ejtésével és Máté Zsuzsanna találatával visszajött a meccsbe Bíró Attila csapata.

A négygólos Keszthelyi Rita a meccs legjobbja volt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A gyengébb első percek után a magyar együttes védekezése feljavult, ez is kellett, hogy a címvédő hosszú percekig nem találta a fonalat és csupán kapufáig, illetve érvénytelen gólig jutott. Ezzel szemben a magyar válogatott egy ellentámadásból Leimeter Dóra góljával megfordította az állást, és először vezetett a meccsen. Azonban nem sokáig, ugyanis egy újabb fórt kihasználva egyenlítettek az USA. A második negyedben csupán egy gólig jutó amerikai csapat magához képest rengeteg hibával játszott, annak ellenére, hogy a szünetig hatszor támadhatott emberelőnyben, míg a magyar válogatott csupán egyszer.

A harmadik játékrész Magyari Alda bravúrjával kezdődött, de az Egyesült Államok pillanatok alatt visszaállította a kétgólos különbséget két emberelőnyös támadásból. Bíró Attila rögtön időt is kért, hogy felrázza csapatát. Ez sikerült is, mert a magyar csapat végig tapadt riválisára, sőt Keszthelyi remeklésével pedig egy gólos hátránnyal fordult az utolsó negyedre.

Hatalmasat küzdött magyar válogatott a címvédő Egyesült Államok ellen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bíró Attila együttese az utolsó negyedben is méltó ellenfele volt a címvédőnek, ugyan támadában voltak hibák, de védelemben ngyon egyben volt a csapat és a drámai hajrában sikerült kiharcolni a büntetőpárbajt. Az ötmétereseknél az amerikaiak egyszer sem hibáztak, míg Faragó Kamilla lövése a kapufán csattant, így a magyar női vízilabda-válogatott a hatodik hegyen zárta a világbajnokságon.

Az már korábban eldőlt, hogy a gárda nem szerez indulási jogot a párizsi olimpiára, a tornáról ugyanis csak a két döntős, a holland és a spanyol gárda biztosította helyét a jövő évi, párizsi játékokra. A 2015-ben kinevezett Bíró Attila szövetségi kapitány irányítása alatt először nem végzett az első öt között a csapat nagy világversenyen.

Eredmény:
női vízilabdatorna, az 5. helyért:
Egyesült Államok-Magyarország 15-13 (4-2, 1-3, 5-4, 1-2) – ötméteresekkel 4–2
gólszerzők: Raney 3, Musselman, Roemer 2-2, Fattal, Sekulic, Steffens, Neushul 1-1, illetve Keszthelyi 4, Máté 2, Szilágyi, Leimeter, Garda, Parkes, Faragó 1-1