Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott győzelemmel rajtolt a szlovéniai Európa-bajnokságon, de péntek délben egy keményebb ellenféllel kellett szembenéznie Székely Norbert csapatának a Stozice Arenában. A Törökország elleni csoportmeccs első félidejében remek védekezéssel a magyar csapat került előnybe, és a folytatásban Lelik Réka kosaraival közel járt ahhoz, hogy megnyerje a meccset. Sajnos a végjátékban felülkerekedtek a törökök, így a magyar válogatott első vereségét szenvedte el a kontinenstornán.

A magyar női kosárlabda-válogatott nagy hajrával, 22 ponttal legyőzte Szlovákiát az Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján Ljubljanában.

- mondta el a kapitány Székely Norbert. A találkozó egyik legjobbja, Kiss Virág szerényen a társait emelte ki:

- vélekedett a 25 éves center.

A fontos kosarat szerző Dubei Debóra is arról beszélt, hogy eleinte nem volt elég éles a válogatott:

- mondta a SERCO UNI Győr játékosa.

A török válogatott csapatszinten a legtöbb lepattanót, a harmadik legtöbb gólpasszt és a hatodik legtöbb pontot átlagolta az Eb-selejtezők alatt. A csapat fő erősségei a honosított center Teaira McCowan és a másik magasember Senyürek, aki az első, szerbek elleni vesztes csoportmeccsen megsérült, így nem lépett pályára a magyarok ellen. Előbbi 23 pontos és 12 lepattanós átlaggal segítette a csapatot a selejtezők alatt. Mellette ki kell emelni Olcay Cakir Turgut és Alperi Onar játékát is. Ez az első világversenye a törököknek, ahol négy darab 2000 után született játékossal állnak fel.

A magyarok a Himnusz alatt Forrás: FIBA

A magyarok a Dubei - Lelik - Studer - Goree - Kiss összeállításban léptek pályára. A török csapat az Akalan - Bayram - Cakir - McCowan - Uzun kezdőötössel állt fel.

Két és fél percet kellett várni az első magyar kosárra: Dubei Debóra akrobatikus mozdulattal talált be a törökök gyűrűjébe, majd Lelik Réka volt eredményes a hárompontos vonalon túlról. A törökök részéről Cakir válaszolt (5-5). A szlovákok elleni meccsen is több távoli dobást vállaló magyar center Kiss Virág is pontos volt távolról,

így az első negyed feléhez érve három ponttal vezetett a koncentrált védekezést bemutató magyar csapat (10-7).

A védekezés volt a legjobb a magyaroknál Forrás: FIBA

Az utolsó három percben picit megtorpant támadásban a labdát gyakran remekül járató magyar csapat. Fitik passza után Cakir dobott be egy könnyű ziccert, de szerencsére a csereként beállt Ruff-Nagy Dóra süllyesztett el egy triplát.

A magyarok továbbra is remek csapatvédekezést mutattak be, a kétméteres McCowan mindössze két rontott dobást tudott felmutatni tízpercnyi játék után.

A negyed ötpontos magyar vezetéssel zárult (18-13).

A második negyed elején Kiss Virág szerencsés középtávoli dobása után tartotta előnyét a magyar csapat. A törökök Cakir passza után Ural Topuz közeli kosarával próbáltak közelebb lopódzni (20-17). Bő egy percig nem igazán találtak be a magyar játékosok, de Studer és Goree nem túl jó dobásai után csak becsorgott a labda a gyűrűbe.

Lelik fontos triplákat dobott Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A negyed feléhez érve gyorsabb ritmusra váltott a török csapat, és a rontott magyar dobások után átmenetekből szereztek újabb és újabb kosarakat.

Akalan triplája után a csereként beállt Lelik a legjobbkor talált be a triplavonalon túlról (26-22).

Sőt, egy labdaszerzés után Lelik passza jól találta meg Dubei Debórát a sarokban, és a Győr játékosa nem hibázta el a középtávoli dobást (29-22).

Másfél perccel a negyed vége előtt Török Ági remek zárása után Lelik Réka a világvégéről talált be csont nélkül.

Székely Norbert öröme a magyar kosaraknál Forrás: CERETTI/Ceretti

Sajnos az utolsó fél percben egy védekezési hiba miatt a törökök négy pontot szereztek büntetőből. Székely Norbert időkérése után Lelik Réka passzából Határ Bernadett dobott be egy tempót, így nyolcpontos magyar vezetéssel zárult a második félidő.

Bár a dobószázalékokat nézve a magyar csapat alig érte el a harminc százalékot húszpercnyi játék után, a lepattanócsatát megnyerte két negyedet követően.

Ebből főleg a támadólepattanók (10) számítottak, mivel Székely Norbert csapata ezekből kétszer annyi pontot (10) szerzett, mint a török csapat (4).

Tíz magyar hárompontos kísérletből négy volt sikeres az első két negyedben,

és a magyarok kilenc eladott labdába hajszolták bele a török játékosokat, ezekből pedig tizenegy pontot szerzett a főleg védekezésben kiváló teljesítményt nyújtó magyar válogatott.

A Diósgyőr új igazolása Lelik Réka kulcspillanatokban (háromból két sikeres tripla) talált be, a magyar hátvéd a nyolc pontja mellett négy lepattanót és négy gólpasszt tett be a közösbe.

Lelik sokszor betört Forrás: FIBA

Goree triplával és Studer gyönyörű passzával indult a harmadik negyed, utóbbiból Kiss Virág már a nyolcadik pontját szerezte a meccsen. A védekezésben és támadásban rengeteget mozgó Lelik betörése után csak az egyik büntetőt dobta be a magyar hátvéd,

így maradt a nyolcpontos különbség.

Sok hibával játszott a török csapat, köszönhetően a magyar csapatvédekezésnek. Lelik gyönyörű passzából a festékbe belépő Dubei Debóra szerzett kosarat, majd Lelik büntetőivel tízzel vezetett a magyar csapat a negyed feléhez érve (44-34).

Zónavédekezésre váltottak a törökök, jobban védték a gyűrű alatti területeket, és ez picit megzavarta a magyar csapatot.

Az időkérés után Ruff-Nagy Dóráva csúnyán ráesett Yildizhan egy dobócsel után, a győriek hátvédje egy büntetőt dobott be a kettőből. A következő támadásnál Lelik remek meglátása után a triplavonalról már nem hibázott Ruff-Nagy, így egy perccel a negyed vége előtt időt is kértek a törökök (50-39).

Ruff-Nagy Dóra sok energiával játszott Forrás: FIBA

Yildizhan hárompontosa után Határ ellen szabálytalankodtak. A soproniak centere az egyik büntetőjét dobta csak be, a gyenge dobószázalék mellett a büntetőket sem dobta túl jól Székely Norbert csapata (51-44).

Az utolsó negyed elején megsérült Határ Bernadett lába, így le kellett cserélni a centert.

Határ megsérült Forrás: FIBA

A törökök egyből két kosarat dobtak, majd Székely Norbert időt is kért (51-46). Mint egy falat kenyér, úgy kellett Studer Ági középtávoli tempóból szerzett kosara, de sajnos Cakir is egy szép dobással válaszolt a másik oldalon.

A magyarok nyolc dobásából mindössze egy ért célba négy percnyi játék után, de Goree hárompontosa megtörte a kosárcsendet,

majd a török Akalan sem hibázott a sarokból.

Öt perc volt hátra a meccsből, és láthatóan elfáradtak a magyar játékosok (57-53). Az egyik vitatott játékszitáció után Székely Norbert reklamált, és ki is kérte a játékvezetőktől a videóbírós elemzést. A magyar csapat végül nem kapta meg a labdát, de a törökök sem tudtak pontot szerezni. Lelik Réka két fantasztikus triplája után hét ponttal vezetett a magyar csapat (63-56).

Sőt, Kiss Virág is gyönyörű hárompontost dobott kritikus szituációban, Székely Norbert örömében alig tudta visszafogni magát a kispad mellett (66-61).

Alig két perccel a találkozó vége előtt a tizenhét pontos Lelik Réka dobhatott büntetőket, de csak az egyiket dobta be a magyar hátvéd. Sajnos később eladta a labdát a magyar válogatott, majd Akalan passza után

Alperi Onar egy védővel a nyakán dobott be egy óriási saroktriplát, így egyenlő lett az állás egy perccel a vége előtt (67-67).


Az időkérés után Studer passza Kiss Virágot találta meg a palánk alatt, aki ellen szabálytalankodtak. A center, már-már törvényszerűen a meccsen, csak az egyiket dobta be. A törökök azonban nem hibáztak a másik oldalon: Sevgi Uzun középtávolija után megszerezték a vezetést (68-69).

A török kísérletek több mint hatvan százaléka (62 %) volt jó a negyedik negyedben.

Lelik Réka kiválóan játszott Forrás: FIBA

Sajnos Lelik dobás helyett passzt válaszott, és Kiss Virág már két védő szorításában későn engedte el a labdát. Így jöhettek a törökök tizenöt másodperccel a vége előtt (68-69). Dubei faultja után Akalan egyik büntetőjét sem dobta be.

Az utolsó támadásnál Lelik Réka kezében volt a lehetőség a győzelemre, de a magyar játékost keményen szerelte a törökök centere Teaira McCowan az utolsó pillantban. A vége egypontos magyar vereség lett (68-69).

A magyar csapat óriási küzdött, de a végjátékban sajnos alulmaradt a török csapat ellen. A folytatásban a szerbek elleni meccs következik vasárnap.

Az Eb-n a négy csoportgyőztes közvetlenül bejut a nyolc közé, a másodikok és harmadikok rájátszást vívnak a negyeddöntőért, és csak az utolsó helyezettek számára fejeződik be a csoportkör végén a torna.

Eredmény, D csoport, 2. forduló

Magyarország - Törökország 68-69 (18-13, 16-13, 17-16, 17-27)
Legjobb dobók: Lelik 18, Goree 14, Kiss 13, Dubei 8 illetve Uzun 15, McCowan 14, Akalan 10