A vb előtt két hónappal hagyta cserben az olaszokat az NBA legjobb újonca

Orlando Magic v New Orleans Pelicans GettyImageRank2 Basketball - Sport USA Louisiana New Orleans Color Image Photography Orlando Magic NBA NBA Pro Basketball New Orleans Pelicans Second Half - Sport Match - Sport Gulf Coast States Smoothie King Center Pe
NEW ORLEANS, LOUISIANA - FEBRUARY 27: Paolo Banchero #5 of the Orlando Magic celebrates during the second half against the New Orleans Pelicans at the Smoothie King Center on February 27, 2023 in New Orleans, Louisiana. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Jonathan Bachman/Getty Images/AFP (Photo by Jonathan Bachman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az olasz helyett az amerikai kosárlabda-válogatottban fog a jövőben szerepelni a profi liga, azaz az NBA előző idényének legjobb újonca, Paolo Banchero.

Ezt az ESPN amerikai sportlapnak erősítték meg a tárgyalásokra rálátó források. Bancherónak apja révén van olasz útlevele, az olasz szövetség pedig, amelyik 16 éves kora óta számol azzal, hogy a tehetséges erőcsatár náluk fog játszani, minden támogatást meg is adott a kosarasnak.

Csakhogy úgy tűnik, erősebb volt az anyai szó - Rhonda Smith-Banchero a University of Washington csapatában játszott egyetemistaként - és az NBA hatása. Különösen a Golden State Warriors mellett az amerikai nemzeti csapatot is irányító Steve Kerr lehetett meggyőző, akinek csapata ellen az előző idényben kétszer vezette győzelemre Banchero a gyengécske Orlando Magicet. Ezeken a meccseken 23,5 pontot, 6,5 pontot 3 assziszt volt a mérlege az idény végén az Év újoncának választott 208 centis játékosnak.

Az olaszok azt szerették volna, ha már a 2020-as tokiói olimpián náluk szerepel a 2002-es születésű kosaras, de a játékokat a COVID-19 járvány miatt egy évvel elhalasztották, így Banchero nem lett olasz válogatott. A 2022-es vb-selejtezőkre ugyan benevezték, de egyszer sem lépett pályára.

Már csak Joel Embiid neve hiányzik a listából?

Elképzelhető, hogy Banchero nem az utolsó nagy fogása az amerikai csapatnak, Kerr és a csapatmenedzser, Grant Hill ugyanis még nem tett le a legutóbbi szezon legértékesebb játékosának (MVP) választott Joel Embiid megszerzéséről. A Philadelphia 76ers centeréne kameruni (itt született) mellett a francia és amerikai állampolgársága is van, de 29 évesen még egyetlen válogatott mérkőzése sincs.

A férfi kosárlabda-vb-t idén augusztus 25. és szeptember 10. között rendezik a Fülöp-szigeteken, Japánban és Indonéziában.