Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokság ljubljanai bronzmérkőzésén egy gyengébb első negyed után egyenrangú ellenfele volt a jóval esélyesebb Franciaországnak, de végül 82-68-as vereséget szenvedett, így a negyedik helyen zárta a tornát. Székely Norbert irányításával a magyar csapat 26 év után jutott be ismét a kontinenstornán a legjobb négy közé, és ezzel az eredménnyel a februári olimpiai selejtezőn is biztosította a részvételét.

A magyar csapat Szlovákia és Szerbia legyőzésével és a Törökország elleni vereséggel csoportelsőként jutott a legjobb nyolc közé, ahol csütörtökön egy drámai mérkőzésen 62-61-re felülmúlta a cseheket és 1997 után ismét bejutott a kontinenstorna elődöntőjébe. Ott a spanyol csapat kilencpontos győzelmet aratott Székely Norbert együttese ellen, ám vasárnap még pályára léphetett a magyar válogatott, hogy 32 év elteltével újra megszerezze az Európa-bajnoki bronzérmet.

Ám ez a feladat egyáltalán nem ígérkezett könnyűnek, ugyanis

az ellenfél a jövő évi olimpia házigazdája volt, amely a legutóbbi hét Eb-n egyaránt dobogóra állhatott.

A franciákat szombaton a belgák gátolták meg abban, hogy sorozatban hatodszor is döntőt játszanak, ám a magyarokat a meccs előtt dicsérő Jean-Aimé Toupane gárdája emiatt különösen motiváltan lépett pályára Ljubljanában. A franciák még egyetlen csapattal sem találkoztak annyiszor kontinenstornán, mint a magyarokkal, hiszen ez már a két csapat 18. Eb-mérkőzése volt – igaz, a legutóbbira 30 évvel ezelőtt került sor.

A magyar válogatott tagjai fogadkoztak a bronzmeccs előtt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyar csapat Dubei Debóra, Cyesha Goree, Kiss Virág, Lelik Réka, Studer Ágnes összeállításban kezdett, és az első percekben kiválóan is játszott:

Kiss kosarai után Studer triplájával 7-3-ra vezettek a mieink.

Ám ezután a franciák feléledtek, és az első negyed hátralévő részében nem ismertek kegyelmet. Elsősorban Mamignan Touré pontjainak köszönhetően sorozatban 15 pontot szereztek, majd Dubei büntetőjével ugyan megszakadt a rossz széria, a játékrész utolsó 8 pontja a magyar időkérés ellenére a franciáké volt (8-26).

A második negyed kezdetén folytatódott a francia nyomás (8-31), de Lelik és Kiss hárompontosai visszahozták a hitet a magyar játékosokba, és a szünetig teljesen egyenrangú ellenfelei voltak a franciáknak. Az addig remeklő Alexia Chartereau több hibát is elkövetett, a magyar támadójáték pedig ezzel egy időben sokkal pontosabbá vált, Kiss és Studer egy védőszabálytalansággal együtt is kosarat tudott dobni a negyedben. A francia időkérés ugyan megtette a hatását, de

Székely is jókor állította meg a játékot, így a félidő utolsó kosara Goree szép duplájával a magyar csapaté lett (30-49).

Kiss Virág volt a magyar csapat legeredményesebb játékosa Forrás: MTI/Kovács Tamás

A harmadik negyed első két percében a franciák nem tudtak kosarat dobni, így Studer kihagyott büntetőivel együtt is még közelebb tudott zárkózni a magyar csapat. A francia időkérés Kiss két duplája után, egy 7-2-es magyar sorozatot követően jött, de Jean-Aimé Toupane sem igazán tudta felrázni az egyre alacsonyabb dobószázalékot produkáló csapatát.

Studer két, Lelik pedig egy triplát értékesített a negyedben,

és arra is volt esély, hogy 10 ponton belülre zárkózzon a magyar válogatott, de végül 12 pont volt a franciák előnye az utolsó tíz percre fordulva (49-61).

Az utolsó játékrész úgy kezdődött, ahogy a második – a franciák szerezték az első hat pontot –, de Székely Norbert együttese még ekkor sem adta fel a küzdelmet. A csapat két legeredményesebbje, Kiss és Studer ekkor is megvillant, ám Franciaország ezúttal sem hagyta tíz pontnál közelebb kerülni az ellenfelét. A szinte folyamatosan pályán lévő Goree is megszerezte a 10. pontját, a franciáknak azonban folyamatosan volt válasza, szinte felváltva szerezték a kosarakat a válogatottak.

A franciák jobban tudták rotálni a csapatukat a hajrában, ám ez azzal járt, hogy a kevésbé ponterős játékosok is szóhoz jutottak, így pedig

másfél perccel a vége előtt Dubei duplájával sikerült 9 pontra felzárkózni.

A francia időkérés után már egyik csapat sem vívott vérre menő párharcokat, így a franciák végül egy utolsó másodpercekben szerzett kosárral beállították a 68-82-es végeredményt.

A magyar csapat játékosainak küzdésére egy pillanatig nem lehetett panasz Forrás: MTI/Kovács Tamás

A franciák sorozatban nyolcadszor is érmes pozícióban fejezték be az Európa-bajnokságot, míg a magyar csapat 26 év után zárta ismét a legjobb négy csapat között a kontinenstornát. Ezzel az eredménnyel ráadásul Székely Norbert együttese a februári olimpiai selejtezőn is biztosította a részvételét, amelyről a 16 résztvevő válogatott közül 10 kijut a párizsi ötkarikás játékokra.

Eredmény, Eb-bronzmérkőzés:
Magyarország – Franciaország 68-82 (8-26, 22-23, 19-12, 19-21)
a magyar csapat pontszerzői: Kiss V. 21, Studer 15, Goree 15, Dubei 9, Lelik 6, Határ 2