Vágólapra másolva!
A férfi kosárlabda NB I döntőjének harmadik mérkőzésén a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely hazai pályán fogadta az Arconic-Alba Fehérvár csapatát az Aréna Savariában. Az első két negyedben főleg a gyenge hazai triplázásnak köszönhetően a helyzeteit jobban kihasználó fehérvári csapat vezetett, majd a folytatásban a koncentráltabb védekezést bemutató hazaiak megnyerték a meccset. A bajnoki címvédő így előnyről várhatja majd a bajnoki döntő folytatását.

A négyszeres bajnoki aranyérmes Falco magabiztosan nyerte meg az alapszakaszt, majd a döntőig vezető úton a DEAC-ot és a ZTE-t is 4-0-al búcsúztatta. A februárban edzőváltáson átesett, ötszörös bajnok fehérváriak ugyancsak vesztett meccs nélkül meneteltek a fináléig.

A címvédő Falco a döntő első meccsén 18 pontos hátrányt ledolgozva győzte le a Fehérvárt, ezzel került előnybe. A második meccs még őrültebb módon alakult: a szombathelyiek hátvédje Raymond Cowels 11 másodperccel a vége előtt 79-79-re alakította az állást, majd Pongó Marcell a hazaiakat juttatta kétpontos előnyhöz, amikor már csak egy másodperc volt hátra. Az Alba játékosa Vojvoda Dávid azonban a Falco támadásánál szabálytalankodott,

így Cowels dobhatott két büntetőt, de csak az elsőnél hullott a labda a gyűrűbe.

Így az Alba Fehérvár 22 pontos hátrányból fordítva 81-80-ra nyert a Szombathely ellen, és a székesfehérváriak ezzel 1-1-re alakították az állást.

A hazaiak a Keller - Tiby - Pot - Kovács - Cowels kezdőötössel léptek pályára. Az Alba pedig a DeCosey - Ford - Philmore - Pongó - Somogyi összeállításban kezdte meg a mérkőzést.

Gyönyörű színekben pompázott az Aréna Savaria Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Alba kezde koncenráltabban a döntő harmadik meccsét, a vendégek Somogyi és Pongó kosaraival előnybe kerültek az első két percben (2-5). Somogyi okos passza után Philmore dobott könnyű kosarat, majd Kovács Benedek hárompontos talált utat a székesfehérvári gyűrűbe.

A fehérváriak emberfogásos védekezése az első percekben a hazai csapatnak több gondot okozott, és emellett védekezésben sem voltak koncentráltak Milos Konakov tanítványai.

Ennek ellenére a szombathelyiek Kovács és Tiby betörései után átvették a vezetést a negyed feléhez érve (13-12). A fehárváriak magasembere, Isaiah Philmore már nyolc pontnál járt ekkor.

A Falco az első negyedben keményen támadta a gyűrűt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Zónáról emberfogásra váltott a Falco, de ez sem akadályozta meg Vojvodát abban, hogy egy tökéletes passzal megjátssza Diongot. Tiby szép betörése után a következő támadásnál Boris Barac maradt üresen a festéken belül, Pot meg is találta a csapattársát. A szerb bedobó büntetőivel egy pontra jött fel a negyed végére a főleg védekezésben kicsit álmosan kezdő Falco (23-24).

Keller majd Barac közeli kísérleteivel indult el a második negyed, de egyik hazai játékosnak sem sikerült kosarat szereznie az Alba védőinek gyűrűjében. Vojvoda ziccere után Perl szerzett kosarat, majd egy kontratámadás után Keller és Barac volt a labda útja (27-26). Az Albának ekkor több gondja volt a védőlepattanók megszerzésével,

főleg, hogy a Falco keményen támadta a vendég gyűrűt a meccs kezdete óta.

Perl Zolinak nem igazán ment a játék az első két negyedben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második negyed feléhez közeledve hosszú másodpercekig nem született kosár, majd Vojvoda törte meg a csendet egy szép középtávoli tempóval. Pongó kosara és Somogyi betörése után időt kért a hazaiak edzője, Milos Konakov (29-35).

Az időkérés után Pot dobott szép kosarat egy betörés után, majd Vojvoda csúnyán becsapta Kovácsot egy keresztátütős csellel, és a támadóidő lejárta előtt dobta be a labdát a gyűrűbe (35-37). A fehérváriak hátvédje azonban sokszor belebonyolodott a belebonyolódott a cseleibe: két perccel a vége előtt Pot szerezte meg tőle a labdát, majd a szerb bedobó passzából Tiby szerzett kosarat.

Tiby-nek nem volt könnyű dolga a palánk alatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ford sarokból dobott triplája a legjobbkor jött az Albának, akik bár nagyon nehéz dobásokat vállaltak, tartották előnyüket fél perccel a negyed vége előtt. DeCosey tempója után négy ponttal vezetett a vendég csapat (38-42) a nagyszünet előtt.

A hazai csapat az első negyedben hét hárompontosából mindössze egyet dobott be, és a szombathelyiek a folytatásban sem tudtak javítani a távoli kísérleteik hatékonyságán:

a Falco tizenhárom triplájából mindössze egy volt sikeres húsz percnyi játék után.

Az Albánál sem volt jobb a helyzet (10-ből 3 sikeres tripla) két negyed után, de Jandro Zubillaga játékosai főleg a tizenegy pontos Philmore vezetésével a büntetőterületen belül voltak eredményesek az első félidőben. A hazaiak legjobbja a tizenkét pontot szerző és három gólpasszt adó Stefan Pot volt, de ki kell emelni Keller Ákost is,

aki három labdalopást ért el az első két negyedben.

Keller Ákos nagyot küzdött a meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

DeCosey tempójával indult a harmadik negyed, majd Perl passza után Stefan Pot talált be a triplavonalon kívűlről.

A szépszámú hazai közönség buzdításától fűtve érezhetően magasabb fokozatra kapcsolt a Falco:

egy remek labdajáratás után Cowels süllyesztett el egy triplát, majd Matthew Tiby büntetőivel már a vezetést is átvette a szombathelyi csapat (48-46).

A negyed feléhez érve azonban új erőre kapott az Alba: Vojvoda passza után Szabó találta meg a triplavonalon álló Pongót, aki nem is hibázta el a lehetőséget, majd Vojvoda maga fejezett be egy szép ziccerrel két lerohanást (51-55). Milos Konakov ismét időt kért négy perccel a negyed vége előtt.

A folytatásban egy szerencsétlen ütközés után megsérült a Falco legjobbja, a tizenhét pontos Stefan Pot. A szerb játékos nem tudta folytatni a játékot,

így az utolsó negyed előtt még nehezebb helyzetbe került a bajnoki címvédő.

Pot a meccs egyik legjobbja volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Cowels betörése után egy lélektani szempontból is fontos hárompontost dobott be három perccel a harmadik negyed vége előtt (59-58).

Elképesztően hangos füttykoncert kísérte a hazaiak egykori kedvence, Somogyi Ádám minden megmozdulását,

de a szombathelyi szurkolók a fehérváriak hátvédjét, Vojvodát sem kímélték. Perl és Keller büntetőivel araszolgatott a Falco, de a negyedet a fehérvári Diong horogdobása zárta (65-62).

Tiby feljavult a második félidőre Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó negyed elején az egész meccsen csendesen játszó Perl triplájára Pongó Marcell válaszolt. A fehérvári irányító ekkor tizenöt dobott pontnál, három lepattanónál, és négy gólpassznál járt a meccsen, és szinte minden dobása célba talált a vendégek játékosának (70-71).

Az utolsó öt percre még fizikálisabb lett a mérkőzés, mint az első harminc percben volt. A csapatok fej-fej mellett haladtak, egyikük sem tudott nagyobb előnyt kiharcolni. Somogyi nehéz helyzetből vállalt ziccere után Keller Ákos volt eredményes. Perl szabálytalansága után Philmore mindkét büntetőjét kihagyta, de a megszerzett lepattanó után középtávolról már nem hibázott a fehérvári bedobó (77-76).

Milos Konakov nagyon együtt élt a meccsel Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Falco edzője Milos Konakov már a pályára is kiment a meccs utolsó két és fél percéhez érve,

hogy Perl kosara után szurkolásra buzdítsa a szombathelyi közönséget a fehérváriak időkérése alatt.

Szinte harapni lehetett a feszültséget az Aréna Savariában. Keller faultja után Diong büntetői négy pontra hozták fel az Albát, de Perl ismét betalált (82-77). A fehérvári időkérés után Perl dobás közben szerelte le Pongó Marcellt, és a közönség már az MVP (legjobb játékos) rigmust skandálta.

A meccset Diong büntetője zárta, de ez már semmin sem változtatott. A Falco a koncentráltabb védekezésének köszönhetően megnyerte a harmadik mérkőzést, és előnyből várhatja a pénteki folytatást Székesfehérváron.

Férfi kosárlabda NB I döntő, 3. mérkőzés
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Arconic-Alba Fehérvár 84-78 (23-24, 15-18, 27-20, 19-16)
Legjobb dobók: Pot 17, Perl 16, Tiby 13, Barac 12, Cowels 12 illetve Pongó 18, Vojvoda 14, Philmore 13, Diong 10

Az állás: 2:1 a Falco javára

A ZTE hazai pályán 12 ponttal legyőzte a Körmendet a harmadik helyéért zajló párharc keddi mérkőzésén, ezzel összesítésben 2-1-re vezet. A bronzcsata nyitányán a zalaiak 13 ponttal bizonyultak jobbnak odahaza, majd a Körmend egy 48 pontos sikerrel egyenlített. Kedden ismét Zalaegerszegen csapott össze a két gárda, és a hazaiak szinte végig vezetve nyertek.

A párharc pénteken folytatódik Körmenden.

Eredmény:
a 3. helyért, 3. mérkőzés:
Zalakerámia ZTE KK-Egis Körmend 97-85 (25-20, 25-23, 20-16, 27-26)

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2-1 a ZTE javára.