Vágólapra másolva!
A Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa döntőjében az alapszakaszgyőztes Szombathely és a címvédő Szolnokot búcsúztató Sopron csapott össze vasárnap este a budapesti Tüskecsarnokban. A Szombathely az első negyedtől kezdve ellentmondást nem tűrően játszott, és több mint negyvenpontos különbségű győzelmet aratott a Sopron csapata felett.

A bajnoki alapszakaszban ötödik Sopron, amely hét év után vívott ismét MK négyes döntőt, parázs csatában múlta felül a tavaly kilencedik kupaaranyát begyűjtő Szolnokot a szombati elődöntőben.

A másik ágon az NB I-ben nemrég alapszakaszgyőztes Szombathely főleg a második félidőben mutatott jó játékának köszönhetően gyűrte le a kitartóan küzdő Kecskemét csapatát. A fővárosi Tüskecsarnokban így a Sopron és a Falco küzdött meg az aranyéremért a Zsíros Tibor kosárlabda Magyar Kupa fináléjában.

A Sopron a Barnett - Durham - Jones - Joseph - Valerio-Bodon összeállításban kezdte a mérkőzést. A Falco a Keller - Garrett Brown - Kovács - Pot - Tiby ötössel lépett pályára.

Soproni kosárral indult a mérkőzés, majd egy lerohanás után Pot találta meg Tiby-t a triplavonalon, és a Falco légiósa nem is hibázta el a lehetőséget. Az első percek után triplára tripla következett: Barnett után Kovács Benedek sem hibázott a sarokból (5-6).

Remek tempót diktált támadásban és védekezésben is a két csapat.

Durham hatalmas blokkot adott a betörő Potnak, de a következő támadásnál ismét Kovács Benedek volt eredményes a hárompontos vonalról, majd Zachary Brown is kinntről büntette meg az elmélázó soproni védőket (5-12).

Matt Tiby már az első percektől nagyon aktív olt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 208 cm-es Keller Ákos és a 203 cm magas Matt Tiby sok gondot okozott a palánk alatt a soproniaknak. A szombathelyiek a csereként beállt Perl kosarával már több mint tíz ponttal vezettek a negyed felénél (5-14). Az időkérés sem segített a Sopronon: Perl faulttal együtt dobott be egy látványos ziccert, majd a magyar válogatott hátvédje a büntetővonalról sem hibázott.

A Falco-szurkolók már az MVP-rigmust (a legjobb játékost hívják így az NBA-ben) skandálták, bár még a mérkőzés elején jártunk.

A Sopron hosszú percekig nem szerzett mezőnykosarat, de a Falco közben egy pillanatig sem lassított támadásban: Perl keresztpassza után Kovács Benedek, ki más, dobott csont nélküli triplát a sarokból.

A szombathelyi bedobó már a harmadik sikeres hárompontosát könyvelte el a meccsen (8-23).

A soproniak sokat szenvedtek támadásban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csak Valerio-Bodon Vincent tartotta a lelket a soproniak szétesettnek tűnő támadójátékában, majd Barnett tett vissza szépen egy lepattanót. Az első negyedet Krivacsevics Márkó tempója zárta (15-28).

A 211 cm magas Juvan Durham révén próbálkozott a Sopron, de még mindig esetlegesnek tűnt a támadójátékuk a második negyed elején. Perl veteránokat megszégyenítő magabiztossággal verte meg a soproniak centerét, majd Zachary Brown dobott be egy triplát (19-33).

Perl Zoli elképesztően hatékony volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Falco remekül használta ki a soproniak emberfogásos védekezésének hibáit, így Kosztasz Flevarakisz edző időt is kért a második negyed feléhez érve, hogy rendet tegyen a fejekben.

A folytatásban a center Durham sikeres triplájára Raymond Cowels válaszolt a hárompontos vonalon túlról.

Milos Konakov gárdája sokkal nagyobb energiát tett bele a támadójátékba, és a hihetetlenül lelkes szurkolóik is fontos támaszt adtak a szombathelyi csapatnak a nehezebb pillanatokban.

A soproni szurkolókat is dícséret illette, végig nagyon lelkesen buzdították a kedvenc csapatukat.

A szombathelyi szurkolók remekül buzdították a csapatukat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Andre Jones szerencsés hárompontosa után Tiby találta meg teljesen üresen a magyar válogatott centerét, Kellert a palánk alatt. A labda nélkül keveset mozgó soproniak távoli dobásokkal próbálkoztak, kevés sikerrel.

Tiby és Perl kosaraival már húsz pont volt a különbség,

de Andre Jones duplájával csak sikerült faragni némileg a hátrányból a félidőre (29-47).

A Sopron a triplázásban számít az NB I-es mezőny alsó harmadába (33,4 %), és ezen a meccsen is sokkal jobban dobott a Falco. A legjobb tripladobó csapat az NB I-ben a szombathelyi gárda (36.9%), és Milos Konakov csapata ezt be is bizonyította az első húsz perc után. A szombathelyiek tizenhárom kísérletükből hétszer találtak be a gyűrűbe, míg a soproniak tizenegy dobásukból csak háromszor voltak eredményesek. Pattanók terén héttel volt jobb a Falco (20) mint a Sopron (13),

és a kispadról érkező pontokat nézve is elképesztő volt a bajnok címvédő fölénye (Sopron:1 Falco:22).

Picit lassított a tempón a harmadik negyed elején a Falco: a negyed első szombathelyi kosarát Keller Ákos szerezte két perc játék után. Fizikálisabb jelleget vett a játék, és mindkét oldalon több hibát vétettek a játékosok.

Keller Ákos is bemutatott néhány szép zsákolást Fotó: Csudai Sándor - Origo

A harmadik negyed feléhez érve időt kért a Sopron, mivel húsz pont fölé kúszott a különbség (35-58). Hiába, továbbra is esetleges támadójáték és nehéz dobások vállalása jellemezte a soproniak játékát. Maliek White szép kosarára Raymond Cowels egy hárompontossal válaszolt, majd Boris Barac szép betörése után Zachary Brown-nak is kiosztott egy gólpasszt (42-71).

Az utolsó negyedben már csak a különbség volt a kérdés, és szerencsére mindkét csapat játékosai megpróbálták szép megoldásokkal megörvendeztetni a közönséget.

Zachary Brown triplájával már harminc pont volt a különbség a negyed feléhez érve (45-76).

A csereként beállt Krivacsevics Márkó két szép kosarat szerzett, amire a szombathelyi közönség már a "Kupagyőztes" szót kiabálta.

Milos Konakovot a szurkolók is éltették Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szombathelyiek edzője, Milos Konakov az utolsó három percben a cseréit is pályára engedte, és jó volt látni, hogy olyan fiatal magyarok játékosok is szerephez jutottak, mint Sövegjártó Ábel, Takács Zsolt, vagy Horváth Ádám. Az utolsó másfél percben negyven pontra hízott a különbség, de ez már nem változtatott semmin: 2023-ban a Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupát a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely csapata nyerte.


Zsíros Tibor kosárlabda Magyar Kupa, döntő

Sopron KC - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 48-92 (15-28, 14-19, 13-24, 6-21)
Legjobb dobók: Barnett 11, Jones 9 illetve Perl 15, Brown 13, Cowels 11, Tiby 11