Vágólapra másolva!
Kedd este a SERCO UNI-Győr otthonában lépett pályára a címvédő Sopron Basket a női kosárlabda bajnoki döntő párharc második összecsapásán. Az első két negyedben a fantasztikusan játszó Aaryn Ellenberg vezényletével tartotta magát a hazai pályán játszó Győr, de a folytatásban a kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó Sopron végül megnyerte a mérkőzést, és nagy lépést tett a bajnoki cím felé.

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc nyitányán a Sopron Basket 80-68-ra múlta felül a SERCO UNI-Győrt. A múlt hét szombati találkozón a Sopron az 55 mezőnykísérletéből 29-et értékesített, míg a Győr gyenge hatékonysággal célzott: Cziczás László tanítványainak 66 dobásából csupán 22 volt sikeres. Soproni oldalon 16, a győrieknél 13 eladott labdát rögzítettek a statisztikák. A soproniak részéről Jelena Brooks 25, míg Ezi Magbegor 19 pontot ért el. A győriek legeredményesebbje a 28 pontos amerikai irányító Aaryn Ellenberg volt.

- mondta el a címvédő soproniak másodedzője, Lacza Miklós a második mérkőzés előtt.

A vendég soproniak a Fegyverneky - Turner - Czukor - Magbegor - Brooks ötössel vágtak neki a mérkőzésnek. A Győr az Ellenberg - Williams - Dubei - Bach - Török kezdővel lépett pályára.

Óriási energiával, de támadásban picit kapkodva kezdett mindkét csapat, és ebből a vendégek jöttek ki jobban az első negyed elején: Yvonne Turner triplájával már az első két perc után négypontos előnyre tett szert a Sopron (3-7). Jelena Brooks hárompontosára Dubei Debóra válaszolt, majd Fegyverneky dobott be egy csontnélküli középtávolit.

A negyed feléhez érve a Győr még mindig nem találta a ritmust a támadásban, és a bajnoki címvédő ezt újabb kosarakkal büntette.

Török Ágnes labdavesztése után Magbegor dobott be egy tempót palánkról (8-18).

A soproniak jobban kezdték a meccset Fotó: Szabó Gábor - Origo

Három perccel a negyed vége eőtt a Sopronnak kigyűlt az ötödik csapatszemélyije, így a hétpontos Ellenberg büntetőivel némileg közelebb tudott kerülni a Győr az ellenfeléhez. Sőt,

az amerikai irányító két óriási triplája után már csak négy pont volt a különbség a két csapat között az első negyed hajrájához érve (19-23).

Itt azonban ismét megtorpant a Győr: Fegyverneky középtávolija és szép betörése után viszonylag megnyugtató előnnyel várhatták a soproniak a második negyedet (19-27).

A soproni és a győri szurkolótábor elképesztően buzdította a kedvenceit az Egyetemi Sportcsarnokban, kitűnő hangulatban indult a második negyed. Dombai Réka remek ütemű betörése után Fegyverneky már a nyolcadik pontját szerezte a meccsen. A soproniak ekkor főleg a festékben erőltették a támadásokat:

Török Ágnesnek és Payton Williamsnak sok gondot okozott Brooks és Stankovics.

A következő támadásnál Alice Kunek védőről dobott be egy hárompontost, Cziczás László időt is kért (23-34).

Fegyverneky mindig a legjobbkor talált be az első félidőben Fotó: Szabó Gábor - Origo

A remek ritmusban játszó Ellenberg fantasztikus visszalépős hárompontosa után ismét csak öt ponttal vezettek a vendégek, bár az első mérkőzéshez hasonlóan intő jel volt a győrieknek, hogy az másfél negyed után az irányítón kívűl csak hárman szereztek kosarat a hazai csapatból.

Ellenbergre azonban nem volt ellenszere a vendégeknek: a 170 cm magas győri játékos faulttal együtt dobott be egy nagyon nehéz tempódobást.

Két pontra jött fel a Győr a negyed feléhez érve (34-36).

A soproniak sokszor domináltak a győriek palánkja alatt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Fegyverneky és Böröndy kosarai után a huszonötödik (!) pontját szerző Ellenberg a saját rossz dobása után tette vissza a lepattanó labdát a gyűrűbe, extázisban játszott a győriek egyese. Dombai Réka horogdobása után Dubei Debóra és Peyton Williams játszott össze gyönyörűen,

majd Ellenberg a harmincadik pontját is megszerezte egy sikeres hárompontos után.

A félidő kétpontos soproni vezetéssel zárult (48-50).

A győriek támadójátéka az első mérkőzéshez hasonlóan nem volt kiforrott, de a harmincpontos Ellenberg elképesztő dobóteljesítménye meccsben tartotta a hazaiakat.

Az ötből négy triplát értékesítő amerikai irányítón kívűl mindössze Dubei, Bach, Dombai, és Williams tudott pontot szerezni az első húsz percben.

A Sopron kispadja (10) több mint kétszer annyi pontot szerzett, mint a győrieké (4), és Gáspár Dávid csapatában a tízpontos Fegyverneky, Magbegor, és Brooks mindig a legfontosabb pillanatokban tudott a gyűrűbe találni az első két negyedben.

A soproni szurkolók hangosan éltették kedvenceiket Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ellenberg passza után győri kosárral indult a harmadik negyed, Williams közelről volt eredményes.

A hazai közönség óriási szenvedéllyel biztatta a győri játékosokat, akik Williams büntetőivel át is vették a vezetést a harmadik negyed elején (52-50).

Varga Zsófia szép tempódobása után Yvonne Turner használta ki a győriek rendezetlen védekezését, majd hosszú percekig nem született kosár a meccsen.

A csendet végül Alice Kunek hárompontosa törte meg, amire Ruff-Nagy Dóra válaszolt egy középtávolival. A soproniak szorosabban védekeztek, és Stankovics, Brooks és Turner kosaraival picit el tudtak lépni a győriektől (62-67). A negyedet Ellenberg rossz triplája zárta,

a győrieken érződött a fáradtság az utolsó játékrész előtt (64-69).

Ellenberg elképesztően jól játszott Fotó: Szabó Gábor - Origo

Török Ági kosara után Brooks dobott be hanyag eleganciával egy ziccert az utolsó negyed elején, és a győriek zónavédekezése ekkor nem állt a helyzet magaslatán. Brooks két kosarára az egyre inkább magára találó Peyton Williams válaszolt középtávolról, majd Turner is betalált a büntetőterületen belül (72-79).

A negyed feléhez érve a győri védekezés nem tudott mit kezdeni Jelena Brooks középtávoli dobásaival, akin rendre alacsonyabb játékos védekezett. Magbegor kosara után időt kért Cziczás László, a győriek edzője (74-85).

Az utolsó négy percben Ellenberg ritmusváltásai sem jöttek be már úgy, mint az első két negyedben, és az eladott labdáknak mindig soproni kontratámadás volt a vége.

Turner ziccere után egyre többet hibázott a Győr támadásban (75-87). Fegyverneky faulttal együtt dobott kosara után pedig végleg eldőlt a meccs, a Győr tizenöt pontos hátrányban várta az utolsó két percet (75-90).

Ruff-Nagy Dóra szép kosarai után Dombai adta el a labdát, majd Bach Boglárka dobott be egy triplát a sarokból. A vége tizenkét pontos soproni győzelem lett, a folytatás pénteken Sopronban.


Női NB I, döntő, 2. mérkőzés:

SERCO UNI Győr – Sopron Basket 82-93 (19-27, 29-23, 16-19, 18-24)
Legjobb dobók: Ellenberg 37, Williams 10, Bach 8 illetve Turner 21, Brooks 19, Fegyverneky 15