Vágólapra másolva!
A Killik László női Magyar Kupa csütörtök esti elődöntőjében a Sopron Basket a SERCO UNI Győr csapatát fogadta a Novomatic Arénában. Az első félidőben Gáspár Dávid tanítványai több mint tízpontos előnyre tettek szert a sok hibával játszó győriek ellen, majd az utolsó két negyedben a soproniak végig vezetve megnyerték a meccset Cziczás László csapata ellen.

A csütörtöki elődöntőben az Euroliga-győztes és magyar bajnok Sopron Basket a Győrrel mérkőzött meg a döntőbe jutásért. A torna favoritja egyértelműen a Sopron Basket volt, amely 20 győzelemmel és 1 vereséggel vezeti az NB I tabelláját, az Euroligában pedig bejutott a kedden kezdődő negyeddöntőbe. A másik elődöntőben az NKA Universitas PEAC, némi meglepetésre, legyőzte a címvédő DVTK-Hun-Therm csapatát.

Dubei Debóra triplájával már három perc után vezetést szerzett a Győr, majd a győriek edzője, Cziczás László reklamálásért megkapta a meccs első technikaiját. Felfokozott hangulatban indult a találkozó, de a negyed feléhez érve mindössze tizenhárom dobott pontnál jártak a csapatok (7-6).

A győriek oldaláról Aaryn Ellenberg sokszor öncélú játéka nem hozott eredményt,

pedig ha önzetlenebb lett volna az amerikai dobóhátvéd, akkor nem csak egy ponttal vezetett volna Cziczás László csapata (7-8).

Jelena Brooks büntetőivel átvette a vezetést a Sopron, de a meccs fizikai jellege miatt kevésbé volt folyamatos játék a pályán. Brooks sikeres középtávolija után a soproniak bedobója később gyönyörű passzal találta meg Határ Bernadettet, de a center kihagyta a lehetőséget.

Gáspár Dávid már a meccs elején taktikai utasításokat adott Forrás: Ladóczki Balázs - Origo

Alice Kunek büntetőivel araszolt a Sopron, és szerencséjükre Ellenberg továbbra sem akarta a játékszervezői képességeit csillogtatni.

A győriek hátvédjének eladott labdája után már tízpontos különbség volt a két csapat között (24-14) az első negyed végén.

A soproniak hat, a győriek hét eladott labdával álltak tíz perc játékidő után.

Magbegor és Ellenberg szerencsés kosaraival indult a második negyed, közelebb lopódzott a Győr (26-22). A center Beatrice Mompremier óriási blokkja után Dubei Debóra talált be kintről, de Magbegor is eredményes tudott lenni a hárompontos vonalról.

Hiába váltott zónavédekezésre a Győr, az elcsúszott védekezést Fegyverneky egy óriási triplával büntette meg a negyed felénél (32-26).

Sőt, Varga Alíz is szinte ugyanarról a helyről talált be, időt is kért a Győr edzője (35-26).

Jelena Brooks remekül játszott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csereként beállt Olivia Epoupa alapvonali betörése után Czukor Dalma dobott be egy könnyed ziccert, a győriek védekezése nem állt ekkor a helyzet magaslatán. Továbbra sem alakult ki folyamatos játék,

de Böröndy triplájával és Brooks büntetői után már tizenöt ponttal vezetett a Sopron (46-31).

A félidőt a győri Ellenberg rossz ziccere zárta.

A Győr tizenkét labdát adott el húsz perc alatt,

miközben mezőnyből alig érték el a harminc százalékot Cziczás László tanítványai.

A Sopron legeredményesebb játékosa Jelena Brooks volt tíz ponttal. A Győrnél Dubei Debóra volt a legponterősebb tizenegy ponttal.

Nem ment továbbra sem a Győrnek támadásban a harmadik negyed elején, a tizenkét pontos Kunek pedig nem hibázott a triplavonalról (49-35). Magbegor szerelte le csúnyán Beatrice Mompremiert, majd az ellentámadást remekül fejezte be. Cziczás László időt kért, hogy rendet tegyen a fejekben.

A Győr nem tudott jól játszani. Forrás: Győr hivatalos oldala

Dubei Debóra negyedik hárompontosával nyitott a Győr az időkérés után, majd a sarokból is betalált a győriek bedobója. Mindhiába, mert a tizenhét pontos Jelena Brooks remeklésével tartotta előnyét a Sopron. A negyed utolsó két percéhez érve Fegyverneky találta meg gyönyörűen Brooks-t, a másik oldalon pedig Ruff-Nagy Dóra vezérletével próbálta tartani a lépést a Győr soproniakkal (69-56).

Az utolsó negyedben a tizennégy ponttal vezető Sopron támadásban már sokszor takarékoskodott az energiával. Alice Kunek triplájára Bach Boglárka egy szép betöréssel válaszolt, majd Ruff-Nagy Dóra talált be a győriek részéről.

A végjátékra kicsit bealudt Sopronra az utolsó három percben Ellenberg ziccere után tíz pontra jött fel a Győr (78-68).

Turner saroktriplája a legjobbkor érkezett a Sopron szempontjából, majd Magbegor betörése után végleg eldőlt a meccs másfél perccel a vége előtt (85-68).

A Sopron így a PEAC ellen játszik majd a döntőben, és a tizenegyedik Magyar Kupa sikerét zsebelheti be Gáspár Dávid csapata.


Killik László női Magyar Kupa, elődöntő


Sopron Basket-SERCO UNI Győr 87-68 (24-17, 22-16, 26-25, 15-10)
Legjobb dobók: Brooks 21, Kunek 17, Magbegor 16 illetve Dubei 24, Ellenberg 15, Bach 9