Vágólapra másolva!
A címvédő Sopron Basket a török Fenerbahce csapatát fogadta a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének második mérkőzésén a soproni Novomatic Arénában. Az első két negyedben elképesztő tempót diktáló törökök ellen csak felvillanásaik voltak az utolsó játékrészre teljesen elfáradó soproniaknak, így a magyar bajnok kettős vereséggel búcsúzott az Euroliga egyenes kieséses szakaszától.

Az Euroliga negyeddöntőjének első mérkőzésén a Sopron Basket 82-62-es vereséget szenvedett a Fenerbahce otthonában. A Sopron az egész mérkőzésen hatalmasat küzdött, és a harmadik negyed hajrájában a magyar bajnokcsapat még 56-55-re még vezetett. A záró szakaszban azonban jobban koncentrált a török csapat, amely megnyerte a mérkőzést, így 1-0-ra vezet az egyik fél második sikeréig tartó párharcban. A törökök elleni első meccsen soproni oldalon a legeredményesebb játékos Ezi Magbegor lett, aki 17 pontot dobott.

A soproniak a tavalyi Euroliga-fináléban is találkoztak a Fenerrel, amikor 60-55-re legyőzték a 13 ezer szurkolótól támogatott házigazdákat Isztambulban, és két bronzérem után elhódították történetük első Euroliga-serlegét. Az már kevésbé volt hízelgő a magyarokra nézve a meccs előtt, hogy a két klub eddigi 25 találkozójából a magyarok csak hetet tudtak megnyerni. Az egyik fél második győzelméig tartó negyeddöntő péntek este folytatódott Sopronban.

Jelena Brooks óriási blokkjával indult a meccs, Kayla McBride volt a szenvedő fél. Cakir Olcay és Emma Meeseman pontjaival már a találkozó elején vezetést szerzett a Fener, a hazaiaknál Jelena Brooks jeleskedett a pontszerzésben (8-9).

A soproniak első tizenegy pontját a rutinos bedobó szerezte, ihletett formában dobott a hazaiak egyik nagy kedvence.

Jelena Brooks remekül kezdett a meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Alina Jagupova betörése után már az első negyed felénél időt kellett kérnie Gáspár Dávidnak, mivel védekezésben nem állt a helyzet magaslatán a Sopron (11-16). Az időkérés után Ezi Magbegor két gyors kosára csak Cakir Olcay tudott válaszolni, majd Alice Kunek remek védekezése után Jelena Brooks volt eredményes középtávolról. Magbegor újabb remek megoldása után két pontra megközelítette riválisát a Sopron,

de a korábban az Euroliga legjobbjává választott Jagupova védőről dobott óriási hárompontosa és a kétszeres olimpiai bajnok Breanna Stewart triplája megállította a soproni támadások lendületét (19-29).

A negyed Satou Sabally büntetőivel zárult, a Sopron már az első negyed után több mint tízpontos hátrányba került az öt sikeres triplát értékesítő Fenerbahce ellen (19-32).

A második negyed elején is Brooks volt a soproniak legjobbja Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második negyed első soproni kosarát, ki más, Jelena Brooks szerezte. Sajnos sebességben és aggresszivitásban is felülmúlták a törökök a magyar csapatot, emellett középtávolról és távolról sem nagyon hibáztak a Fener játékosai. Satou Sabally tempója után Alice Kunek büntetői azt jelentették,

hogy egy bő negyedóra után Magbegoron és Brooks-on kívűl is tudott valaki pontot szerezni a soproni csapatból.

A negyed utolsó öt percében elképesztően nagy tempót diktáltak a játékosok, és ebből Gáspár Dávid csapata jött ki jobban. Magbegor harcossága révén közelebb került a Sopron, de még mindig több mint tíz pont volt a különbség a két csapat között (26-39).

Alina Jagupova elképesztően nagy passza után Meesseman dobott könnyű ziccert, majd az ukrán bedobó hibája után Magbegor nem tudott pontot szerezni az ellentámadásból. Sabally büntetői után Alice Kunek értékesítette Olivia Epoupa passzát egy kontratámadás után, majd Alice Kunek dobott be egy hárompontost (36-45).

Olivia Epoupa dob be egy ziccert Fotó: Csudai Sándor - Origo

Magbegor vezetésével óriási energiákat tett a védekezésbe a soproni csapat, de hiába: a negyed utolsó percében két labdát is eladtak a hazai játékosok a saját palánkjuk alatt.

Így Meesseman és Breanna Stewart kosaraival maradt a bő tízpontos különbség a félidőre (38-49).

A magyar csapat főleg a védőlepattanók megszerzése során szenvedett az első húsz perc után. Felállt védekezés ellen a Sopron több mint másfél negyedig csak a tizenkét pontos Magbegor gyűrű közeli játékában és a tizenhat pontos Brooks egyéni megoldásaiban bízhatott. A kispadról érkező pontokban is jobbak voltak a vendégek: a Fenerbahce cserejátékosai (15) több mint kétszer annyit pontot dobtak, mint a soproniak (8). A törököknél főleg a tizenkét pontos Emma Meesseman villogott,

de a támadásaik fő kiindulópontja az irányító Olcay Cakir (5 gólpassz) és az elképesztően fizikai erővel rendelkező hátvéd, Alina Jagupova (4 gólpassz) volt.

Magbegor volt a másik vezére a soproniaknak Brooks-on kívűl Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jagupova gólpasszával indult a harmadik negyed, majd Emma Meesseman büntettte meg a túl laza soproni védekezést egy hárompontossal. A következő támadásnál az olimpia bajnok Breanna Stewart leütés után dobott be egy csontnélküli triplát. A soproniak edzője, Gáspár Dávid nem is várt az időkéréssel (38-56).

Hatalmas tempókülönbség volt a két csapat között: a soproniak picit hitehagyottá is váltak a húszpontos különbség elérése után, de a hatalmasat küzdő Jelena Brooks és a csereként beállt Böröndy Vivien pontjaival sikerült némileg faragniuk a hátrányból.

Fegyverneky sokáig nem találta a ritmust Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hosszú percekig nem született pont a mérkőzésen, majd a soproniak játékosa Turner egy betörés utáni ziccerrel törte meg a csendet. Ezt követően Dragana Stankovics sikeres büntetőivel és kosarával zárult a harmadik negyed (48-65).

Biztatóan kezdet az utolsó negyedben a Sopron, de a negyed feléhez közeledve talán már a fáradtság is közrejátszott abban, hogy rengeteg labdát eladtak Gáspár Dávid tanítványai. A Fenerbahce pedig továbbra is sokat mozgatta a labdát,

és sikeres távoli dobásokkal tartotta a húszpontos különbséget (55-75).

A meccs Yvonne Turner ziccerével és Aydin Merve triplájával zárult, a Sopron hazai pályán is húszpontos különbséggel szenvedett vereséget, és így Gáspár Dávid csapata búcsúzott az Euroligától

Női Euroliga, negyeddöntő, 2. mérkőzés

Sopron Basket-Fenerbahce 62-82 (19-32, 19-17, 10-16, 14-17)
Legjobb dobók: Brooks 21, Magbegor 15, Kunek 8 illetve Stewart 25, Meeseman 16, Vandersloot 9