Vágólapra másolva!
A címvédő Sopron Basket női kosárlabdacsapata rossz játékkal 31 pontos, súlyos vereséget szenvedett az olasz Famila Schio otthonában a női kosárlabda Euroliga alapszakaszának utolsó fordulójában. Ezzel a vereséggel sem esett ki a Sopron, mert a spanyol Salamanca legyőzte a Gironát és a salamancai győzelem a soproniak továbbjutását eredményezte. A negyeddöntőben megismétlődik a tavalyi finálé, azaz a magyarok ellenfele a török Fenerbahce lesz.

Mivel egy héttel ezelőtt Sopronban a csoportban eddig utolsó előtti helyen álló francia Basket Landes győzni tudott, nagyon nehéz helyzetbe került a címvédő Sopron Basket, amely az Euroliga 14, zárófordulójában az olasz Schio otthonában lépett pályára.

A Schio már a meccs előtt tagja volt a negyeddöntő mezőnyének, de nekik sem volt ez a mérkőzés tét nélküli.

A csoportban az utolsó kör előtt nem volt egyszerű a helyzet. A Sopronnak figyelnie kellett arra is, hogy mi történik a Salamanca-Girona összecsapáson, amelynek végeredménye nagyban befolyásolhatta a magyar csapat helyzetét. Ha ugyanis a Salamanca győz hazai pályán, a Sopron akkor is továbbjuthatott, ha vereséget szenved Schióban. Ennyire volt tehát képlékeny a helyzet a találkozó kezdete előtt.

Soproni szurkolók Schióban Forrás: FIBA

Soproni szempontból nem kezdődött jól a meccs, mert az első olasz támadás végén Verona dobott egy hármast. Brooks a másik oldalon duplával felelt, így egy perc eleltével 3-2 volt az állás. Nehezen állt össze az első percekben a soproni védekezés a Schio sorozatban szerezte a könnyű kosarakat. Brooks újabb kettesével 7-6-ra vezetett a Schio, védekezésben nem sikerült a lepattanók megszerzése.

Aztán a 4. percben Brooks triplávával már 9-7-re a Sopron vezetett - a találkozó folyamán először. Ekkor még nem tudtuk, hogy utoljára.

Ez az idilli állapot nem tartott sokáig, mert két perccel később, 14-9-es Schio-vezetésnél Gáspár Dávidnak időt kellett kérnie. A Sopron távoli dobásai ekkor nem jöttek be, a hazaiak viszont minden támadásukat eredményesen fejezték be. Hosszú szünet után Turner dobott egy triplát, majd Magbegor blokkolt nagyot. Hiába. Ekkor óriási fölényben játszott a Schio és egy perc alatt 9 pontosra növelte a különbséget. 21-12 után Böröndy két sikeres büntetővel hozta közelebb a magyar csapatot az olaszhoz. Ám az előkészítés nélkül távolról eldobott labdák nem ültek. Magbegor duplája viszont igen, ezzel 21-16 lett az állás, s ez is maradt az első negyed végéig az eredmény.

Czukor Dalma (zöld mezben) kéri a labdát Forrás: FIBA

A második negyed Magbegor kosarával indult, majd Czukor Dalma remek betörése után már csak 1 pont volt a hazaiak előnye. Ekkor Fegyverneky eladta a labdát, így nem vette át a vezetést a magyar csapat.

A Sopronban ekkor már Határ Bernadett is a pályán volt.

A következő két magyar támadásnál előbb támadó, majd lépéshiba miatt vették el a Soprontól a labdát a bírók. Mindez 23-20-as Schio vezetésnél történt. Ekkor hosszú percekig nem esett egyetlen pont sem, majd az olaszok unták meg ezt a helyzetet és elléptek 5 ponttal. Majd 7 ponttal. A nagy nehezen ledolgozott hátrány után megint egyre távolodott a Schio és Gáspár Dávidnak újra időt kellett kérnie 27-20-as hazai vezetésnél.

Ez használt, mert előbb Kunek dobott egy hármast, majd Epoupa egy kettest. 27-25-nél megint előjöttek a hibák, majd Magbegor egyenlített. 27-27 után - ahelyett, hogy a Sopron megnyugodott volna - megint hat ponttal húzott el az olasz csapat.

Kim Mestdagh triplája után meg már 9 pont volt a különbség, azaz a Schio egy 9-0-s sorozatot produkált.

Ezt törte meg Brooks két büntetője. A nagyszünetben 36-29 volt az állás, azaz 7 ponttal vezetett a Schio. Ez azonban még nem jelentette a soproni csapat kiesését, mert a spanyol rangadón a Salamanca is vezetett.

Az első félidőben az olaszok magabiztosan vezettek Forrás: FIBA

Nehéz dolga volt tehát a Sopronnak, a második félidőben mindenképpen jó lett volna javítani a játékon. Ám a Schio egy triplával kezdett és ekkor már 10 pont volt a különbség (39-29). A magyarok védekezése nem állt össze, az olaszok könnyedén szereztek pontokat. 46-33-as Schio vezetésnél felsejlett egy nagy vereség lehetősége is. Brooks is ziccert hagyott ki, semmi sem jött össze a magyar csapatnak.

A 26. percben 51-36-ra vezettek az olaszok, a Schio transzban játszott és nem tudott hibázni.

A Sopron képtelen volt csökkenteni a különbséget. Hosszú idő után Böröndy betörésből volt eredményes, de a hazaiak 52-40-re vezettek. Innen megint egy 4-0-s olasz roham következett, amely után a magyar csapat időkéréssel próbálta megfékezn a Schio rohamát. A védekezés teljesen szétesett, a Schio türelmesen járatta a labdát, majd a végén vagy sima duplát, vagy triplát dobtak. A harmadik negyed vége után 63-44 volt az állás, azaz 19 ponttal vezettek az olaszok. A helyzet sajnos reménytelennek tűnt.

Czukor Dalma és a Sopron is bajba került Schióban Forrás: FIBA

Innentől kezdve csakis a tisztes helytállás és a meccs szebb befejezése lehetett a cél, mert ez a Sopron ezt a 19 pontos hátrányt már képtelen volt ledolgozni. Sajnos erre a Schio nem volt tekintettel. Marina Mabrey hármasával nyitotta a negyedik negyedet a Schio, majd egy újabb olasz dupla után 68-44 volt az állás.

24 pontos különbség - ez egészen dermesztő volt a címvédő szempontjából.

Innentől az olaszoknak már nem volt semmi sürgős, ezért aztán arra lehetett számítani, hogy csökken a különbség. De nem. 70-46-nál a Sopron dobás nélkül fejezte be a támadását, mert lejárt az ideje. 72-46-nál a harmincpontos vereség rémképe fenyegetett. Már csak azért is, mert a soproni csapat 6 perc alatt mindössze két dobott pontra volt képes.

Nem ment a játék a Sopronnak Forrás: FIBA

A 37. percben már 29 ponttal vezetett a Schio. Aztán 2 perccel a vége előtt az olaszok átlépték a 30 pontos határt (77-46), de mivel a spanyolországi meccsen a Salamanca is magabiztosan vezetett, még ez a rettenetes vereség sem jelentette a címvédő kiesését.

A vége 81-50, azaz 31 ponttal verte meg a Schio a Sopront.

A Salamanca is nyerni tudott a Girona ellen, így a legjobb nyolc közé - a csoport negyedik helyét megcsípve - a Sopron is bejutott. A negyeddöntőben megismétlődik a tavalyi finálé, azaz a két nyert mérkőzésig tartó pároscsatában a Sopron ellenfele a Fenerbahce lesz, úgy, hogy a törököké a pályaelőny.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 14. forduló: Famila Schio (olasz) - Sopron Basket 81-50 (21-16, 15-13, 27-15, 18-6).
A Sopron legjobb dobói: Brooks 13, Magbegor 11.

További magyar vonatkozású eredmények: Basket Landes (francia) - DVTK 72-63 és Szekszárd-Polkowice (lengyel) 76-94.