Vágólapra másolva!
Ismét fellángolt a vita a sportéletben a légiósok kérdéséről, amely már hosszú ideje megosztja a szurkolókat. A Mi Hazánk Mozgalom egy friss javaslata komoly veszélybe sodorná a Fradi nemzetközi eredményességét. 

A Mi Hazánk a légiósproblémát parlamenti úton oldaná meg, a sportágakra szabott egységes kvótatörvénnyel. A mozgalom sportkabinetje több javaslatot, beadványt készül előterjeszteni a parlament tavaszi ülésszakán.

– mondta Nagy Attila, a Mi Hazánk sportkabinetjének elnöke. A férfi röpiseknél a pályán lévő hat játékosból háromnak, a nőknél kettőnek kell magyarnak lennie.

Romániában is vitát váltott ki a téma, ott 40 százalék az előírt kvóta. Novák Eduárd sportminiszter néhány hete megvédte a rendeletet, mondván, az nem sérti az európai normákat.

A Mi Hazánk javaslata veszélybe sodorná a Ferencváros nemzetközi sikereit Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy ilyen lépés itthon is ellenállásba ütközne. A Ferencváros sajtóosztálya a sportal.blikk megkeresésére a következőt írta: „A Mi Hazánk minden javaslata radikális, ahogy ez is az. Az FTC labdarúgócsapata esetében ez a nemzetközi kupaszereplést, a kupasikereket szüntetné meg, amit rendkívüli módon sajnálnánk."

Nagy Zsigmond sportjogász szerint egy ilyen korlátozási tervezet nem tűnik összhangban állónak a nemzetközi sportjoggal, az európai futballszövetség (UEFA) tornáin például ezt a kérdést precízen szabályozzák kifejezetten az utánpótlás védelmében.

– magyarázta Nagy.