Csaló bírók - kudarc lett a vége

Kristianstad, 2023. január 16. Pedro Rodriguez Alvarez, a magyar, valamint Eui Silva (b) és Fabio Magalhaes (j), a portugál válogatott játékosai a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság harmadik fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország-Portugália mérkőzésen a svédországi Kristianstadban 2023. január 16-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Teljesen összezuhanva, nagyon rossz játékot produkálva kapott ki a magyar férfi kéziabda-válogatott a portugál csapattól a svédországi világbajnokságon. A súlyos vereség miatt Magyarország a csoport harmadik helyére került, két ponttal kezdi meg a középdöntőt szerdán Svédország ellen. Az olimpiai selejtező elérése innentől kezdve rettenetesen nehéz feladat lesz Magyarország számára.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 28. férfi kézilabda-világbajnokságról, Kristianstadból.

Óriási esély előtt állt a magyar férfi kézilabda-válogatott a svédországi világbajnokságon, mert az utolsó csoportmeccsen Portugália ellen már a döntetlen is biztosan elég volt az első hely megszerzéséhez a D-csoportban. Ugyanakkor azt mindenki tudta, hogy az izlandi meccshez hasonlóan ez is kőkemény ütközet lesz a mieink számára.

A nap első összecsapásán Izland magabiztosan, 38-25-re verte meg Dél-Koreát. Az ázsiai csapat ezzel a csoport utolsó helyén végzett, így az Elnök Kupáért menő küzdelemben folytatja a lengyelországi Plockban.

Visszatérve a portugálok elleni ütközetre: az IHF a macedón Nacsevszki, Nikolov kettőst delegálta játékvezetőként a meccsre.

Ezt a két bírót is meggyanúsította a dán TV2 azzal, hogy az elmúlt évek során olyan mérkőzéseket vezetett, amelyek fogadási csalásokban lehettek érintettek.

(Nem az érintett csapatok csaltak, hanem a bírók alakították úgy az eredményeket, hogy az megfeleljen azoknak, akik rengeteg pénzt tettek fel ezekre a meccsekre.) Normális esetben egy ilyen gyanú után azonnali vizsgálatnak kellene jönnie, ehelyett a két macedón jómadár vígan fütyürészhetett ezen a világbajnokságon is.

Paulo Pereira, a portugál válogatott szövetségi kapitánya nem lehetett ott a meccsen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

A kezdés előtt az is kiderült, hogy a portugál szövetségi kapitányt továbbra sem engedte az IHF a kispadra ülni. Sőt, tovább szigorítottak: az edző már a csarnokba sem léphetett be. Mindez azért történt, mert a mester az első meccsen - szintén eltiltottként - egy fülkéből folyamatosan kommunikált a segédedzővel.

Kisebb meglepetésre Székely Márton kezdett a magyar kapuban.

És számunkra döbbenetesen indult a meccs. 48 másodperc után a két csaló macedón piros lappal kiállította Sipos Adriánt. Szabálytalanság biztosan volt, piros lapot viszont szinte biztosan nem ért ez. Ezzel a magyar védőfalból esett ki egy kulcsember - rögtön a találkozó elején.

Sipos Adriánt kiállítják a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság harmadik fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország-Portugália mérkőzés 48. másodpercében Forrás: MTI/Kovács Tamás

2 percig nem esett gól, majd a portugál csapat szerezte meg a vezetést. Sőt, 2-0-ra is ők mentek, a mieink pedig vészes gólszegénységben szenvedtek, mert Ferreira, a portugál kapus mindent védett. Az első magyar gólt Bánhidi Bence lőtte.

Közben a lelátóra visszatért az izlandi közönség és látványosan, hangosan a portugáloknak szurkolt.

Természetesen a csodavédéseket bemutató Ferrira is produkálta magát, ahogy kellett, de ha egyszer mindent védett, volt mire nagyképűnek lennie.

Rettenetes volt látni a rengeteg kihagyott magyar helyzetet, mközben a portugálok már 4-1-re vezettek. Lékai a kapufára dobta a hetest, semmi sem jött össze a magyaroknak. Szinte érthetetlen volt ez a leblokkolás. A 13. percben 6-1-re vezettek, Chema Rodrigueznek azonnal időt kellett kérnie.

Pedro Rodriguez Alvarez, a magyar (j) és Miguel Frerreira, a portugál válogatott játékosa a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság harmadik fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország-Portugália mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Borzalmasan indult tehát számunkra ez a mérkőzés. Ez sem hatott, mert az önkívüleben játszó ellenfél újabb góljával 7-1-re vezetett Portugália. Bodó végre lőtt egy gólt, de ez is csak szépségtapasz volt a számunkra.

A támadójátékunk az első negyedórában sajnos nagyon gyenge volt, senki sem értette, mi történt a csapattal.

17 perc alatt két lőtt góllal senki ellen sem lehetett sajnos komoly reményeket táplálni. A 19. percben 10-2-es portugál vezetésénél újra időt kellett kérnie a magyar kapitánynak.

Rettenetes volt mindezt átélni a csarnokban - az embernek olyan érzése volt, mntha az egész világ ellenünk szurkolt volna. A portugálok, az izlandiak, meg aki éppen erre járt. 10-2 után sorozatban két magyar gól - Bodó, Rosta - következett, de ez is csak arra volt jó, hogy az ellenél ne 8, hanem 6 góllal vezessen. Ez is csak pillanatokig tartott, hiszen két magyar gólra két portugál találat következett.

Lékai Máté, a magyar (j) és Alexandre Cavalcanti, a portugál válogatott játékosa a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság harmadik fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország-Portugália mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Utolsó lehetőségként a magyar csapat elkezdte a 7 a 6 elleni játékot, de ez sem ment, mert a labdavesztések után a portugálok üres kapus gólt dobtak. Aztán jött két Székely-védés, két újabb magyar gól, 4 perccel az első félidő vége előtt hat gól volt a portugálok előnye. Ekkor ők kértek időt, ezt megelőzően Bodó ziccerben a kapufát találta el. A szerencse is elpártolt tőlünk. A szünetben 16-9-re vezetett Portugália, azaz 7 gól volt a különbség.

Rosta Miklós kihagyott hetesével indult el a második félidő,

de Ancsin a következő lehetőséget gólra váltotta. Székely védett, de Ancsinnál támadóhibát láttak a bírók, nem jöttünk fel 5 gólra. A szélsőjáték is nayon hányzott, mert a középen tömörülő portugál védőfal ellen talán onnan lehetett volna még próbálkozni. 7 perc telt el a második félidőből és semmivel sem tudtunk a portugál csapathoz közelebb kerülni, ugyanúgy 7 gól volt a különbség, mint a szünetben. A magyar együttesből egyedül a kapus, Székely Márton teljesítményét lehetett kiemelni, a 28. percben hetest fogott.

20 perc volt hátra és a portugál csapat magabiztosan őrizte az előnyét. Ekkor a bírók érthetetlen módon a ziccerben kitörő magyar játékostól elvették a labdát, nem lett közte öt, hanem közte nyolc.

Bodó Richárd támadja a portugál védőfalat Forrás: AFP/Johan Nilsson

Az utolsó negyedóra maga volt a kínszenvedés. A 48. percben 23-14 volt az állás, azaz 9 gól volt a különbség.

Innentől már csak azt lehetett megcélozni, hogy a portugál csapat ne nyerjen 6 góllal, hogy legalább ne a harmadik helyen zárjuk a csoportot.

De a portuál kapus, Ferreira mindent védett, s az ember csak azt a kevés magyar szurkolót sajnálta, aki kijött erre a mérkőzésre. A végeredmény - bármilyen fájó is ezt leírni:

Portugália-Magyarország 27-20.

A magyar válogatott nem tudott élni az esélyesség terhével és rettenetes vereségbe szaladt bele a portugálok ellen. Ezzel nemhogy a csoportelsőség nem lett meg, de visszacsúsztunk a csoport harmadik helyére. Szerdán Göteborgban a házigazda Svédország ellen kezdi meg a csapat a középdöntőt.

Eredmény, csoportkör, 3. (utolsó) forduló, D csoport:
Portugália-Magyarország 27-20 (16-9)
Kristianstad, v.: Nacsevszki, Nikolov (északmacedónok)
Magyarország: Székely - Lékai, Szita, Bánhidi 2, Sipos, Ancsin 2, Rodríguez 1, cserék: Bóka 4, Ligetvári, Bodó 5, Hanusz 1, Rosta 4, Szöllősi, Ilic 1
lövések/gólok: 49/27, illetve 41/20
gólok hétméteresből: 4/2, illetve 2/0
kiállítások: 4, illetve 6 perc