Vágólapra másolva!
A Sopron Basket hazai pályán emberfeletti védekezéssel győzte le a török sztárcsapat Mersint a női kosárlabda Euroliga 9. fordulójában. A címvédő szinte alig engedte kosárig jutni az amerikai klasszisok sorával felálló török csapatot, miközben támadásban is volt, aki extrát nyújtson, mégpedig a csapatkapitány Fegyverneky Zsófia személyében.

A 6 győzelemmel és két vereséggel a B csoport 2. helyén álló magyar bajnok nagy meccsre készült a közvetlenül mögötte álló, 5-3-as mérlegű török sztárcsapat ellen - nem véletlenül nevezte ki a mérkőzést az Eurolia a forduló rangadójának. A címvédő zöld-sárgák a második félidőben talán magukat is meglepve nagyon megverték idegenben Mersint, a 75-50-es győzelem a sorozat idei kiírásának egyik, ha nem a legnagyobb meglepetése, de talán nem bántjuk meg Gáspár Dávid csapatát, ha azt mondjuk, hogy biztos, hogy hűen tükrözi a két csapat közötti erőviszonyokat.

A Mersin a november 2-i meccs óta erősödött, különösen az amerikai sztár, a világ- és olimpiai bajnok, kétszeres WNBA-bajnok

Chelsea Gray érkezésével, aki a csapat legutóbbi négy nemzetközi meccsén közel 23 pontot és 7 gólpasszt átlagolt.

Egyértelmű volt, hogy az ő kikapcsolása lehet a soproni siker egyik kulcsa.

Ez a drapéria fogadta a Sopront, amelynek az Euroliga-győzelem sem volt elég, hogy nyerjen a csapatok között az Év Sportolója választáson Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Mersin anyagi lehetőségeit jól mutatja, hogy a keretében öt amerikai származású játékos van. Azért fogalmazunk így, mert közülük csak kettő (Gray és Elizabeth Williams) echte amerikai, a többieknek (Jonquel Jones, DeWanna Bonner, Tiffany Hayes, Quanitra Hollingsworth) bosnyák, észak-macedón, azeri, illetve török útlevele is van. És valamennyiüknek nagyon komoly WNBA-múltja van, és a munkamoráljukkal sincs gond: a bemelegítésnél utoljára három amerikai lány maradt kint dobálni a középtávolikat.

Első negyed

A Sopron a már megszokott Alice Kunek, Fegyverneky Zsófia, Eli Magbegor, Jelena Brooks és Yvonne Turner kezdő ötössel indult harcba. A törökök négy amerikaival, és az apró irányítóval, Yalcinnal kezdtek, és ők szerezték a meccs első kosarát is Hayes triplájának köszönhetően.

Kicsit beragadt a Sopron, Bonner két büntetőjével és jó tempójával két perc elteltével 7-0-ra vezetett a vendég csapat, amikor Turner távoli duplájával a címvédő is beszállt a meccsbe.

Yvonne Turner ellen nagyon nehéz védekezni, ezt már Mersinben is tudják Fotó: Csudai Sándor - Origo

Aztán megkaptuk az első igazán "sopronos" védekezést is, amikor Hollingsworth-t gyötörték labdavesztésig Fegyvernekyék. Amikor pedig az 5. percben Grayt is sikerült belehajszolni egy lépéshibába, a hazai szurkolók hangja is megjött. Sztankovics ziccerével pedig előbb egy pontra faragta hátrányát a magyar bajnok, majd a csapatkapitány Fegyverneky tempójával a vezetést is átvette (10-9).

Mindkét oldalon a védekezés dominált, roppant kellemetlen volt mindkét csapat harcmodora, rendkívül nehéz volt tiszta dobóhelyzetet kialakítani, ennek is köszönhetően kevés pontot hozott az első tíz perc (12-11).

Jelena Brooks (labdával) a fontos pillanatokban szerzett kosarak mestere Fotó: Csudai Sándor - Origo

A negyed utolsó pillanata is beszédes volt: Williams visszatett lepattanóját dobta ki a gyűrű, mielőtt Jelena Brooks elsodorta volna. Az amerikai sztár fenékre huppanva reklamált, a soproni klublegenda pedig fölé magasodva mondta neki a magáét.

Második negyed

Hollingsworth ziccerével, majd egy török labdaszerzéssel indult a játékrész, majd Atas távolija maradt ki, ami után a szerencsétlenül lépő Hayest kellett előbb ápolni a reklámtáblák előtt, mielőtt ölben vitte volna le a csapat gyúrója. Az amerikai játékos megcsúszott az alapvonal közelében, és kiment a bokája.

Fegyverneky remek tempóival rendre válaszolt a török kosarakra a hazai csapat - a magyar klasszis zsinórban három teljesen egyforma kosarat szerzett.

Ha Fegyverneky Zsófia (4) elkapja a fonalat, szinte lehetetlen tartani Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fegyverneky-show-nak szerencsére Magbegor vetett véget: a soproniak ausztrál centere egy gyönyörű triplával alakította 21-18-ra az állást.

Yalcinra fújtak sportszerűtlen hibát jogosan, Brooks be is dobta a két büntetőt, aztán viszont elvesztette a labdát a Sopron. Magbegor javított egy duplával, négy ponttal vezetett a magyar csapat (25-21), viszont Fegyverneky már a harmadik személyi hibáját gyűjtötte be a 17. perc végén.

De mit zavar ez egy akkora bajnokot, mint ő? A következő támadást ő fejezte a be egy védjegyszerű tempóval.

A törökök rögtön időt is kértek, mert kezdtek bajba kerülni.

Palánk alól kosarat szerezni az egyik legnehezebb dolog volt a Mersin ellen, de Alice Kunek (1) azért megpróbálta Fotó: Csudai Sándor - Origo

A soproni védekezés idegőrlő lehetett, mert a legtisztább ziccereket is elhibázták a Mersin sztárjai, még Gray is, így három pontos hazai vezetéssel mehettek szünetre a csapatok (27-24).

Harmadik negyed

Az első húsz percben megszokott öldöklő védekezéssel tértek vissza a csapatok a pályára, így nem csoda, hogy több mint négy percet kellett várni a játékrész első pontjaira, mit végül Gray szerzett. A soproni közönség azonban jól ismeri övéit: a kíméletlen védekezést ők ugyanúgy értékelik, mint a pontzuhatagot.

4 perc 50 másodperc elteltével aztán Kunek jóvoltából az első hazai kosár is megszületett.

Ekkor Fegyverneky mellett már Turner is három személyi hibával játszott a hazaiaknál, előbbit pihentette is egy kicsit Gáspár Dávid.

Gáspár Dávidnak ezúttal is sikerült nyerő taktikát kidolgoznia Fotó: Csudai Sándor - Origo

A pályára lépő magyar fiatalok, Czukor Dalma és Böröndy Vivien remekül szálltak be a meccsbe, harcos védekezésük eredménye volt például Turner kosara, ami után 2:55-tel a negyed vége előtt időt is kértek a törökök, hiszen a Sopron előnye először hízott nyolc pontra (34-26).

Az utolsó perc kezdetén Fegyverneky bevágott egy triplát is,

a Sopron pedig úgy nyerte meg a harmadik játékrészt, hogy mindössze két(!) mezőnykosarat engedett a sztárokkal telepakolt Mersinnek. A negyed ráadásul Dragana Sztankovics egészen lélekromboló blokkjával ért véget, amit a vendégek egyik legnagyobb ászának, Quanitra Hollingsworth-nek osztott ki.

Negyedik negyed

Sztankovics dudaszós duplájával kezdődött az utolsó tíz perc, amire Yalcin egy triplával felelt. A gólváltást a csarnokban ülő soproni drukkereken kívül olyan jeles vendégek is láthatták, mint az olimpiai bajnok Milák Kristóf, a világbajnok Kapás Boglárka, párja Telegdy Ádám, és edzőjök Virth Balázs.

Szokás szerint a soproni cserék is együtt éltek a játékkal Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mielőtt a három pontra visszakapaszkodó Mersin elhihette volna, hogy van keresnivalója, jött az újabb Fegyverneky-tempó (45-40), csak, hogy lehűtse a vendégek lelkesedését. Aj magyar klasszis 15 pontjával a mezőny legeredményesebbje volt.

A 36. percben Hollingsworth tempójára Jelena Brooks válaszolt. Magbegornak fújták be a negyedik hibát, de Gáspár Dávid nem vitte le az ezúttal védekezésben kiemelkdő ausztrál centert, akinek magasságára és erejére hatalmas szükség volt a palánk alatt. Fegyvernekyre is befújták a negyedik hibát egy összekapaszkodás után, amiből Hollingworth dobott be két büntetőt, de ez igazából már nem osztott nem szorzott, és a Sopron Basket másodszor is legyőzte az Euroliga egyik esélyesének kikiáltott Mersint.

A győzelemmel a Sopron ismét a B csoport élére állt, megelőzve a spanyol Perfumerias Avenida csapatát. A következő fordulóban, január 19-én pedig magyar rangadó következik, a Sopron Basket ugyanis a DVTK vendége lesz.

Eredmény, Euroliga, 9. forduló:
Sopron Basket - CBK Mersin 51-44 (12-11, 15-13, 12-8, 12-12)
Sopron, Novomatic Aréna, v.: Jovanic (bosnyák), Sljivic (osztrák), Jankowski (lengyel)
a Sopron pontszerzői: Turner 8, Sztankovics 11, Fegyverneky 15/3, Brooks 8, Magbegor 5, Kunek 4