Vágólapra másolva!
A kosárlabda-kultúra felépítését tartja elsődleges feladatának Rátgéber László volt szövetségi kapitány és Euroliga-győztes mesteredző.

"Megvan a saját barlangom, a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia, ahová bemegyek reggel 8-kor, és este 10-ig ott vagyok,

ezzel meg is van a nyolc óra munka, a nyolc óra pihenés és a nyolc óra szórakozás is" - kezdte az MTI-nek adott interjúját az 56 éves szakember.

ahol az Egészségtudományi karon van egy tanszékem, az Edzéstudományi tanszék, emellett a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója vagyok."

Rátgéber László álma, hogy leül a kispadra, és nem csinál semmit Forrás: Nemzeti Kosárlabda Akadémia

Az újvidéki származású tréner közölte, megbízatásai részben fedik egymást, de ha már ennyi munkája van, akkor valami maradandót kell alkotnia.

"Az önmegvalósításon már javarészt túlvagyok edzőként, és a kedden magyarul megjelent FIBA-szakkönyv révén is rájöttem, hogy mennyi hülyeséget csináltam,

de hát minél többet tudsz, annál inkább rájössz, hogy milyen keveset tudsz. A legfontosabb most az, hogy felépítsük a kosárlabda-kultúrát, amely jelenleg alacsony szinten van nálunk, de ha magasabb szintre emeljük, akkor minden megoldódik" - fejtette ki.

A magyar női kosárlabda-válogatott 81:41 arányban győzött Szlovénia csapata ellen az Európa-bajnoki középdöntő pécsi mérkőzésén 2001-ben. Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

"Kezdjük el az edzőképzést, amellyel életeket változtatunk, és óriási felelősséggel jár. Most az oktatásról beszélek, nem az élsportról, ahol én az egók menedzselését csináltam.

A válogatottak és felnőtt csapatok szereplése sokszor téves képet mutat, mert az lehet egy oázis a sivatagban vagy egy sziget az óceánban.

Magyarországon sok a fehér folt, ahol nincs kosárlabda, de nekünk nem kell feltalálni a melegvizet, csak a jól bevált módszereket használni. Én se találtam ki semmi újat az életemben, tudáshoz jutottam, átvettem és használtam dolgokat, megfűszerezve a saját személyiségemmel."

Rátgéber László úgy vélekedett, hogy a kultúra alapja az, amikor egy edző nemcsak stopperórából és sípból áll, hanem az egész lényét beleadja.

Nekünk nagy kaliberű, széles látókörű vezetők kellenek, akik felépítik a nagy kaliberű, széles látókörű edzőket, azok pedig a játékosokat, akik majd edzők és vezetők lesznek, és a kör bezárul" - sorolta, hozzátéve, ehhez jönnek az újságírók, tévékommentátorok, szurkolók, és kialakul a kosárlabda-kultúra.

"Edzőként nekem az Euroliga-győzelem volt a csúcs, most azt szeretném elérni, hogy ne legyen munkám. Ezt úgy értem, hogy működjenek a dolgok.

Az edzőnek is az az álma, hogy leül a kispadra, és nem csinál semmit, mert minden megy magától. Most azt szeretném, ha eljönne az a szint, hogy úgy érezzem, felesleges vagyok, mert akkor elvégeztem a munkámat. Ebben persze van vicc meg önirónia, de tényleg azt kívánom, hogy Magyarországon a kosárlabda érje el azt a társadalmi és erkölcsi szintet, ahol világszerte van." - fogalmazott.

Rátgéber László, és a Kosárlabdaspecifikus Módszertani Központot képviselő dr. Németh László Forrás: Rátgéber Akadémia

A Pécsen nemzeti hősként tisztelt edző ezután rátért a megvalósítás módjára:
"Vesszőparipám a komfortzónából való kimozdítás. Engem már fiatalon mindennap kimozdítottak a komfortzónámból, mert magyar voltam, punk voltam, kosaraztam. Ha valaki a komfortzónájában marad, az egyenlő a rutinnal, abban nincs fejlődés, és jót tesz mondjuk egy nyugdíjasnak, mert pihen, hosszabb lesz az élete, de eredményt nem fog elérni. Rossz dolog az élsportban, hogy az embereket ki kell mozdítani a komfortzónájukból, de ha nem sikerül, akkor az illető megmarad azon a szinten. Persze úgy kell kimozdítani, hogy a játékos holnap is eljöjjön edzésre, és megtanulja feltétel nélkül szeretni a sportágat, ez az edzők feladata" - jelentette ki.

"Minden szinten fontos, hogy nemzetközileg méressük meg magunkat, ne a saját közegünkben, és lépjünk ki a komfortzónánkból.

Itt volt nálunk a Barcelona 16 éves csapata, és Magyarország legmagasabb gyereke abban a korosztályban 2 pontot dobott a tornán, egy hét múlva a magyar bajnokin pedig 30-at."
Ezt követően arról beszélt, hogy megszüntette az akadémia honlapján az utánpótlás-eredmények közlését.

"Vannak statisztikák, de nem tudósítunk a meccsekről, mert a gyereknek az lesz az első fontos mérkőzése, amikor az NB I-ben bemutatkozik. Ha az eredményt néznénk, akkor az edzők olyan eszközökhöz nyúlnak, amelyek a győzelemhez vezetnek, miközben hátráltatják az egyéni fejlődést. Hagyjuk a francba például a zónavédekezést, amellyel lehet nyerni, miközben az edző becsapja a csapatát. A területvédekezéshez ugyanis nem kell tudás az utánpótlásban, és mivel a kicsik nem tudnak távolról dobni, így könnyen jön a győzelem" - fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy akadémiavezetőként mivel elégedett, Rátgéber László azt mondta:
"Ott van például Juhász Dorka, aki a volt játékosom, Balázs Hajnalka lánya, és második éve a Connecticut Egyetem csapatát erősíti. Ezt az intézményt a női kosárlabda fővárosának is nevezik, és az amerikai válogatottal háromszoros olimpiai bajnok kollégám, Geno Auriemma 1985 óta 32 olimpiai bajnokot nevelt ki. A nálam nevelkedett Juhász Dorka pedig nála tanul, ami szenzációs. Vagy ott van James Nnaji, aki 14 évesen jött Pécsre úgy, hogy nem kosárlabdázott, most pedig a Barcelonában játszik, és jövőre valószínűleg draftolják az NBA-be."

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!