Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott az Európa-bajnokság ljubljanai A csoportjának első mérkőzésén 33-28-ra legyőzte az Eb-újonc svájci csapatot. Izzadtságszagú, a vártnál sokkal nehezebb meccs volt, amelyen egészen sokáig vezettek a svájciak, de a végén egyértelműen kiderült, hogy melyik a jobb csapat, és megérdemelten győzött a magyar válogatott. Folytatás vasárnap Horvátország ellen.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Ljubljanából.

Rövid, ám annál tanulságosabb felkészülés után pénteken 18 órakor végr eljött, ha nem is az igazság pillanata, de az Európa-bajnokság első mérkőzése. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szokása szerint higgadt volt a csütörtök déli sajtóeseményen, de nem titkolta, hogy vannak gondjai a csapatának, melyek a románok legyőzése (33-28) során is látszódtak, de különösen élesen a németek elleni 11 gólos vereség alkalmával jöttek elő.

Az utolsó három napban ezt igyekezett orvosolni a stáb, valamint próbálták megtalálni a lehető legjobban működő rendszert a két hatékony balátlövő, Háfra Noémi és Szöllősi-Zácsik Szandra kiesése után. A kapitány a két mérkőzésen maradéktalanul csak az összesen 19 gólig jutó Klujber Katrin gólerős játékával lehetett elégedett.

Az Eb-újonc svájci csapat, amely próbál az elmúlt két évitezedben magát egyszer-kétszer már megmutató férfi csapat nyomába eredni, egy dán szövetségi kapitány irányításával, a rohanós skandináv stílus elemeinek átültetésével próbálkozik.

"Dán kapitányuk van, de azért ők még nem a dánok, meg kell őket vernünk. Viszont arra ügyelnünk kell, hogy ne váljunk saját magunk ellenfelévé, mert akkor nagyon nehéz meccsünk lesz" - figyelmeztetett a kapitány, utalva a két felkészülési meccen elkövetett rengeteg technikai hibára.

Első félidő

Azt nem lehetett állítani, hogy zsúfolt lelátók várták a csapatokat. Nagyjából 100-100 magyar és svájci drukker volt a 12 ezres csarnokban, amelyiknek harmadik nézőtéri szintjét szinte teljesen le is zárták. A svájci drukkerek kereplőkkel és alpesi kolompokkal, míg a magyarok dobokkal igyekeztek azért jó hangulatot csempészni a mérkőzésbe.

Kevés néző, de ők legalább lelkesek voltak Forrás: Origo

A magyar csapatból a beálló Füzi-Tóvizi Petra és a kapus, Szemerey Zsófi maradt ki a meccskeretből. A mieink a Szikora - Győri-Lukács, Bordás, Hornyák, Váámos, Klujber, Márton összeállításban egy sikeres, labdszerzéssel végződő védekezéssel, és Győri-Lukács Viktória révén egy gyors góllal kezdték a mérkőzést.

A svájciak előbb egyenlítettek, majd a svájci egyenlítés, és egy játékvezetői közjáték - nem tudták eldönteni, hogy rosszul cseréltek-e a svájciak - után a rivális átvette a vezetést. Kácsor egyenlítése után előbb hetesből, majd egy gyors indításból találtak be a svájciak, majd Lea Schüpbach fogta meg Klujber hetesét. A túldalon bezzeg ismét bement a hetes - Szikora erről is csak centikkal maradt le, mint az elsőről - és nem volt jó a táblára nézve azt látni, hogy hat perc játék után Svájc 5-2-re vezet...

"Ne legyünk a magunk ellenfelei" - visszhangzott a fülünkben Golovin csütörtöki mondata,

és Klujber volt az, aki elsőként megfogadta ezt, és két góllal egyre csökkentette a hátrányt. Szikora védése után Bordás lőtt kapufára egy ziccert, míg a túloldalon Lukács nem tudta megtartani az emberét (4-6). Szikora második védése után Lukács lőtt szép gólt szélről, de a svájciak újra betaláltak, míg nálunk ezúttal Kácsor vágta a felső lécre a labdát ezer százalékos ziccerben egy nagyon szépen megjátszott figura végén.

Vámost rántotta le Kündig, az emberelőnyből pedig Márton Gréta talált be.

A 14. percben végre újra egyenlő lett az állás (7-7).

Az újabb svájci gólra válaszul Márton Gréta is kihagyott egy ziccert, így már mindhárom kapufát szétlőttük tiszta helyzetben. Kácsor második góljával lett újra egyenlő, de Bucher hetesével (ezúttal Janurik nem tudott hárítani) megint visszavették a vezetést a svájciak. Pásztor Noémi lőtt szép gólt beállóból, de még mindig ott tartottunk, hogy csak egyenlíteni sikerült, a vezetést nem tudtuk átvenni.

Vámos Petra (b) és Hornyák Dóra (j), védekezik a svájci Tabea Schmid ellen, de azt nem mondhatjuk, hogy rendben lett volna a mieink védelme Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az átközott felső léc ismét kifogott Klujberen, védekezésben pedig Pásztor kapott kétpercet, az első támadásunkból pedig Kuczora is lőtt egy - nem fogják kitalálni - kapufát. A 25. percben 12-10-es svájci vezetésnél Golovin időt kért. Albek Anna jött be jobbátlövőbe, első lövésénél kicsit meglökték, a bírók elengedték, a svájciak pedig egy újabb góllal köszönték meg ezt nekik, és ismét három góllal vezettek (10-13). Albek másodjára már nem kegyelmezett, nyolc méterről lőtt nagy gólt, utána viszont őt is kiküldték két percre, amit rögtön góllal büntettek a svájciak.

Klujber belőtt hetesével, Szikora első igazi bravúrjával, és 14-12-es svájci vezetéssel ért véget.

A svájciak támadásban túl sokszor tudták megjátszani a beállójukat, védekezésben pedig egész jól kikapcsolták az irányítóinkat. És nem mellékesen lőttünk öt kapufát, és kihagytunk egy heteset, szóval akár magabiztos vezetéssel is mehettünk volna a szünetre a kétgólos hátrány helyett. A balátlövő poszton nagyon látszott a hiányzók keltette űr, egyáltalán nem ment onnan lövés Schüpbach kapujára.

Második félidő

Klujber góljával indult a második harminc perc, de rögtön jött rá a válasz. A kapunkban Szikora helyett Janurik Kinga állt, és mintha feszesebb lett volna a védekezésünk, egy labdaszerzés után Márton Gréta lőtt könnyű gólt, és ismét utolértük az ellenfelet (16-16). Janurik is lőtt egy kapufát a saját hatosáról, de Bordás Réka első góljával a 37. percben 1-0 után végre ismét nálunk volt az előny (17-16).

Pásztor Noémi ünnepli a magyar vezetést Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Fordult a kocka, most már a svájciakon volt a nyomás, hogy minden támadást góllal fejezzenek be, ha nem akarnak lemaradni. Sajnos elég jól megtalálták a védelmünk gyenge pontjait... De azért őriztük az egygólos előnykét, és a 42. percben Martin Albertsen időt is kért.

A kijelzőről és a hangosbemondótól pedig megtudhattuk, hogy 1168 néző látja a helyszínen a meccset. Nem ez lesz a torna legnézettebb mérkőzése, azt korábban is sejtettük.

Schüpbach védése után a svájciak Emmenegger góljával visszavették a vezetést, amikor már csak 16 perc volt hátra. A magyar kapuba visszajött Szikora egy blokkról levágódó labdát védett, majd Bordás borították fel a magyar hatoson, de a montenegrói bírópáros szerint ő volt szabálytalan.

A 49. percben egygólos svájci vezetésnél (23-24) Hornyákot küldték ki kétpercre, miután arcon találta az egyik svájcit. Az első támadást kivédekeztük, a túloldalon pedig Vámos harcolt ki egy hetest és egy kétpercet.

Amint jobb lett a védekezés, mindjárt jobban nézett ki a meccs összképe is Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Előbbit Klujber bevágta (a hatodik gólját szerezte), két svájci technikai hiba után előbb Márton Gréta, aztán pedig Győri-Lukács lőhetett könnyű gólt, és az 51. percben a mérkőzés során először két góllal vezettünk.

Végre a svájciak is lőttek egy kapufát, mi pedig már hárommal vezettünk (27-24), innen már muszáj volt nyerni. Az 56. perc végén Kuczora bombája vágódott a lécről a gólvonal mögé, majd jó védekezésse labdát szereztünk, Vámos pedig belőtte a 30. gólunkat. A vége könnyű gólokkal már örömjáték, és 33-28-as magyar győzelem lett.

A vártnál nehezebben, de a magyar csapat megnyerte első csoportmérkőzését. Folytatás vasárnap 18 órakor Horvátország ellen.

Eredmény, Európa-bajnokság, A csoport, 1. forduló:
Ljubljana, Stozice Aréna, v.: Vujacic, Kazanegra (MNE)
Magyarország - Svájc (12-14)
Magyarország: Szikora - Győri-Lukács 7, Klujber 9, Vámos 5, Bordás 2, Pásztor 1, Hornyák, Márton G. 4, Kácsor 2, Kuczora 2, Albek 1