Vágólapra másolva!
A bosnyákok elleni vesztes vb-selejtező után hétfő este Csehországot fogadta a magyar férfi kosárlabda-válogatott a szombathelyi Arena Savariában. Az első félidőben kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, egyik csapat sem tudott elhúzni a másiktól. A harmadik negyedben a védekezésben koncentráltabb játékot mutató magyar válogatottnak sikerült több mint húszpontos előnyt kiharcolnia, így a végén egy sima győzelemnek örülhetett a több ezres szombathelyi közönség.

A cseheket csaknem három hónapja sikerült legyőzni Sztojan Ivkovics csapatának közvetlenül az Európa-bajnokság előtt. Augusztus 27-én Chomutovban csapott össze a két gárda, és a mieink egy kiélezett találkozót tudtak megnyerni 82-79-re.

A magyar együttes szombat óta a helyszínen készül az újabb találkozóra. Telt ház és remek hangulat fogadta a csapatokat a Savaria Arénában. A magyar csapat a Hopkins - Filipovity - Vojvoda - Benke - Váradi ötössel vágott neki a meccsnek. A csehek a Balvin - Kyzlink - Kriz - Pulpán - Balvin kezdővel léptek pályára.

Magyarország csapata a csehek elleni vb-selejtezőn Fotó: Szabó Gábor - Origo

A magyar csapat Vojvoda és Benke révén rögtön pontot szerzett, de a csehek főleg Kyzlink és Kriz révén felzárkóztak az első négy perc után (7-5). Az már a meccs elején látszott, hogy a 217 cm magas center Balvin sok gondot fog okozni támadásban a magyar csapatnak.

Szerencsére Ivkovics csapata kellően aggresszívan és energiával kezdte a mérkőzést, és Somogyi és Keller remek összjátéka után hat ponttal vezetett (11-5).

Ivkovics szokása szerint sokat rotálta a csapatát, Lukács mellett Golomán állt be a szombathelyi közönség nagy örömére, akik üdvrivalgással köszöntötték korábbi játékosukat.

Az időkérés után bő másfél percig nem tudott pontot szerezni a magyar csapat. A cseh játékosok remek ütemben váltották el az embereket. Richárd Bálint triplája után pedig már a vezetést is átvették (11-12). Perl Zoltán betörése után újra pontot szerzett a magyar csapat, de Kyzlink faulttal együtt dobott kosarat.

Magyarország - Csehország vb-selejtező a Savaria Arénában 2022. november 14-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

Pár perc múlva Kyzlink és Bálint újra eredményes volt, majd Perl Zoltán rontott tempója után Filipovity szerzett közelről pontot (18-21).

Richárd Bálint triplája után Vojvoda dudaszóra behulló hárompontosával indult a második negyed.

A csehek már a negyedik eladott labdájuknál tartottak, de ellensúlyozták a remek dobóteljesítményükkel (5/8).

Vojvoda bravúrkosara után Balvin dobott két sikeres büntetőt (24-29). A negyed feléhez érve Golomán és Somogyi révén közelebb lopódzott a magyar válogatott, és közben a csehek is sorozatban három dobást hibáztak el (29-31).

Vojvodának nem volt könnyű dolga a ceh védők mellett Fotó: Szabó Gábor - Origo

Újra pontokban szegényebb percek következtek a meccsen, a magyar csapatnak csak Golomán büntetői után sikerült átvenni a vezetést másfél perccel a negyed vége előtt (32-31). Váradi remek labdaszerzése után ismét a válogatott magasbedobója volt eredményes egy kontra után. Később Vojvodára fújtak egy sportszerűtlent, ami után Palyza büntetőket dobhatott. A negyed utolsó támadása egy Somogyi-Keller összjáték volt, amivel magyar vezetéssel zárult le az első félidő (36-33).

Hopkins sok harcot vívott a palánkok alatt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kiegyenlített mérkőzést vívott egymással a két csapat az első két negyedet követően. Bár ismét kevesebb lepattanót szedtek a magyar játékosok, a festékből jobban teljesített Sztojan Ivkovics csapata: 14 pontot szereztek a csehek 8-jával szemben a büntetőterületen belül. Az eladott labdák tekintetében is jobban állt a magyar csapat: a csehek 8, a magyar csapat mindössze 2 eladott labdával állt a félidőben.

A magyar csapat ebből 11 pontot tudott szerezni.

A magyaroknál Golomán 7 ponttal, a cseheknél Richard Bálint volt a legeredményesebb 10 ponttal.

A harmadik negyed két gyors Filipovity kosárral indult magyar részről: a német Chemnitz légiósa egy tripla után Váradi passzából volt eredményes egy kontratámadás követően (43-33). Sőt, a magyar bedobó egy óriási blokkot is kiosztott a saroktriplával próbálkozó Kyzlinknek.

A közönség fantasztikus hangulatot teremtett Fotó: Szabó Gábor - Origo

Sokkal fizikálisabb és tempósabb jelleget vett a mérkőzés, de Hopkins és Perl révén ismét sikerült növelni a magyar előnyt. A cseh csapatkapitány Palyza triplája azonban nem hagyta veszni a cseh reményeket a negyed feléhez érve (52-40).

A csehek leginkább távolról próbálkoztak, de a vendégek húsz dobásából mindössze öt ért célba.

Egy ilyen kihagyott kísérlet után Perl szerzett labdát, majd a Falco hátvédje villámgyorsan indította Vojvodát, akinek könnyű dolga volt (55-40). Somogyi egy védőről dobott óriási hárompontost, majd egy betörés után szintén eredményes volt az Alba fiatal játékosa.

Egy perccel a negyed vége előtt húsz pont körülire nőtt a különbség (62-43).

Pár pillanat múlva Perl egy labdaszerzés után egy zsákolással ugrasztotta fel a szombathelyi közönséget, majd Hopkins dudaszós triplája zárte le a negyedet (67-43).

Az utolsó negyedben némileg könnyelmű magyar támadójátékot láthatott az Aréna Savaria közönsége, de szerencsére Ivkovics gyorsan rendet tett a fejekben. Perl kihagyott ziccere után a 15 pontos Richard Bálint talált be távolról (70-52). A magyar időkérést követően Filipovity hárompontosa után egész pályán támadtak le a csehek. Hiába, mivel a kulcspillanatokban mostanság fontos kosarakat szerző Chemnitz játékosa újra távolról büntetett (76-55).

A magyar férfi kosárlabda-válogatott remek második félidei teljesítménnyel legyőzte a cseheket Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az utolsó három perchez érve Kyzlink volt eredményes, majd a Szolnok fiatal bedobója, Lukács Norbert dobott kosarat (81-60). Az utolsó két percben Böhm és Svec révén közelebb került a cseh csapat, de a magyar csapatot már nem tudta megközelíteni. A vége tizennégy pontos magyar győzelemnek örülhetett a közönség (83-69).

A mérkőzés után Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány nyilatkozott az Origónak.

"A győzelem főként annak köszönhető, hogy jól működött a passzjátékunk, remekül járt a labda, de hozzánk egyébként is közelebb áll ez a fajta játékstílus. Tudtuk, hogy a csehek a palánk alatt erősek, így inkább kintről próbálkoztunk a második félidőben. Ma is jól kontrolláltuk a játékot, és csak három eladott labdánk volt csapatszinten. A bosnyákok elleni vesztes meccshez hasonlóan ma is remekül játszottunk, de

- értékelt a lefújás után a szövetségi kapitány.

Férfi világbajnoki selejtező, második szakasz, K csoport, 4. forduló: Magyarország-Csehország 83-69 (18-21, 18-12, 31-10, 16-26)
Legjobb dobók: Filipovity 15, Hopkins 11, Golomán 9, Keller 9 illetve Kyzlink 17, Bálint 16, Balvin 10