Vágólapra másolva!
A női kézilabda Európa-bajnokság ljubljanai csoportkörének második fordulójában a magyar válogatott nagyon gyenge támadójátékkal, ismét rengeteg ziccert kidolgozva és kihagyva 21-18-ra kikapott Horvátországtól. A mieink, ha csak feje tetejére nem áll a világ, bejutnak a középdöntőbe, viszont pont nélkül teszik ezt, ami azt jelenti, hogy aligha érnek oda a legjobb nyolc közé.

JKiküldött tudósítónk helyszíni jelentése Ljubljanából.

A Svájc elleni nem könnyen, de nagy szívvel kiharcolt 33-28-as győzelem után egy még keményebb feladat várt Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány csapatára. Csak remélni tudtuk, hogy a mieink levetkőzték az első meccs stresszét és izgalmát, és kevesebb hibával, kevesebb kihagyott ziccerrel és stabilabb védekezéssel hozzák le a további mérkőzések szempontjából nagyon fontos találkozót.

Az előző Európa-bajnokságon óriási meglepetésre remek teljesítménnyel bronzérmes horvátok pénteken 40 percig remekül tartották magukat a címvédő norvégokkal szemben, akkor azonban kipukkadtak, és a végül 32-23-as vereséget szenvedtek. Két éve Dániában az első csoportmeccsen 24-22-re kikaptunk tőlük, hiába lőtt nekik Klujber Katrin 9 gólt. Most nincs itt az azon a meccsen legeredményesebb horvát, Camila Micijevic, itt van viszont az Alba Fehérvár remek kapusa, Tea Pijevic, vagy éppen a Siófokon hat szezont lehúzó kiváló beálló, Katarina Jezic.

A magyar csapatból a szakvezetés döntése értelmében ezúttal is kimaradt Pásztor Noémi, míg a három kapus közül most Szikora Melinda szorult a lelátóra, így Szemerey Zsófi kapott lehetőséget a születésnapos Janurik Kinga párjaként.

Nulladik félidő

A csapatot érkezésekor kisszámú, ám annál lelkesebb szurkolók, a mieinket szinte mindenhova elkísérő HU Szektor tagjai várták a csarnoknál füsttel és dobokkal felszerelve. A rendre ügyelő idős biztonsági őr vigyorogva nézte végig a köszöntést.

Első félidő

A mieink Janurik, Győri-Lukács, Klujber Hornyák, Bordás, Vámos, Márton összeállításban kezdték a mérkőzést, és várták az első horvát támadást, ami igen rövid lett, Vámos ugyanis elcsípte az egyik átadást, meg is lett a helyzet, Kácsor azonban szorongatott helyzetben kapufát lőtt. Bíztunk benne, hogy nem kezdődik el ismét a pénteki kapufaáradat. Keményen védekeztek a horvátok, előbb Klujbert, majd Vámost bírkózták le a hatos előtt. Vámos kezébe ragadt bele a labda, az újabb horvát támadást pedig már góllal fejezte be Dora Krisnik.

Klujber is kapufát lőtt, a túloldalon viszont Debelic és Posavec is betalált, így 3-0-ra vezettek a horvátok. A nyolcadik perc végén Lukács szélső próbálkozását fogta két kézzel Pijevic, és nagyon kellett, hogy Januriknak is legyen egy védése. De csak eltelt tíz perc, és még mindig nem lőttünk egyetlen gólt sem, Blazevic találata után 0-4-nél Golovin időt is kért...

Visszatérve Kácsor lőtte szét a felső lécet, beállóból pedig megkaptuk az ötödiket is. De aztán 12 perc elteltével Vámos Petra végre megtörte a jeget!

Vámos Petrát gyötri a horvát Katarina Jezic Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A beállóval ismét meggyűlt a bajunk, negyedóra elteltével Debelic már a harmadik gólját szerezte. A 16. percben Dora Kalaus kiállítása után emberelőnybe kerültünk, a horvátok nem hozták le a kapust, és jó tették, mert Pijevic valahogy mellé imádkozta Győri-Lukács ziccerét. A második támadásból szintén 5 a 6 ellen szélről találtak be a horvátok, amir ismét Füzi-Tóvizi Petra válaszolt beállóból.

Füzi-Tóvizi hiába lőtte meg a harmadik gólját, ismét jött a horvát válasz, és nem tudtuk érdemben csökkenteni a hol négy-, hol ötgólos hátrányt.

A mieinknél ekkor, a 24. percben, 10-5-ös horvát vezetésnél már Korsós Dorina, Albek Anna és Kuczora Csenge is pályán volt, a Füzi-Tóvizi által kiharcolt hetesre persze visszajött Klujber, de tőle merőben szokatlanul csúnyán a kapu fölé lőtte. Hét a hat elleni játékkal próbálkoztunk támadásban, sakk-mattra játszott helyzetünk végén azonban Pijevic kirúgta Albek ziccerét.

Füzi-Tóvizi Petra (4) három góljával mondhatni meccsben tartotta a mieinket az első félidőben Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

A magyar kapuban is csere volt idő közben, ekkor már Szemerey próbálta útját állni a horvát lövéseknek.

A 27. percben Albek kapott két percet, mi pedig Blazevictől egy újabb gólt (5-10). Aztán Vámos ellen fújtak belemenést, de labdát szereztünk, Kuczora pedig belőtte a hatodik magyar gólt. Szemerey védett egy horvát átlövést, majd Korsós harcolt ki két percet, amit az Eb-újonc Töpfner Alexandra használt ki, így csak három gólos hátránnyal mehettek szünetre a mieink. Az EHF statisztikái alapján az első félidőben a támadásaink mindössze harmadát fejeztük be lövéssel, ráadásul a hét gólunkat 19 lövésből szereztük...

Második félidő

Meg kellett küzdeni a nyolcadik magyar gólért, de most legalább csak két és fél percet vártunk rá, hogy Korsós Dorina betaláljon. Védekezésben Klujber ment ki a félpályáig a horvát irányítóra, Posavecre, de, amikor labdát szerzett, a német játékvezető visszafújta, mondván a horvát kezére ütött. Ezt rajta kívül valószínű senki nem látta így, még a horvátok sem...

Klujber Katrinnak (42) semmi nem akart sikerülni Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Kihagyott magyar lehetőségek után Blazevic hetesével a 37. percben újra öt góllal vezettek a horvátok (8-13). Pijevic még mindig jól védett, de azért egy percen belül mindkét szélről lőttünk egy gólt (Korsós és Töpfner), majd emberelőnybe kerültünk, de a horvát kapus lábbal védte Füzi-Tóvizi ziccerét, így maradt a 10-14 a 40. percben.

Aztán Blazevic lőtt egy bombát a kilencesről, miközben a horvát kapu előtt Korsós azt várta, hogy majd fúj a javára valamit valamelyik bíró, de nem így történt... Szemerey védése, mint egy falat kenyér úgy kellett 10-15-nél a 44. percben. Kuczora belőtt egy hetest, de Blazevic megint visszaálította a közte ötöt (11-16).

Kácsor is belőtt egy hetest, majd Győri-Lukács talált be a szélről, miközben Szemerey védett egy ziccert, de mindez hiába, mert Blazevic előbb átlövésből majd hetesből is betalált(13-19). Az utolsó tíz percben már csak az lehetett cél, hogy minél kisebb különbséggel kapjunk ki.

Szemerey Zsófi biztos nem ilyen Eb-bemutatkozásról álmodott Forrás: MKSZ/Aniko Kovacs/Kovacs Aniko

Márton Gréta is betalált a bal szélről, majd Győri-Lukács fejezett be góllal egy gyors támadást, ezzel lett közte három, az 59. perc elején azonban nem sikerült kivédekezni egy támadást, Blazevic hetese végleg lezárta a meccset. Ami az egész mérkőzést jellemezve úgy ért véget, hogy Pijevic kitolta Kácsor hetesét. A végeredmény ezzel 21-18-as magyar vereség lett.

A magyar csapat a vereség ellenére is minden bizonnyal bejut a középdöntőbe, mert Svájc aligha veri meg ezt a horvát csapatot, pontot viszont nem visz magával, így aligha fogja elérni az előzetesen kitűzött célt, a legjobb nyolc közé jutást.

Eredmény, Európa-bajnokság, A csoport
Ljubljana, Stozice Aréna, 1424 néző, v.: Merz, Kuttler (németek)
Magyarország - Horvátország 18-21 (7-10)
a magyar gólszerzők: Vámos 1, Tóvízi 3, Győri-Lukács 4, Kuczora 3, Kácsor 2, Töpfner 2, Korsós 2, Márton G. 1.