Vágólapra másolva!
Három szünnapot követően hétfőn este ismét pályára lép Ljubljanában a női kézilabda-válogatott. A mieinkre majd a svédek várnak, és akár még olyan helyzet is előállhat, hogy akár a középdöntős csoport harmadik helyére is oda érhet Golovin Vlagyimir csapata. A kapitány azonban nem számolgatni szeretne, ő annak örülne, ha a mieink az utolsó másfé meccsen látott játékukat tudnák megmutatni. A beálló Füzi-Tóvizi Petra szerint képes lesz a csapat megismételni a dánok ellen mutatott játékot.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Ljubljanából.

A hét nap alatt lejátszott négy mérkőzés mindenkin nyomott hagyott csütörtök estére, a harmadik szünnapon azonban már a szövetségi kapitány is kisimultabb ábrázattal állt a sajtó rendelkezésére. Ehhez képest ezzel kezdte:

"Jobb lett volna, ha ma már játszunk, mert a három nap pihenő kicsit sok egy világversenyen. De azért kihasználtuk az időt, hogy pihenjünk egy kicsit, elmentünk a bledi tóhoz, ami valóban gyönyörű, közben meg azért már készültünk a svédek elleni találkozóra is" - mondta az Origo kérdésére.

A kapitány szerint a pihenő jót tett a játékosoknak is, akik egyrészt kicsit ki tudtak kapcsolódni, másrészt fel is töltődtek

"Az Eb elején is tudtuk, hogy két fontos meccsel kezdünk, lehet, hogy ott is kellett volna valamilyen program, hogy kicsit kikapcsolhassanak a lányok. Fizikailag mindenki rendben, persze, aki több időt töltött a pályán, az fáradtabb, de mindent megtettünk, hogy mindenki ki tudja magát pihenni."

Hétfőn a B csoportot megnyerő, de első középdöntős meccsén a norvégoktól 27-25-re kikapó svédek lesznek a mieink ellenfelei.

Golovin Vlagyimir tudja, hogy két nehéz mérkőzés vár még a csapatára Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

"Azon a meccsen csak a tapasztalat döntött, az, hogy a norvégoknak több rutinos játékosuk, Reistad, Oftedal és Mörk a kritikus pillanatokban rendre jó döntést hozott, és persze Katrine Lunde megint nagyon jól védett.

Arra a kérdésre, hogy segít-e, hogy a mieink három nap pihenő után, míg a svédek egy intenzív meccs után csak egy nap szünettel várják a mérkőzést, Golovin elmondta, hogy a mieink nyilván pihentebbek lesznek, ugyanakkor egy Eb-n hozzá vannak szokva a csapatok, hogy kétnaponta pályára kell lépniük.

A kapitány elmondta, hétfőn igyekszik több pihenőt adni a kulcsjátékosoknak, akik Dánia ellen példáu szinte végig a pályán voltak, de meglehetősen rövid a kispadunk, és nem mindenki tudott élni azonnal a lehetőséggel, amint pályára került.

"A dán meccs abból a szempontból is fontos volt, hogy, aki jól játszott, az érezze, hogy, igen, neki ilyen komoly csapatok ellen is megy a játék. A svédek elleni meccs után két nappal, ráadásul meglehetősen korán játszunk a szlovénokkal, szóval most tényleg jó lenne kicsivel több, nem három, hanem mondjuk ötperces pihenőket adni a kulcsjátékosoknak."

A svédek elleni taktikáról is faggattuk kicst a kapitányt, és egy-két apró részletet el is árult.

A kapitány elárulta, hogy egy 2x30 perces mérkőzésből nagyjából egy húszperces videót vág össze a stáb 10-10 perccel az ellenfél védő és támadójátékából. A végső konzekvencia az lett, hogy kerülni kell az ütközéseket támadásban a jóval nagyobb svéd védőkkel, és leginább a mozgékonyságunkra, sebességünkre kell alapoznunk.

A DVSC 23 éves beállója, Füzi-Tóvizi Petra az Eb egyik kellemes meglepetése. A korábbi meccseken jobbára átlövésekből és szélről eredményes csapatunk most beállóban is számíthat a gólokra. Mint azt Origónak elmondta, az eddigi feszített menetrend után kicsit hosszúnak tűnt a három szünnap, de azért nem ártott, hogy kiszabadultak a szálloda és a sportcsarnok közötti 500 méteres körből.

"Azért ilyenkor is beszélgetünk kézilabdáról, minden nap van edzés, videózás, és teljesen kötetlen formában mi is megbeszéljük, hogy mit tudnánk átvinni a következő meccsre. Esténként kártyázunk társasjátékozunk. De tegnap este például ott maradtunk a csarnokban megnézni a norvég-svéd meccs első félidejét, és máskor is szoktunk együtt mecceket nézni" - mondta a beálló, aki azt is elárult, ha éppen soros ellenfél meccsét nézik, akkor bizony azt taktikai szemmel nézik.

Szerinte a három napos szünet nem törte meg a csapat lendületét, képesek lesznek előhívni magukból a dánok elleni jó formát, és ismét képesek lesznek felszabadultan pályára lépni.

Füzi-Tóvizi Petra (4) szinte minden mérkőzésen kitűnően játszott Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Saját szerepéről és jó teljesítményéről így nyilatkozott:

"Mi beállók ott segítünk, ahol tudunk. Ez nem mindig a gólszerzést jelenti, lehet, hogy a helyzetet alakítjuk ki például a szélsőknek, és a kinti játékosoknak."

Arra a kérdésre, hogy mikor tudná jó szájízzel zárni az Európa-bajnokságot, Füzi-Tóvizi Petra nagyon egyértelmű választ adott:

Ugyanezt a kérdést a kapitánynak is feltettük.

Én abban bízom, hogy a norvégok és a dánok ellen mutatott játékot tudjuk továbbvinni a svédek ellen is. Ha a hit és a kitartás meglesz, akkor nem lehet gond."

A mieink tehát hétfőn (november 14-én) a svédekkel, majd két napra rá a házigazda Szlovéniával találkoznak a ljubljanai Stozice Arénában. A magyar csapat egyelőre pont nélkül áll, viszont még alaklulhatnak úgy az eredmények, hogy akár a középdöntős hatos harmadik helyére is oda érhet, és akkor még az ötödik helyért is játszhat. Ehhez azonban nem csupán a többi eredménynek kellene kedvezően alakulnia, de mindenek előtt mindkét hátralévő mérkőzésünket meg kellene nyernünk.

A magyar válogatott további programja az Eb-n:
November 14.: Magyarország - Svédország (20.30., Ljulbjana, Stozice Aréna)
November 16.: Magyarország - Szlovénia (15.30., Ljulbjana, Stozice Aréna)