Vágólapra másolva!
Péntek este Szarajevóban lépett pályára a magyar férfi kosárlabda-válogatott, Sztojan Ivkovics csapata Bosznia-Hercegovinával játszott világbajnoki-selejtezőt. Az első félidő után több mint tíz ponttal vezetett a sokkal aggresszívebben játszó hazai csapat. A harmadik negyedben egy óriási feltámadást produkált Sztojan Ivkovics csapata, de a végjátékot jobban bírta a bosnyákok. Így a hazaiak, ha szorosan is, de megnyerték a magyar válogatott elleni vb-selejtezőt.

A magyar csapat esélyeit javította a mérkőzés előtt, hogy a bosnyákok magasembere, Miralem Halilovic sérülése miatt nem kapott meghívót a válogatottba. A szintén kulcsembernek számító Emir Sulejmanovic pedig az utolsó pillanatban sérült meg, így nemcsak a legjobb bosnyák magasember nem volt bevethető az NBA-ben játszó Jusuf Nurkic személyében, hanem a legjobb három közül senki lépett pályára a magyarok ellen.

Másrészt a hátvéd poszton szereplő Edin Atic az elmúlt két hónapban kézproblémákkal küzdött a találkozó előtt. A Real Madridban játszó Dzanan Musa mellett egy újabb kulcsjátékossal gyengültek a bosnyákok felső poszton. A találkozó tétje nem más, mint a csoport negyedik helye három fordulóval a selejtezők vége előtt. A hatfős csoportok első 3-3 helyezettje jut ki a jövő évi világbajnokságra.

A magyar csapat a Hopkins - Vojvoda - Benke - Filipovity - Váradi ötössel vágott neki a találkozónak. A bosnyákok Delalic - Gegic - Kamenjas - Lazic - Vrabac kezdővel álltak fel Ivkovics csapata ellen.

Váradi triplájával két ponttal vezetett a magyar válogatott az első perceket követően, de Gegic néhány másodperc múlva egy szép betörés után egyenlített (6-6). A bosnyákok második szándékból többször sikeresen szereztek pontot,

a lepattanókkal a sérült Eilingsfeld János hiányában szenvedett a magyar csapat.

Keller kosarával a félidő középen egyenlő vot az állás (10-10).

Somogyi remek passzával Golomán dobott egy könnyű ziccert a védők szorításában, majd Perl hibázott el egy saroktriplát. A bírók olykor túl könnyelműen ítételtek szabálytalanságokat a magyar játékosok ellen,

de szerencsére a magyar csapat védekezése élesebb lett az első negyed második felében.

A bosnyákok hosszú perceking nem tudtak akcióból pontot szerezni (12-12).

A magyar csapat nagyon küzdött Forrás: FIBA

A zónavédekezésre váltó bosnyák csapat Vrabac révén némileg elhúzott, de Filipovity triplája után ismté felzárkózott a magyar válogatott.

Sőt, fél perccel a vége előtt már a harmadik tripláját süllyesztette el a válogatott és a Niners Chemnitz magasembere (21-18).

A második negyed a Vojvoda elleni szabálytalanság után három magyar büntetővel indult, majd az Alba hátvédjének kimaradt floatere után Penava büntetett távolról. Filipovity kosara után Campara csúnyán becsapta Vojvodát, és ismét triplát szereztek a bosnyákok (31-22). Az időkérés után egész pályás védekezésre váltottak a bosnyákok, de Benke remek csel után tört be, és tíz ponton belül tartotta a magyarokat (31-25).

Filipovity Márkó kiválóan érkezett Somogyi rossz hárompontosa után, és a levegőben egyből visszatette a palánkról lecsorgó labdát. Sajno Penava megint büntetett egy rossz váltás után távolról (39-30). Campara passza után Kamenjas dobott egy könnyed kosarat,

sajnos ismét tíz pont főlé hízott a különbség három perccel a második negyed vége előtt (43-32).

Fiipovity remekelt Forrás: -FIBA

Perl és Váradi büntetőivel araszolgatott a magyar csapat, de a támadójátékban továbbra is passzív volt a magyar csapat. Ráadásul a védőlepattanókkal továbbra is hadilábon állt a magyar válogatott. A bosnyákok 21, a magyarok 13 lepattanónál jártak a második negyed vége előtt. Gegic betörése és Lazic kosara után tizenhat pont volt a különbség a két csapat között (52-38).

A kemény védekezés mellett a lepattanózásban és az aggreszivitásban is felülmúlták a hazaiak a magyar csapatot az első félidőben.

A hazaiak legeredményesebb játékosa Lazic volt 12 ponttal. A magyaroknál Filipovity Márkó 13 pontot szerzett egy félidő alatt.

Óriási "dobópárbajjal" kezdődött a harmadik negyed, de sajnos ebből is a magyar csapat jött ki rosszul. Hrabac triplája után Filipovity Márkó faulttal együtt a legjobbkor dobott be egy hárompontost (57-44). Delalic kosara után Perl dobott be egy dobócsel után egy szép középtávolit (59-48). A magyar csapat némileg összeszedte magát:

a harmadik negyed közepéig Benke triplája után egy 11-2-es futást produkált Ivkovics csapata (59-51).

Három perccel a negyed vége előtt Kamenjas kosarát nem adták meg a bírók némi videózás után, mivel a támadóidő már lejárt, mikor elhagyta a bosnyák játékos kezét a labda.

Perl Zoli tempója Forrás: FIBA

Golomán triplája után büntetőt dobhatott, és már csak négy pont volt a két csapat között (59-55). Az egész meccs ritmustalan Váradi egy betörés után dobhatott két sikeres büntetőt másfél perccel a negyed vége előtt. A bosnyákok sorozatban a negyedik triplájukat hibázták el, de Kamenjas egy lepattanó, mi más, után büntetett. Folytatódott a magyar feltámadás: Vojvoda egy tripla után egy remek helyzetfelismerés után közelről talált be, majd Perl egy védőről dobott be egy nehéz tempódobást.

26-10-re nyerte meg a magyar csapat a negyedet, és már csak egy volt hátra a mérkőzésből.

A bosnyákok 11 triplakísérletből mindössze csak hármat tudtak bedobni ebben a negyedben.

Az utolsó negyedben fej-fej mellett haladt a két csapat. Sajnos több magyar támadás sikertelen volt, és Kamenjas a festékből egy szép lefordulás után kosarat szerzett. Vojvoda büntetőivel két ponttal volt lemaradva a magyar csapat (70-68). Már csak négy perc volt hátra, amikor Campara betörése után Vojvoda hibázott emberről, és az ellentámadás után Kamenjas szerzett kosarat. A Buducsnost VOLI centere 16 pontnál jár a meccs eme szakaszában.

Lazic kosara után nyolc pont volt a különbség,

és ekkor már kétszer annyit támadópattanót szedtek a bosnyákok (19), mint mi (9).

Másfél perccel a vége előtt Perl robogott végig a pályán, és dobott szép kosarat a Falco játékosa. Sajnos Gegic passza után a bosnyákok egyik legjobbja, Kamenjas volt eredményes közelről (79-73).

Az időkérés után egy remek labdajáratást követően Perl lőtt passza után Benke talált be távolról. Már csak három pont volt a különbség (79-76). A bosnyákok támadtak, és a meccsen végig lendületesen játszó Gegic dobott be egy bravúrkosarat faulttal együtt. A büntető kimaradt, de a támadólepattanó ismét a hazaiké lett.

Kamenjas a huszadik pontja mellé a tizennegyedik pattanóját szerezte. (83-76).

Az utolsó dobás Perlé volt, de kimaradt. A magyar csapat óriási játszott a második félidőben, de a gyenge lepattanózás és az olykor kapkodó támadójáték miatt vereséget szenvedett a bosnyák csapattól. (83-78). Folytatás hétfőn a csehek elleni vb-selejtezőn Szombathelyen.

Férfi világbajnoki selejtező, második szakasz, K csoport, 3. forduló,
Szarajevó

Bosznia-Hercegovina - Magyarország 83-78 (23-18, 29-20, 10-26, 21-14)
Legjobb dobók: Kamenjas 20, Lazic 16, Gegic 4 illetve Filipovity 17, Perl 15, Vojvoda 13, Benke 9