Vágólapra másolva!
A francia válogatott négy közé jutott a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon, miután szerdán Berlinben hosszabbításban legyőzte az olasz csapatot. A nap második mérkőzésén megszületett az egész Eb eddigi legnagyobb meglepetése, mert Lengyelország elképesztő meccsen kiejtette a Luka Doncic vezette címvédő szlovénokat.

A negyeddöntőben az olimpiai ezüst-, világbajnoki bronzérmes franciák a nagy szünetben még hét ponttal vezettek, ám a harmadik negyedben a rivális remekelt és fordított.

Nagyon fizikális meccs volt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

A franciák öt másodperccel a vége előtt egyenlítettek, jöhetett a ráadás, amiben már jobbak voltak, és így a pénteki elődöntőben Lengyelországgal találkoznak. Ugyanis a lengyel válogatott bejutott a pénteki elődöntőbe a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon, miután szerdán Berlinben fordulatos mérkőzésen legyőzte a címvédő szlovén csapatot.

A negyeddöntőben a szoros első negyed után a lengyelek állva hagyták ellenfelüket, és 19 ponttal elhúztak a nagyszünetre.

Ezt követően óriási változott a játék képe, a szlovénok 24-6-os negyeddel felzárkóztak, a záró felvonás elején pedig átvették a vezetést. Innen újból fej fej mellett haladt a két gárda, ám a végét a lengyelek bírták jobban, és a fináléba kerülésért az olimpiai ezüst-, világbajnoki bronzérmes franciákkal találkoznak. A mezőny legeredményesebbje Mateusz Ponitka volt 26 ponttal, a szlovénok NBA-sztárja, Luka Doncic (Dallas Mavericks) 14-ig jutott.

A lengyelek ezt megelőzően 1971-ben jutottak a legjobb négy közé kontinensviadalon, legutóbb a csoportkörből sem jutottak tovább. Ezzel eldőlt, hogy a magyar érdekeltségű kölni csoportból két együttes, a francia és a német jutott be a négy közé.

Eredmények, negyeddöntő:
Lengyelország-Szlovénia 90-87 (29-26, 29-13, 6-24, 26-24)
Franciaország-Olaszország 93-85 (27-20, 11-11, 18-31, 21-15, 16-8), hosszabbítás után